Kürtlerle nasıl ayrılırız?! Taha Akyol - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Kürtlerle nasıl ayrılırız?! Taha Akyol
Tarih: 09.09.2009 > Kaç kez okundu? 3180

Paylaş


Kürtlerle nasıl ayrılırız?!



Tatilde olduğum günlerde DTP Diyarbakırda miting yaptı. Osman Baydemirin tahrikçi lafları bir kenara, Aysel Tuğlukun şu sözlerini özellikle önemsedim:

"Eğer bu süreç de tıkanırsa, o zaman başka seçenekler de tartışılır. Kürtler de ayrılığı tartışmaya başlayabilir!"

Aysel Tuğluk hukuk okumuştur. Bu birikimiyle zaman zaman gerilimi düşüren, ortamı yumuşatan "akılcı", hesaplı, kitaplı yazılar yazmıştı. Yukarıdaki sözleriyle ise Tuğluk, Kürt milliyetçiliğinin "duygularını" ağzından kaçırmıştır.

Meselenin zorluğu da buradan geliyor, bu tür hareketler "akılcı" değil, taşkın "duygusal" hareketlerdir.

PKK hareketinin bütün yayınlarında görülen, Pan-Kürt bir devlet kurma hedefidir; çok uzun vadeli, birçok aşamalardan geçerek ulaşmayı düşündükleri bir hedef...

Nüfus mübadelesi!

Aysel Tuğluk "Kürtlerin ayrılığı tartışmaya başlamasından" Türklerin korkacağını sanarak gözdağı vermek istedi galiba... Halbuki "ayrılma" fikri, yavaş ve marjinal boyutlarda olsa da Kürtler arasında da kendini göstermeye başladı!

Örnek mi, Mümtaz Soysalın "mübadele" önerisi...

Soysal "Kesin Çözüm" yazısında, Türkiyedeki ayrılıkçı Kürtlerin Kuzey Iraka gönderilip karşılığında Iraklı Türkmenlerin getirilmesini önerdi. (Cumhuriyet, 17 Ağustos)

Mümtaz Soysala göre, Kuzey Irakta petrol olduğu için "ekonomisi bizimkinden daha sağlam olur"du, onun için bizdeki ayrılıkçı Kürtler de oraya gitmek isterdi. Karşılığında da Türkmenler buraya getirilirdi! (Akşam, 6 Eylül)

Bu fikrin ilk sahibi Mümtaz Soysal değil, Kürt milliyetçisi Kemal Burkaydır. İşte Burkayın sözleri:

"Batı illerinde yaşayan Kürtleri alabiliriz Kürdistana. Çünkü Kürdistan zengin. Petrol olanakları var." (Oral Çalışlar, Öcalan ve Burkayla Kürt Sorunu, sf. 111)

Tabii Soysal Türkiyeden toprak vermeyerek, Burkay ise Türkiyeden toprak alarak nüfus mübadelesi yapıyorlar ama ikisi de yaşanabilecek insani faciaları tahmin edemiyorlar! Ve, "petrol" faktörünü de çok abartıyorlar!

Duygusallık böyle maddi gerçeklere ve akla aykırı düşüncelere yol açabiliyor.

Açılımı tıkamak!

Asıl tehlikeli olan, Türklerle Kürtler arasında derin duygusal uçurumlar açan vahim olaylardır ve günümüzde "açılım"ı Öcalanın şahsi ikbaline indeksleyerek tıkamaktır!

DTP, "açılım"ı Öcalanla pazarlık şartına bağlayarak bu çılgınlığı yapıyor maalesef.

Hiçbir demokratik rejim, Öcalan gibi biriyle pazarlık yapamaz. Bunu istemek, çözümsüzlüğü dayatmaktır! Türklerle Kürtlerin birlikte yaşamasını zorlaştıracak feci toplumsal dinamikleri tetiklemektir!

Evet Öcalan, Tuğluku o laflarından dolayı azarladı. Ama Öcalan şahsi hesabına göre siyaset yapar. Yunan mahkemesinin huzurunda "Kürt ve Helen kültürlerinin akraba olduğunu, İslamiyetin Kürtleri köleleştirdiğini, kapsamlı bir Kürdistan savaşını bütün dünyanın destekleyeceğini" falan söyleyen de Öcalandı. (Özgür İnsan Savunması, sf. 18, 34, 116)

Türkiyede mahkeme huzurunda "Atatürk milliyetçiliği çerçevesinde kültür milliyetçisiyim" diyen de Öcalandı. (Aslan Tekin, İmralıdaki Konuk, sf. 496)

Siyasi laflar bir kenara, eğer Türklerle Kürtler duygusal olarak birlikte yaşayamayacakları noktalara sürüklenirse korkunç felaketler yaşarız. Asıl mesele bu "duygular" meselesidir.



Kaynak: Milliyet





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 340
Toplam Tekil 4068261
IP 3.133.149.168






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu