12 EYLÜLLE YÜZLEŞMEK - Dr. Feridun YILDIZ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









12 EYLÜLLE YÜZLEŞMEK - Dr. Feridun YILDIZ
Tarih: 12.09.2009 > Kaç kez okundu? 2799

Paylaş




12.09.2009



Bugün 12 Eylül 1980 Darbesinin 29. yıldönümünü yaşıyoruz. Demokrasi tarihimizde kara bir leke olarak kalacak olan bu tarih günümüze gelesiye kadar pek çok fikir akımı ve siyasal grup tarafından eleştirilip, kendileri açısından bir yüzleşme süzgecinden geçirilmesine rağmen, ne yazıktır ki bugüne kadar 12 Eylülle Türk Milliyetçileri ciddi olarak yüzleşmemiş, kendi pozisyonlarını belirlememişlerdir.

Devlet için mücadele etme paradigması Türk Milliyetçilerinin devletle yüzleşmelerini engelleyen en büyük sebep olmuştur. “Devletin ha ekmeğini yemişim, ha uğruna kurşun” derken, hep kafasında ve yüreğinde hayâlindeki “devlet-i ebed müddet”i, “devlet baba”yı taşımış, devletin reel kişiliğinin o anda devleti idare eden kadro tarafından oluşturulduğunu hep unutmuştur.

12 Eylül en büyük darbeyi Ülkücü Harekete, yani Türk Milliyetçiliğinin fikrî ve siyasî kadrosuna vurmuştur. 12 Eylül Ülkücü Hareketin üzerinden tank gibi geçmiştir. O yüzden 12 Eylülden sonra Türk Milliyetçiliğinin ideolojik ve örgütsel anlamda sağlıklı olarak yeniden toparlanması çok zor olmuş, efsanevi lider Alparslan Türkeşin vefatı ile sarsılmış, toparlanmasını hâlâ tamamlayamamıştır.

12 Eylülde uğruna seve seve ölümü göze aldığı devlet tarafından hücrelere atılan, işkenceye maruz kalan ve nihayet bir vatan haini gibi idam edilen Ülkücü Hareket bu şoku üzerinden atamamış, değişik gruplara ayrılmıştır. Bunların belli başlılarını ele alırsak:

a) Türk Milliyetçiliğinin toplumcu fikir sistematiği yerine 12 Eylül iktidarlarının ABDnin arzuları doğrultusunda geliştirdikleri bireyi esas alan, üst değerleri olmayan köşe dönmeci zihniyetin etkisinde kalarak kendi menfaatlerinin peşinde koşmuşlar, menfaatleri uğruna her şeyi mübah görerek ideolojik kadrolarından kopmuşlardır.

b) Türk Milliyetçisi gençler işin başından beri Anadolunun fakir ve orta gelirli, muhafazakâr, mütedein aile yapıları içerisinden çıkagelmişlerdir. 1980 sonrasında Türk Milliyetçiliği ideolojisinin “din” karşısında yerini belli edememesinden dolayı dinî hassasiyetleri yüksek olan gençlerin bir kısmı kendi burjuvasını da oluşturmuş olan tarikat ve cemaatlere meyletmiştir.

c) 1984ten sonra artan etnik terör milliyetçilik duygularını da ister istemez etnikleştirmiştir. “Kürt Sorunu” adıyla sloganlaştırılan etnik bölücülük hareketi zaman içerisinde sosyolojik bir tepki olarak “Türk Sorunu”nu da doğurmaya başlamış, 1980 içerisinde Türk Milliyetçiliği kadroları içerisinde büyük mücadele veren Kürt asıllı Türk Milliyetçileri yavaş yavaş kadrolardan uzaklaştıkları gibi yenileri de gelmez olmuştur.

d) 1965ten sonra siyasal bir hareket haline de dönüşen Türk Milliyetçiliği hareketinin 1980e kadar ideolojik beslenme merkezi Ülkü Ocakları olmuştur. Bu dönemde Ülkü Ocakları Türk Milliyetçisi gençler için bir okul görevi görmüştür. Bilhassa Alparslan Türkeşin vefatından sonra Ülkücü Hareket içerisinde ideolojik yenilenme ve tekâmül hemen hemen durma derecesine gelmiş, Ülkü Ocakları okul misyonunu kaybetmiştir. Ülkü Ocaklarında kalmış ve sayısal olarak cemaat gruplarının altına düşmüş olan Ülkücü gençler günümüzün gerçeklerine ideolojik olarak cevap veremez duruma düşmüşlerdir.

Bütün bu bölünmelere rağmen Türk milletinin ve devletinin yegâne kurtuluş mercii Türk Milliyetçileridir. Türk Milliyetçiliğinin içine düştüğü bu ideolojik kısırlığın suçlusu Ülkü Ocaklarındaki gençler değil, Türk Milliyetçiliği ideolojisinin tekâmülünün önünü tıkayan Türk Milliyetçisi aydın ve akademisyenler ile hareketi popülistleştiren siyasal kadrolardır.

Türk Milliyetçileri yeniden ülkenin kaderine sahip çıkmak istiyorlarsa 12 Eylülün 30. yıldönümünü yaşamadan kendileri ile yüzleşme hareketini başarmaları gerekmektedir. Alparslan Türkeş tarafından geliştirilmiş olan “Dokuz Işık Dktrini” 1980 öncesinin Türkiye ve dünya konjonktüründeki her türlü meselesine cevap verebilen bir ideolojik programdı. Bugünün değişen Türkiye ve dünya konjonktürünün meselelerine cevap verebilecek yeni açılımlara ihtiyaç vardır. Bu açılımı yönlendirebilecek tek mercii ise Türk Milliyetçiğinin tek siyasal adresi olan Milliyetçi Hareket Partisidir.

MHPnin yönetici kadrosunun her türlü siyasal benlik duygularını bir kenara atarak, böyle bir açılım yüzleşmesine önderlik etmesinin vakti çoktan gelmiş, geçmektedir bile. Aksi takdirde MHP siyasal olarak bir konjonktür partisi olmaktan ileri gidemeyecektir.







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1124
Toplam Tekil 4067258
IP 18.118.195.162






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu