TÜRK-ARAP İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRK-ARAP İLİŞKİLERİNDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR - Necdet SİVASLI
Tarih: 31.03.2013 > Kaç kez okundu? 2396

Paylaş




SUUDİ ARABİSTAN YETKİLİLERİ



“EĞİTİMDE TÜRKİYE’Yİ



ÖRNEK ALIYORUZ” DİYORLAR







İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde yılın en önemli akademik etkinliklerinden biri gerçekleştirildi. “Bilim ve Kültür Etkinlikleri” adı altında yapılan bu etkinliklerin ilki 28 Mart Perşembe günü yapıldı. Suudi Arabistan Yüksek Eğitim Bakan Yardımcısı(Dış İlişkiler Sorumlusu) Prof. Dr. Salim Al Maliq’ın da hazır bulunduğu etkinlik programına yoğun ilgi gösterildi. Birçok ülkeden siyaset adamı, akademisyen, gazeteci, yatırımcı ve ziyaretçinin katıldığı bu etkinlikte bir konuşma yapan Suudi Arabistan Kültür Ataşesi Prof. Dr. Khalid al Mutlag Türkiye ile Suudi Arabistan arasında eğitim ve kültür alışverişini geliştirmek istediklerini söyledi.



Suudi Arabistan Krallığı Bilim ve Kültür Günleri Konuşmacıları arasında; Suudi Arabistan Kültür Ataşesi Prof. Dr. Khalid Al Mutlaq, Suudi Arabistan Yüksek Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Salim Al Maliq, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ve İstanbul Üniversitesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yazıcı gibi önemli isimler vardı. Bilgi şöleni açılış kokteyli ile başlayan etkinliğin ilk günü basın toplantısıyla devam etti. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan: Suudi Arabistan Yüksek Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Salim Al Maliq, Suudi Arabistan Kültür Ataşesi Prof. Dr. Khalid Al Mutlaq, Maslahatgüzar Abdulhadi M.Al Shafi ve İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. İbrahim Şaban Türk – Arap ilişkilerinde ileriki dönemlerde gerçekleşecek olan eğitim –kültü r alışverişlerinde önemli gelişmeler yaşanacağı mesajını verdi.



Basın toplantısında; 2010 yılında Türkiye Yüksek Öğretim Genel Kurulu ve Suudi Arabistan arasında imzalanan anlaşma sonrasında Suudi Arabistan’a giden Türk öğrenci sayısında yüzde iki yüzlük bir artışın gerçekleştiği bu durumun bilimsel açıdan çok ciddi bir adım olduğu dile getirildi. Önümüzdeki dönemlerde de bu oranın gi derek artacağı söylendi. Suudi Arabistan Bilim ve Kültür Günleri’nin amacının dost ve kardeş ülke Türkiye’de; Suudi Arabistan Üniversitelerinin ve Arap kültürünün tanıtılması olduğuna değinen yetkililer; ilki 28 Mart Perşembe gerçekleşen ve 29-30 Mart 2013 tarihleri arasında da devam edecek olan Bilim ve Kültür Günleri çerçevesinde akademik açıdan pek çok konuya değinileceğini açıkladı.



Gazetecilerin ve akademisyenlerin sorularını yanıtlayan yetkililer; çoğu öğrencinin yurtdışı eğitimi için ABD ve Avrupa ülkelerini tercih ettiğini belirtilirken bu durumu tersine çevirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Amaçlarının öğrencileri ülkelerine geri döndürmek olduğunu belirten yetkililer, bu yönde çalıştıklarını söyledi. Suudi Arabistan da bulunan pek çok üniversitenin bilimsel alanda oldukça ileri olduğu ve d aha fazla ilerleme kaydedebilmek için Türk Üniversitelerinin örnek alındığı vurgulandı. Ayrıca Suudi Arabistan Üniversitelerinin yılda en az 350 Türk öğrenciye burs imkânı sağladığı da belirtildi. Bilimsel alanda çalışmalara ağırlık verdiklerini bunun içinde Türk-Arap akademisyenler arasında pek çok işbirliği gerçekleştiğini söyleyen yetkililer, bu alandaki çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini söylediler. Türk- Arap ilişkilerinin gelişmesinde oldukça önemli olan Suudi Arabistan Krallığı Bilim ve Kültür Günleri’ne ileriki günlerde de yoğun ilgi olacağı tahmin ediliyor.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1657
Toplam Tekil 4065864
IP 18.118.140.108






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu