TOFA TÜRKLERİ, KARAGAS TATARLARI - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TOFA TÜRKLERİ, KARAGAS TATARLARI - Necdet SİVASLI
Tarih: 16.04.2013 > Kaç kez okundu? 2701

Paylaş


Gazeteci-yazar araştırmacı Necdet Buluz, Güney Sibirya’da Rusya Federasyonu içerisinde İrkutsk Oblastına bağlı Nijneudinsk rayonu ve köylerinde yaşamakta olan Tofa Türkleri ile 7 gün yaşadı. Türkçe’yi de konuşan Tofa Türkleri ile ilgili geniş bir araştırmayı, röportajları ve fotoğraflarıla da süsledi. Tofa’larla ilgili araştırma yapan bazı yabancı ve Türk araştırmacılarla da görüşerek geniş bir yazı dizisi hazırladı.



1930 yılına kadar Karagaslar ya da Karagas Tatarları olarak tanınan Tofa Türkleri, gerek yaşam biçimleri, gerek gelenek ve göreneklerini günümüze kadar sürdürebilen ender bir Türk topluluğu olarak biliniyor. Toplam nüfusu 800 olan Tofa’lar’ın bazı bölgelerde de yaşayanların var olduğu hesaplandığında nüfus sayılarının 2 bini bulduğu ifade ediliyor. Biz Yukarı Gutara Köyü’nde yaptığımız gezimizde görüştüğümüz Tofa Türkleri daha önce toplu yaşam sürdürdüklerini, şimdi ise dağınık yaşadıklarını söylediler. Örneğin Şumskiy ve Voznesenskiy Köyleri’nde de Tofa Türkleri yaşamlarını sürdürüyorlar.



Sovyet Devrimi’nden önce Kaş, Sarığ-Kaş, Çoğdu, Kara Çoğdu ve Ceptey olmak üzere 5 boy halinde yaşayan Tofa’lar’ın adının MS 4-6 asırlar arasında Kuzeybatı Çin’de hüküm süren To-Pa (Tabgaç) Devleti’nin adıyla ilintili olduğu da ifade ediliyor. Son yapılan araştırmalar bun tezi doğruluyor.









Avcılık ve geyik besleyiciliğinde nitelik sahibi olan Tofa Türkleri, yerleşik düzene geçtikten sonra büyük baş hayvancılığı, sebze yetiştiriciliği ve el beceri işleri ile de kendilerine yer bulmuşlardır.



Tofa Türkçesi, Karagaz Türkçesi olarak biliniyor. Bu dil, tarihler boyunca hiçbir zaman yazı dili olmamış, yüzyıllar boyu da sözlü edebiyat geleneği ile varlığını korumuştur. Bugün Tofa Türkçesi’ni mükemmel biçimde konuşan 50 kadar Tofa Türk’ü bulunuyor. Bunların bir kısmı köylerde bir kısmı ise kentlerde yaşıyorlar.



Arkadaşımız Necdet Buluz’un hazırladığı bu ilginç yazı dizisini, ilginç fotoğraflarla sizlerle buluşturacağız.



e.mail: necdetes@mynet.com









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 46
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 746
Toplam Tekil 4068667
IP 18.227.114.125






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu