ESAD DEVRİLİRSE BÖLGESEL MEZHEP ÇATIŞMASI OLUR… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ESAD DEVRİLİRSE BÖLGESEL MEZHEP ÇATIŞMASI OLUR… - Necdet SİVASLI
Tarih: 17.05.2013 > Kaç kez okundu? 2444

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



ESAD DEVRİLİRSE BÖLGESEL



MEZHEP ÇATIŞMASI OLUR…



Suriye konusu daha çok baş ağrıtacak gibi görünüyor. Boğazına kadar bu batağa batan Türkiye, bu bataktan çıkmaya çalışsa da artın bundan sonra zor görünüyor. Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu da bunu gördükleri için “Suriye politikamızdan geri adım atmayacağız” diyorlar.



Suriye’de bütün hesaplar Devlet Başkanı Esad’ın devrilmesi üzerine kuruldu. Ancak, Esad’a birkaç ay ömür biçilmesine rağmen Suriye Devlet Başkanı iki yılı aşkın görevinin başında bulunuyor. Suriye’de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında Esad’a karşı mücadele edenlerin çoğunun dışarıdan getirilen aşırı dinci gruplardan oluşması da iç ; çatışmaların daha da süreceğini gösteriyor.



SURİYE KONUSUNDA YANILDILAR



Başbakan ve Dışişleri Bakanı, Suriye konusunda yanıldılar ve baştan bu yana da hata üzerine hata yaptılar. Bunun başında şu görüş geliyordu:



“Suriye halkı Esad’ı istemiyor. 23 milyon nüfuslu ülke Halkının % 75’i Sünnilerden oluşuyor. Esad ve yönetim ise Alevi. Sünnilerin ayaklanması ile rejim bir iki ay içinde devrilir. Kaldı ki, askerlerin % 70’i de Sünnilerden kurulu, askerler de halkın ayaklanması ile halkın yanında yer alır. Esad karşıtı oluşacak blok da bu işi çabuklaştırır.”



Buradaki asıl yanılgı “Suriye halkının Esad’ın yanında olduğu” gerçeğini görmemek olmuştur. Eğer, denildiği gibi halk Esad karşıtı bir tutum izlemiş olsa, Suriye Devlet Başkanı’nın bug&uu ml;ne kadar ayakta kalması mümkün olmazdı. Halkın asıl korkusu bir mezhep çatışması ve bu çatışmada her iki tarafın da kaybedeceğidir.



AŞIRI DİNCİ GRUPLAR KORKU SALIYOR



Özellikle Suriye krizinin başlaması ile birlikte, Afganistan, Libya, Yemen, Mısır ve Çeçenistan gibi yerlerden getirilen ve silahlandırılıp Suriye’ye sokulan ithal aşırı Dinci grupların Esad rejiminden daha tehlikeli olabileceğini Suriye halkı görmüştür. “Ya Esad gider, aşırı İslamcılar gelirse” korkusu v e endişesi Suriye halkını Esad’a daha da yakınlaştırmıştır. Çünkü aşırı İslami grupları Suriye halkı istemiyor.



Kaldı ki, bugün Amerika, İsrail ve Batı ülkeleri de Esad sonrası değişiklikte aşırı grupların iş başına gelmesinden endişe ediyorlar. Bunun için de ÖSO’na olan destekleri sınırlı tutuyorlar. Kontrolü yitirmek de istemiyorlar.



Bütün bunlar işin bir yönü. Bir de işin daha ilginç yönü var. Suriye’nin Kuzeyindeki Rakka’daki El Thura petrol kuyularının aşırı İslamcı Liva el İslam’ın eline geçmesi, bu kuyulardan sağlanan ham petrolün de 13 Dolara Türkiye’deki kaçakçılara satılması Suriye krizine yeni bir boyut kazandırmıştır. El İslam’ın yerel liderlerinden Ebu Hamid’ın çıkarılan petrolün uluslar arası piyasaya vermek için çalışma başlatacaklarını açıklaması da dikkatleri bu yöne çekiyor.



MEZHEP ÇATIŞMALARININ ELİKULAĞINDA



Şimdi bu noktada karşımıza iki sorun çıkacak demektir:



1.- Aşırı Dinci örgütlere sıcak bakmayan Amerika, İsrail ve Batı dünyası, petrolün bu grupların eline geçmesine izin verir mi?



2.- Esad’ın devrilmesi sonrası Suriye’de mücadele eden diğer aşırı dinci gruplar, bu petrolü El İslam’a bırakır mı? Bunlar kendi aralarında çıkar kavgasına mutlaka tutuşacaklardır. İllegal örgütler petrol sahalarını kontrol etmek için aralarındaki mücadeleyi sürdüreceklerdir.



Görünen o ki, Esad’ın devrilmesi, ya da gitmesi ile Suriye sorunu bitmeyecek, daha da tehlikeli hale gelecektir. Bunu şimdiden görebiliyoruz. Ortadoğu uzmanları da yaptıkları analizlerde “ Bölge kaynıyor ve mezhep çatışmaları da hız kazanacak” görüşündeler.



Sorunun diplomatik yolu ile çözülmesi, bölgesel bir çatışmanın ve savaşın önünü alabilir. Türkiye, bu yolun dışına çıkarak, adeta hem savaş çığırtkanlığı yapıyor, hem diplomatik sürece balta vuruyor. Komşuda bir yangın var, bu yangını söndürme yerine yangının daha da artmasına çalışmak, günün birinde o yangının kendi evine de sıçrayacağını görmemek demektir.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1278
Toplam Tekil 4074554
IP 3.142.250.114






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu