AKP OYLARINDAKİ ERİME HIZLANDI… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









AKP OYLARINDAKİ ERİME HIZLANDI… - Necdet SİVASLI
Tarih: 21.06.2013 > Kaç kez okundu? 2273

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



AKP OYLARINDAKİ ERİME



HIZLANDI…



Başbakan Erdoğan’ın uzlaşmasız, hırcın ve saldırgan tutumunun ardında yatan bazı gerçekler olduğu söyleniyor. Bunlar arasında özellikle iki konu dikkatleri çekiyor:



1.- AKP oylarındaki erime hızlanmış durumda.



2.- Özellikle Gezi Parkı ile başlayan eylemlerden sonra AKP içinde milletvekilleri arasında artan rahatsızlıklar.



Şimdi bu iki konuyu da ele alıp, analizlerini yapalım:



AKP’NİN OYU % 38,5’LERDE



Geçenlerde Gezici Kamuoyu Araştırma Grubu Başkanı Murat Gezici ile görüştük. Gezi Parkı eylemleri öncesi ve sonrası yaptığı son kamuoyu araştırmasının sonuçlarını bizimle paylaştı. “ Çok net olarak söylüyorum, AKP’nin şu anda oy oranı % 38,5 durumundadır. MHP, oyunu en fazla artıran parti oldu. Şu andaki oyu % 19,8 olarak görülüyor” diyor.



Ankete katılanların şu görüşlerinin altını özellikle çizmek istiyoruz:



“ Faşizan tutum sergiliyor. Toplumu hızla ayrıştırıyor. Giderek daha otokrat bir tavır sergiliyor ve özel hayata müdahale ediyor.”



Zaten, gezi parkı eylemleri ile başlayan protestolar iyi okunursa, burada Erdoğan ve partisine verilmek istenilen mesajlar vardır. Anketlere katılanların bazılarının daha önce AKP’ye oy verdiklerini söylemesi, şimdi ise bir seçim yapılsa oylarını artık AKP’den yana kullanmayacaklarını söylemeleri de önemsenmesi gereken bir başka ayrıntıdır.



ŞİMDİ TÜRK BAYRAĞINA SARILIYOR



Sadece Gezi Araştırma Grubu’nun anketine takılmayalım. Geçenlerde bir de Today’s Zaman için MetroPoll “Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” anketi yaptı. Bu anketin sonuçları da açıklandı. MetroPoll’un anket sonuçları AKP’nin oylarının % 35,3’e geriled iği görülüyor. Buna göre iktidar partisinde erimenin devam ettiği, oylarında da % 14 gerileme olduğu açık biçimde görülüyor.



Dikkat edilecek olursa Erdoğan, son mitinglerde Türk bayrağı dağıtıyor, milliyetçi söylemler içinde bulunuyor, hatta MHP bayraklarını, Ülkü Ocakları pankartlarını bile kürsüsünün önüne kadar taşıyor. Böylece kendisini MHP’lilerin de desteklediği izlenimi vermek istiyor. MHP ile hi&ccedi l;bir ilişkisi olmayan bu hareketler, Erdoğan’ın giderek sıkışmaya başladığının da bir göstergesi olarak ortaya çıkıyor. Kaldı ki MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bunların hepsini yalanladı ve “Hiçbir MHP’li böyle bir hareketin içinde olmaz ve olmamıştır” diyerek de Başbakan’ın MHP’yi kendisine koltuk değneği olarak görmemesi gerektiğini anımsattı.



MHP’NİN OYU GİDEREK YÜKSELİYOR



Başbakan’ın Türk bayrağına sarılması da boşuna değildir. Mitinglere katılanlara özelikle Türk bayraklarının dağıtılması talimatını da veriyor. Konuşmalarında “Ellerinizdeki Türk bayraklarını atmayın, evlerinize götürün, asın, üzerinde namaz kılın” diyerek milliyetçi söylemlerle puan kazanmayı hedefliyor.



MHP’nin bir ivme kazandığı, oyunu en fazla artıran parti konuma geldiği de yapılan son kamuoyu araştırmalarında görülüyor. Bugün, ana muhalefet partisi CHP olmasına karşın, iktidara en yakın partinin MHP olarak gösterilmesi ve parti oylarındaki artışın her geçen gün yükselmesi de önemli bir gelişme olarak değerlendirilmelidir.



Şimdi gelelim ikinci konumuza. Birçok AKP’li milletvekili eylemlerden ve Başbakan’ın tutum ve davranışlarından rahatsız. Bu rahatsızlıklar da giderek artıyor. Ertuğrul Günay, Günay’ın yol arkadaşı Erdal Kalkan ve İbrahim Yiğit şu anda Başbakan’a karşı açıkça tavır koyuyorlar. Parti içinde şu anda adını öne çıkarmayan en az 15-20 milletvekilin in de aynı rahatsızlıklar içinde oldukları biliniyor. Bunlar da Başbakan’ın korkulu rüyası olarak bir köşede duruyor.



Bir de şunu eklemeden geçmeyelim:



AKP içinde rahatsız olan sadece milletvekilleri değildir. Teşkilatlarda da bu rahatsızlıkları görüyoruz. Birçok il ve ilçede toplu istifalar bunu gösteriyor. Kaldı ki, bundan sonra da toplu istifaların devamının gelebileceğinin ayak sesleri duyuluyor.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1210
Toplam Tekil 4075991
IP 3.145.130.31






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu