M. Kemâl Yılmaz dostlarıyla helâlleşerek aramızdan ayrıldı - Prof. Dr. İsa KAYACAN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









M. Kemâl Yılmaz dostlarıyla helâlleşerek aramızdan ayrıldı - Prof. Dr. İsa KAYACAN
Tarih: 26.04.2013 > Kaç kez okundu? 2407

Paylaş


25 Nisan 2013 Perşembe

02 NİSAN - 26 NİSAN 2013

M. Kemâl Yılmaz dostlarıyla helâlleşerek

aramızdan ayrıldı



Prof. Dr. İSA KAYACAN

İnsanlar, ölümle yüzleşmek, yüz yüze gelmek için sıranın kendilerine gelmesi için bekliyorlar. Bu bekleyiş ne zaman, nasıl olacak kimse bilmiyor.

Şair, yazar, eğitimci, araştırmacı, parlamenter, hayatını Aydın iline, Türkiye Cumhuriyetine ve Atatürk ilkelerine adamış iyi insan, üretken kalem sahibi, 1965-1973 döneminde Aydın Milletvekili olarak TBMM’de görev yapan M. Kemal Yılmaz, benim Ankara’da dost sesim heyecan depomdu.

Sıklıkla görüşür, ondan gelen posta gönderileriyle bilgi zenginliğim artar, O’nun güven veren kişiliğiyle moral bulurdum. Kelimenin tam anlamıyla, bir Aydın Sevdalısı, bir Türkiye sevdalısıydı. Aydın’dan, ilçelerinden gelen gazete ve dergiler hakkında, mutluluk duyguları içinde konuşur, o bölgeden gelen, şair, yazar imzalarıyla, övünürdü, gururlanırdı. Bu gururlarından biride, Abdülkadir Güler’in “M. Kemal Yılmaz” adlı kitabıydı.

Vefat haberini, Salim Savcı ağabeyimden öğrendim.

Sonra yakın akrabası Birsel Oğuz’un değerli eşiyle görüştüm.

Arkasından, evlatları kadar yakın Abdülkadir Güler’le vefatıyla ilgili konuştuk. Sonra Kerim Özbekler’le konuştum.

Vefatından birkaç gün önce çok sıkıldığını söyleyerek, Aydın’a giden M. Kemal Yılmaz’ın burada bazı şair ve yazarlarla bir araya gelerek hasret giderdiğini, “Artık vakit geldi, gidiciyim, hakkınızı helal edin” dediğini, vedalaştığını, helâlaştığını anlattılar.

M. Kemal Yılmaz hocayla ilgili pek çok anım var.

O’nunla ilgili, eserleriyle ilgili onlarca yazı yazdım, değişik gazetelerde yayınlayıp, kendisine ulaştırdım.

Mekânı cennet olsun.

M. Kemal Yılmaz:

1921 yılında Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Cincin Köyü’nde doğdu. Öğretmenlik, Ataşelik yaptı. 1965-1973 döneminde CHP’den Aydın Milletvekili olarak TBMM’de bulundu.

İlk kitabı “Toprak Soyu”yla okuyucularıyla tanıştı.

Pek çok kitabı makale ve araştırması yayınlanan, onlarca ödül alan 92 yaşındaki M. Kemal Yılmaz, 10 Mart 2013 tarihinde Aydın’da vefat etti. 13 Mart 2013 tarihinde Aydın Merkez Bey Camiinde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra, Umurlu’da aile kabristanında toprağa verildi.

***

Usta siyasetçi, usta kalem Ali Naili Erdem’den

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Siyasette usta, yazdıkları, yayınladıklarıyla usta, konuşma sanatında en üstte bir başka usta, Sanayi, Çalışma ve Milli Eğitim eski Bakanlarından Ali Naili Erdem’in “Hazreti Pir Mevlana Okyanusundan bir damla” başlıklı, adlı konuşmasının satırları arasında mini bir gezinti yapmak istiyorum:

Sayın Erdem; “Onbirinci yüz yılın ortalarında yeni bir yurt bulmak için Orta Asya’dan Anadolu’ya akanlar, Türkistan’dan geçerken, Ahmet Yesevi adlı gönül erinin hikmet dolu sözlerini de beraberlerinde götürüyorlardı” diye söze başlıyor.

Ali Naili Erdem’in 12 sayfalık konuşmasının satırları arasından aldığımız cümleler şöyle sıralanıyor efendim:

1- Hazreti Pir Mevlana Moğol istilasının taş taş üstüne bırakmadığı Konya’ya göç ettiği zaman, çaresizlik içinde kıvrananlar, Tanrıdan sadece huzur istiyorlardı.

2- Böylesine elim ve muzdarip ortamda, Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli birer Allah dostu olarak şifa kaynağı oldular. Bu gönül sultanlarından Mevlana evrene sığmayacak kadar yüce bir varlıktır.

3- Mevlana her şeyin insanda olduğunu ve evrenin insan için var edildiğini söyleyen dildir. İster gönül gözüyle bakıldığında onun yolunun aşk ve ahlak yolu olduğu anlaşılır.

4- Mevlana’nın, Şemsin ölümünden sonra, kendini tamamiyle şiire verdiğini öğreniyoruz. Şiirlerini her ortamda Yıkanırken, gezerken, otururken ve sema ederken kısacası her fırsatta Hüsamettin Çelebi’ye yazdırmıştır.

5- Mevlana’yı anlamağa çalışırken, zamanı aşmanın ve zamanı aşarak yaşamanın da bir olgunluk meselesi olduğunu görüyoruz.

6- Mevlana bir arayışın adamıdır. Bu arayışının en güzelini bir ilahi hasretin doğurunda bulmuş, onu şiirle söylemiş, şiirden taşan duyarlılığı da sema ile bezemiş ve yepyeni ilahi bir musikiyi yaratmıştır.

7- Bütün bir dünya Mevlana’ya koşarken, bizim ondan uzaklaşmamızın anlaşılır bir yönü yoktur.

8- Hazreti Pir, insanı Kur’anın Tin suresindeki “Biz insanı en güzel biçimde yarattık” ayetiyle benimsemiştir. Yaratılışımızın özünde şer ve ıstırap yoktur. İyilik, sevgi ve hayır vardır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 398
Toplam Tekil 4066533
IP 3.144.10.14






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu