ORTADOĞU SİYASETİ KAMPLAŞTI… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ORTADOĞU SİYASETİ KAMPLAŞTI… - Necdet SİVASLI
Tarih: 31.05.2013 > Kaç kez okundu? 2371

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



ORTADOĞU SİYASETİ



KAMPLAŞTI…



Suriye’de artık hiç kimse şüphe etmesin, bir mezhep çatışması başlamıştır. Bu çatışmayı da dış güçler destekliyor. Amerika, İsrail, Batı ülkeleri tek insan kaybı vermeden, tek kurşun atmadan bu mezhep çatışmalarında Müslümanların birbirini boğazlamasını adeta sevinçle, ellerini ovuşturarak izliyorlar. Şimdi, Suriye’deki muha liflere daha fazla silah yardımı yapmak için de Batı kolları sıvamış bulunuyor. Bu da silah üreticilerinin yüzünü güldürecektir.



Bizi takip eden okurlarımız anımsayacaklardır. Suriye batağına boğazına kadar giren Türkiye, bu bataktan kurtulamıyor. Hatalarla dolu politikalarına yenilerini ekliyor, Türkiye’yi daha da sıkıntıya sokacak adımlar atılıyor. Çünkü bizi yönetenler şu gerçeği göremiyorlar: Artık, Ortadoğu siyaseti kamplaşmıştır. Özellikle bizim için tehlikenin büyüklüğ& uuml; de ortadadır. Gerek Başbakan, gerek akanı, gerekse Cumhurbaşkanı, daha da insanları kamplara ayıracak söylemler ve hareketler içine giriyorlar.



SURİYE POLİTİKALARI VE AKP



İşte İstanbul’da temeli atılan 3. Boğaz Köprüsü’ne Yavuz Sultan Selim adının verilmiş olması bu hassasiyeti kaşımış, Türkiye’deki Sünni/ Alev tartışmalarını alevlendirmiş, mezhep ayrımcılığına yeni bir boyut kazandırmış tır. Böylesine sıkıntılı bir dönemde buna gerek var mıydı? Biz, kendimizi Ortadoğu’yu bütünüyle sarmakta olan mezhep çatışmalarının dışında tutmayı başarabilmenin mücadelesini vermemiz gerekirken, bu hassas konuyu kaşıyarak insanlarımızı kamplara ayırmayı bir başarı mı sayıyoruz?



Hükümet olanların, ülkemizdeki Alevi vatandaşlarımız konusunda daha hassas, daha duyarlı ve ayırımcılığa neden olmayan politikalar uygulaması gerekiyor. Ne yazık ki, biz bunun tam tersini görüyor ve yaşıyoruz. Bu politikalar ve davranışlar bizi yanlış yola sokacaktır. Huzuru bozmamak, barış ortamına zarar vermemek için atılması gereken adımları atmak bu kadar zor olmamalıdır.



Amerika’da ve Avrupa’da yayınlanan bazı saygın gazetelerde konu ile ilgili yorumlar yazılıyor. Bu yorumlarda “Bugünkü AKP Hükümeti’nin sonu, Suriye’de uyguladıkları yanlış politikalar olabilir” deniliyor. Özetle, Suriye batağı ve halen devam eden hatalı politikaların AKP’ yi bitirebileceğine dikkat çekiliyor.



MEZHEP ÇATIŞMALARI YAYILIRSA



Ortadoğu’da oluşan bu kamplarda Türkiye, Sünni kampların içinde yer alıyor. Suudi Arabistan, Mısır, Katar gibi ülkelerle birlikte hareket ediyor. Suriye’de Esad’a karşı savaşan Sünni muhaliflere destek veriyor. Saflar da iyice belirginleşti. Şii İran’ın desteklediği Hizbullah şimdi Suriye’de boy gösteriyor. Doğrusu söylemek gerekirse tam anlamı ile bir mezhep çatışması yaşanıyor.



Önümüzdeki tabloya bakalım:



Batı’nın Ağustos ayından itibaren Suriyeli muhalifleri silah yönünden destekleyeceği kararına karşı Rusya’nın ve İran’ın Suriye’ye olan desteğini artıracağını söylemesi ile Suriye sorunu doruğa çıkmıştır. Tek insan kaybı olmadan, tek bir silah atmadan ve hiçbir risk olmadan Müslümanların birbirini boğazlaması Batı’nın her zaman hedefi olmuştur. Türkiye, Suriye konusundaki politikaları ile aslında Batı dünyasına hizmet ediyor. Müslümanların birbirini kırdırmasında etkin rol oynuyor. Günün birinde bu yangının bizi de içine çekebileceği hesaplarını yapmak ve bu yangının dışında kalmayı başarmak durumundayız.



YANGINA KÖRÜKLE GİTMEK



Zaten Irak savaşı sonrasına bakacak olursak, bu ülkede Sünni/Şii savaşının devam ettiğini, bu savaşın Suriye krizi ile tüm bölgeye yayıldığını da görürüz. Irak’a bakıyoruz mezhep çatışmaları sürüyor. Suriye’ye bakıyoruz, iç çatışmalar mezhep savaşına dönmüş. Yüzümüzü Lübnan’a çeviriyoruz, burada da mezhep çatışmalarının önü alınamıyor. Etrafımız yangın yeri gibi. Bu yangından kendimizi nasıl koruyacağız, bunun dışında nasıl kalacağız? Bizimkilere bakıyoruz da adeta bu yangına körükle gidiyorlar, yanılıyor muyuz acaba?



Suriye krizi ile birlikte bu konuda yazdığımız her yazıda genellikle mezhep çatışmalarının yayılacağı endişesini dile getirdik. Bugün bakıyoruz bu endişelerimizde haklılığımı ortaya çıkıyor. Bu tehlikeyi bugün biraz daha ciddi boyutta gördüğümüz için bizi yönetenlerin bir kez daha bu konuda dikkatlerini çekmek istedik.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 41
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1695
Toplam Tekil 4076476
IP 3.145.60.166






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu