ALİYEV VE AZERBAYCAN ÜZERİNDEKİ OYUNA DİKKAT… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ALİYEV VE AZERBAYCAN ÜZERİNDEKİ OYUNA DİKKAT… - Necdet SİVASLI
Tarih: 09.04.2013 > Kaç kez okundu? 2409

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



ALİYEV VE AZERBAYCAN ÜZERİNDEKİ



OYUNA DİKKAT…



Azerbaycan, son yıllarda hem siyasi hem de ekonomik alanda bölgede belirleyici bir güç olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve kadrosunun gerçekleştirdiği projelere bakacak olursak, bundan Türkiye’nin de büyük çapta istifade ettiğini görüyoruz. Azerbaycan’ın gerçekleştirdiği bu projeler Türkiye’yi, Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanması konusunda kilit konuma d a getiriyor. İki kardeş ülke arasındaki bu ilişkilerin gelecekte daha da tavan yapacağına inanıyoruz.



Bakınız, Azerbaycan ile Türkiye aynı zamanda stratejik ortaktır. Azerbaycan’ın gerçekleştirdiği ulus ötesi projeler karşılıklı yatırımlar iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırmıştır. Şu anda Türkiye’de 17 milyar dolarlık rafine ve petrokimya tesislerinin yapımı ile ilgili bir projede de hayata geçirilmektedir. Azerbaycan, çevre ülkelerinin yanı sıra Afrika ve Latin Amerika ülkelerine de bil e yelken açmıştır. Bütün bu çalışmaların ve başarıların babası Aliyev’dir.



ALİYEV’İN İKİ ÖNEMLİ HEDEFİ



Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev’in bu noktada iki ana hedefi var. Bunlardan biri başta Türkiye olmak üzere, Türk Cumhuriyetleri arasındaki sıkı bağları daha da güçlendirmek. İkincisi de, yıllardır Ermeni işgali altında bulunan Dağlık Karabağ’ın yeniden Azerbaycan topraklarına katılmasıdır. Ekonomik ve askeri alanda kısa zamanda kendisini toparlayan v e bölgede belirleyici konuma gelmekte olan Azerbaycan’ı karıştırmak, Devlet Başkanı Aliyev’i yıpratmak için, bazı dış güçlerle yeni oyunların sahnelenmeye başladığını görüyoruz.



Aliyev’i yıpratma ve Azerbaycan üzerinde oyun oynamak isteyen güçlerin Türk medyasını da kullanmaya başladığını üzülerek görüyor ve izliyoruz. Aliyev’in, offshore hesabı üzerinden vergi kaçırdığı iddia ediliyor. Aliyev ve ailesi hakkında ortaya atılan, ancak gerçek olduğu ortaya çıkarılamayan bu iddiaların medyada geniş yer bulması hiç kuşkusuz Azerbaycan’ın da yıpratılması anlamına geliyor.



DIŞ GÜÇLERİN PİS OYUNU



Bu tür iddiaların zamanlaması da çok önemlidir. Aliyev, yaptığı ve yapacakları ile giderek büyüyor. Ülkesini büyütüyor. Kaldı ki, bu büyümeden Türkiye başta olmak üzere, diğer Türk Devletleri de faydalanıyor. En önemlisi de, işgal altındaki Azerbaycan topraklarının Ermeni işgali altından kurtarılması yolunda atılan adımlardır. Böyle bir ortamda bazı iddialarla Aliyev ve Azerbaycan’ı karalamak ve yıpratmak, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin de gerginleşmesine yol açabilir. Zaten, bu tezgâhı kuranların hedeflerinden birisinin de bu ilişkileri yıpratmak olduğunu söyleyebiliriz.



Endişemiz şudur:



Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev üzerindeki yıpratma hareketi sürebilir. Bu konuda pis kokular geliyor. Hedef, Aliyev’i Azeri halkının gözünde küçük düşürmek, yıpratmak, koltuğu bırakmasını sağlamaktır.



Böyle bir durumda Azerbaycan karışabilir, ülke kan kaybeder. Azerbaycan’ın Türkiye ve diğer Türk devletleri ile olan ilişkileri zarar görür. En önemlisi de Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ konusu Ermeniler lehine sonuçlandırılır. Azerbaycan’ın büyüme hızına fren atılır.



HEDEF ALİYEV’İ YIPRATMAK



Bizim, yanlış yapanı savunmak gibi bir görüşümüz yoktur. Doğrulardan yanayız. Ortada binlerce devlet yetkilisini ve zenginini ilgilendiren belgeler varsa, bu belgeler arasında Aliyev ile ilgili olanı cımbızla çekip ortaya çıkarmak ancak kasıtlıdır. Hedeftekileri vurma hareketidir. Bunların ne kadar doğru olup olmadığı sonunda mutlaka ortaya çıkacaktır. Ancak, bunu Aliyev’i yıpratmak için çıkarılan ilk adım olarak değerlendirdiğimizi de vurgulamak istiyoruz. Bunun başka şekillerde devamının geleceği konusunda ayak seslerini duyuyoruz. Buradaki asıl hedef, dış güçlerce Azerbaycan üzerinde oynanan oyunun Aliyev’i vurarak hedefe ulaşmalarıdır.



Azerbaycan halkı üzerinde Devlet Başkanı’nı küçük düşürme, hedef haline getirme çalışmaları yeni değildir. Azerbaycan’ın baş döndürücü biçimde büyümesi, siyasi, askeri ve ekonomik yönden gelişmesi hiç şüpheniz olmasın dış güçleri müthiş rahatsız ediyor. Özellikle küresel güçler bu rahatsızlıklarını açık biçimde de ortaya koyuyorlar. Bunların arasında Amerika ve Rusya başı çekiyor.



Aliyev, kendisi, ailesi ve ülkesi üzerinde oynanan oyunların mutlaka farkındadır ve bunun da önlemini alacaktır. Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal eden, işgalci ve soykırımcı Ermenistan’ın da hem Aliyev’i, hem de Azerbaycan’ı yıpratma çalışmaları içinde olduğunu biliyoruz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 643
Toplam Tekil 4066778
IP 18.118.12.101






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.120 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu