BARTIN, DOĞU TÜRKİSTAN DAVASINA SAHİP ÇIKTI - İsmail CENGİZ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BARTIN, DOĞU TÜRKİSTAN DAVASINA SAHİP ÇIKTI - İsmail CENGİZ
Tarih: 13.05.2013 > Kaç kez okundu? 3333

Paylaş


Bartın Gazeteciler Cemiyeti’nin katkısıyla Bartın Üniversitesi tarafından düzenlenen “Bartın’dan Türk Dünyasına Bakış” başlıklı toplantıya konuşmacı olarak Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti’ni temsilen İsmail Cengiz ve Hızırbek Gayretullah katıldı. Kırım-Emel Vakfı Başkanı Zafer Karatay’ın da Kırım adına konuşmacı olarak katıldığı toplantıda Doğu Türkistan Göçmenler Derneği tarafından hazırlanan Atayurttan Anadolu’ya gerçekleştirilen göç dramı sinevizyon olarak gösterildi.



Bartın Valisi, Bartın Üniversitesi Rektörü, Bartın Cumhuriyet Başsavcısı, Bartın Belediye Başkanı, Bartın Ticaret Odası Başkanı, Bartın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Bartın Kültür, Turizm ve Milli Eğitim Müdürleri, Bartın Müftüsü, Üniversite öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katıldığı panelde , Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti’ni temsilen konuşan Hükümetin Başbakan Yardımcısı Hızırbek Gayretullah, “Türk-Çin İlşikilerinde Doğu Türkistan’ın anahtar rol oynadığını, Türkiye güçlü olursa Doğu Türkistan halkının da güçlü ve gelecekten ümitvar olacağını” belirtti. “Amerika Parlamento binası içinde 2004 yılında kurulan Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti’nin, ABD kuklası bir Hükümet değil, aksine milli değerlere bağlı bağımsız bir örgütlenme olduğunu” vurgulayan Gayretullah, “Sürgün Hükümetiin Anayasası’nda ABD yetkililerinin karşı çıkmasına rağmen “Türk” ve “İslam” ibarelerinin kullanıldığını, Türk ve Müslüman olmaktan gurur duyduklarını, bu kararlı duruşumuzdan dolayı Sorosvari vakıflardan yardım almadıklarını” söyledi.



Doğu Türkistan Milli Merkezi’ni temsilen konuşan Başkan İsmail Cengiz “Doğu Türkistan halkının başka ülkelerin çıkarları uğruna heba edilemeyecek muksaddes emanetler olduğunu” belirterek, “Başta ABD olmak üzere küresel güçler, kendi menfaatleri doğrultusunda Türkiye’yi Çin karşıtı faaliyetlerin merkezi üssü haline dönüştürmek istedikleri görülmektedir. Bu nedenle Türkiye’nin Çin ile yakınlaşmasının önüne geçilmek istenmektedir. Türkiye ile Çin arasındaki ilişkieri dinamitlemeye yönelik eylemlerin organize edilmesi için bir çaba sarf edildiği görülmektedir. ABD’nde faaliyet gösteren ve Amerika Demokrasi Vakfı gibi kurumlardan maaş ve maddi destek alan kişi ve kurumların; bu hedef doğrultusunda tahrik ve teşvik edici siyaset uyguladıkları, Doğu Türkistan’daki gençlerimizi rejime karşı kışkırttıkları anlaşılmaktadır. Bu kışkırtmalar neticesinde sokağa yönlendirilen gençlerimiz kırdırılmakta, çalışma kamplarına sevk edilerek veya tutuklanarak hayatları söndürülmektedir. Bu sebeple Türkiye’nin milli menfaatleri açısından “Ankara”nın vize konusunda sergilediği tavrı destekliyoruz. Türkiye aleyhine konuşan kişi ve kurumlarla birlikte hareket eden, siyasi açıdan türkiye’yi Çin karşısında zor durumda kalmasını hedefleyen kişilere vize verilmemesi doğru bir karardır. Ancak Dolkun İsa gibi Türkiye sevdalısı dava adamlarına uyguandığı söylenen vize yasağının da insani açıdan kaldırılması gerekmektedir.” Dedi.



Panel’de söz olan Bartın Valisi Bülent Savur, Türkiye'nin güçlü olma zaruretinin bulunduğunu söyledi. Savur, Bartın Üniversitesinde yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyetinin güçlü olması halinde Orta Asya’daki ve Balkanlardaki Türklerin ve Müslümanların da güçlü olacağını ifade etti.Konferansa katılan konuşmacıların Türklük ve İslam üzerine çeşitli ülkelerin, liderlerin veya çeşitli siyasi akımların baştan itibaren etkilerini ve tepkilerini dile getirdiğini anlatan Savur, şunları kaydetti:"Aslında burada ifade edilenler buz dağının görünen yüzü bile değil. Çok daha ciddi bir süreçten geldik. Ben 78 döneminden geldim. 78 döneminde biz ne zaman ki İslam dedik, bizim kendi insanımız bizi irticacılıkla, yobazlıkla, şeriatçılıkla itham etti. Ne zaman ki Türklük dedik o zaman da bizi kafatasçılıkla, faşistlikle itham etti. Bunu bize kendi insanımız yaptı. Türk dünyasının ve İslam dünyasının üzerinde oynanan oyunları lütfen çok iyi etüt ediniz. Bizim Türkiye olarak güçlü olma zaruretimiz var."







Doğu Türkistan Sürgün Hükümeti tarafından; “...Yeryüzündeki bizi biz yapan tüm maddi ve manevi değerlere sahip çıkma anlayışı içinde, ata topraklardaki kardeşlerimizin dert ve davalarının yanında olmak gibi bir vazifeleri olduğunu” vurgulayan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan’a Türkistanlılar’ın milli giysisi “çapan” takdim edildi.



Bartın Gazeteciler Cemiyeti’nin değerli başkanı Güngör Yavuz Aslan’ın gayretleriyle düzenlenen panelde hem Doğu Türkistan Türkleri’nin göç dramı hem de Kırım Tatarlarının vatanlarından sürgün edilmeleriyle ilgili sinevizyon gösterileri sunuldu.







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 401
Toplam Tekil 4066536
IP 3.144.243.160






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu