“KADINA ŞİDDET BİR İNSANLIK SUÇUDUR…” - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“KADINA ŞİDDET BİR İNSANLIK SUÇUDUR…” - Necdet SİVASLI
Tarih: 10.05.2013 > Kaç kez okundu? 2224

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



“KADINA ŞİDDET BİR İNSANLIK



SUÇUDUR…”



Son yıllarda birçok devlet ve özel üniversitelerinde toplumu yakından ilgilendiren toplantı, sempozyum ve açık oturumlar yapılıyor. Bu etkinliklerin çoğunun uluslar arası boyutta olması daha da önemlidir. Ancak, izleyebildiğimiz kadarı ile bu etkinlikler gerektiği kadar geniş kitlelere iletilemiyor. Yapılanlar, yapıldığı yerde kalıyor. Hâlbuki toplumu çok yakından ilgilendiren, bir anlamda bilgi niteliği taşıyan bu etkinliklerin medyanın her ayağı kullanılarak geniş kitlelere ulaştırılması ve yaygınlaştırılması gerekiyor.







Biz, özellikle Türk Dünyası ile ilgili çoğu etkinliklere katılıyoruz. Bazılarına da katılmamız mümkün olmuyor. Ancak, toplumu yakından ilgilendiren ve çok önemsediğimiz bazı etkinlikleri de katılamazsak bile, köşemize taşıyarak değerlendirmeye çalışıyoruz, okurlarımızla buluşturuyoruz. Bugün de Giresun Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜKAM) ve Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümü tarafından 6-7 Mayısı 2013 tarihleri arasında düzenlenen bir çalıştaydan söz edeceğiz. “Cinsiyetlerarası Eşitsizliğin ve Kadına Yönelik Şiddetin önlenmesinde Devletin Politikaları ve Sivil Sorumluluk” konulu sempozyum başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.



SORUNLAR GÜNDEME TAŞINDI



Kadına şiddet, günümüzün en önemli sorunların biridir. Alınan tüm önlemlere rağmen, kadına uygulanan şiddetin önünün alınamaması da kanayan ayrı bir Yaradır. Giresun’daki toplantıda konuşmacılar özellikle şu noktaları gündeme taşıdılar:



1.- Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir. Kadına uygulanan şiddet ayrıca bir insanlık suçudur.



2.- Türkiye’de de tüm dünyada olduğu gibi eğitim ve şiddet arasında bir ilişkinin var olduğunun altı çiziliyor.



3.- Refah düzeyi daha düşük olan ailelerde şiddet olayları daha fazla yaşanıyor.



4.-200 yıldan bu yana kadın sorunları masada bulunuyor.



5.- Eğitimli toplum, eğitimli anneden geçiyor.



6.- Toplumsal ve siyasal alanda kadın varlığı artırılmalıdır.



“KADINA KARŞI AYRIMCILIK OLMAZ”



Aslında bugüne kadar kadına uygulanan şiddetle ilgili çok toplantı yapıldı, çok konuşuldu, ancak bu şiddetin önüne geçilemedi. Burada önemli olan, bunun önleminin alınması ve kadına uygulanan şiddetin son bulmasıdır. Bu konuda üniversiteler, medya, sivil toplum kuruluşları ortak bir çalışma yapıp, hazırlayacakları raporu Hükümet ile paylaşarak şiddeti önleyici önlemlerin devreye girmesini sağlamalıdırlar.



Ortada, kadına şiddetin nelerden kaynaklandığı artık biliniyor. Her toplantıda, ya da her köşe yazısında bunları vurgulamak da çözüm getirmiyor. Çözüme yönelik çalışmaların ivediyle yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Giresun Üniversitesi’ndeki toplantıda da yine bazı öneriler gündeme getirildi, çözüm yolları gösterildi. Bizim söylemek istediğimiz, bunlar orada kalmamalıdır.



Uluslar arası ve akademik boyut taşıyan ve dünyanın birçok yerinden katılımcının konuk olduğu bu toplantıda alınan kararların kadına şiddetin ortadan kaldırılmasında yol gösterici olacağını inanmaktayız. Yerimizin darlığı nedeni ile bu konuşmalardan bazı alıntılara yer veremiyoruz. Ancak Rektör Prof. Dr. Aygün Attar’ın konuşmasının giriş bölümü toplantının özünü ortaya koyması açısından bu kısmı sizlerle paylaşıyoruz:







“Kadınlarımızın toplumsal alanda kendine yer edinmesi ve öneminin artması, kadına yönelik ayrımcılığın ve şiddetin önüne geçmede en önemli basamaklardan biridir. Kadına yönelik şidde t ve ayrımcılığa ilişkin mevzuatın uluslararası standartlar bağlamında yorumlanması, var olan yasal düzenlemelerin uluslararası standartlara ulaştırılması, kadınlara yönelik eğitim ve araştırma projelerinin yürütülmesi, kadınlara karşı her türden ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi ve uygulanmasına katkıda bulunmak ve bu bilincin sürdürülebilir kılınmasını sağlamak amacıyla Giresun Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (GÜKAM) bu Sempozyumu ve Sanat Çalıştayı’nı gerçekleştirmektedir.”





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 46
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1648
Toplam Tekil 4076429
IP 3.144.9.141






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu