ÇİN’E 4 MİLYAR DOLARLIK DOĞALTAŞ İHRAÇ EDECEĞİZ… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ÇİN’E 4 MİLYAR DOLARLIK DOĞALTAŞ İHRAÇ EDECEĞİZ… - Necdet SİVASLI
Tarih: 18.03.2013 > Kaç kez okundu? 2446

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



ÇİN’E 4 MİLYAR DOLARLIK DOĞALTAŞ



İHRAÇ EDECEĞİZ…



Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında özellikle doğaltaş ihracatında bir patlama yaşanıyor. Türk doğaltaş sektörünün 2012 yılında Çin’e 782 milyon dolarlık ihracat yapması ve Çin’den gelen yeni taleplerle bu ihracatın önümüzdeki yıllarda katlanarak artacağını gösteriyor. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurul Başkanı Arslan Erdinç de yaptığı açıklamada “2013 yılının ocak-şubat döneminde Çin’e ihracatımız yüzde 15 ‘lik artışla 110 milyon doları geçti. Sektörün önüne engeller çıkarılmadığı takdirde yılsonuna kadar 1,2 milyar dolar ihracat rakamına ulaşabileceğiz” diyor.



Uzun zamandır Türk mermerlerinin Çin’de çok tercih edildiğini biliyoruz. Bu sektör her geçen yıl daha da önem kazanıyor. Çin’in Xiamen Uluslar arası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, ziyaretçi sayısı ve fuar alanı açısından İtalya’nın Verona Doğaltaş ve teknolojileri Fuarı’nı geride bırakmış bulunuyor. Bu fuara katılan Türk şirketlerinin de çok önemli siparişler alarak sektörde söz sahibi haline geldiklerini de belirtelim.



“ ÇİN BÜYÜK BİR PAZAR”



Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Çin’in Türkiye için çok önemli bir Pazar haline geldiğine dikkat çekiyor ve şöyle söylüyor, kendisini dinleyelim:



“ Çin, tüm doğaltaş ithalatının yüzde yüzde 60’ını Xiamen Limanı’ndan gerçekleştiriyor. Amerika ve Avrupa’da yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle Çin, bizim için yegâne büyük Pazar konumuna geldi. Allah, Çin’e zeval vermesin. Türk mermerleri görünüm açısı ndan güzelliği, sağlıklı ve kaliteli oluşundan dolayı Çinliler tarafından çok seviliyor ve tercih ediliyor. Çin, tüm inşaatlarının her türlü iç kaplamalarında Türk bej mermerlerini kullanıyor. Xiamen Uluslar arası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na bu yıl 130 binin üzerinde ziyaretçi geldi. Dünyanın en büyük doğaltaş ihracatçısı olan Çin’e Türk doğaltaş sektörünün ihracatını artırabilmesi için Xiamen Uluslar arası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı büyük öneme sahip. 2014 yılında daha fazla firma ile katılım için şimdiden hazırlıklara başladık. Çin dışında dünya genelinde gelişmekte olan pazarlarda fuar organizasyonları düzenlemek ve Türkiye’nin ihracatını artırmak için olağanüstü çalışmalarımız var. “



Çin’den çok mal ithal ediyoruz. İhracatımız ise bunun yanında oldukça düşük kalıyor. Bu açığın kapatılması için yoğun bir çalışma yapmamız gerekiyor. Doğaltaş ihracatımızın artırılması hiç değilse bu açığı kapatamazsa bile makası daraltacaktır. Hatta Çinli yetkililer “Aradaki bu açığın Türkiye lehine kapatılması için biz de teşvik ediyoruz” diyorlar.



2023 HEDEFİ 7 MİLYAR DOLAR



Öyle görünüyor ki, doğaltaş ihracatımızda Çin önemli bir Pazar hale dönüşüyor. Bu nedenle bu pazarın iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Türk doğal taşlarını ülkelerine ithal etmek için Çinli heyetlerin bir gidiyo r, diğerleri geliyor. Nitekim Arslan Erdinç ve ekibi de bunu fark etmişler. Erdinç, gelecek için de son derece umutlu konuşuyor ve şunları söylüyor:



“ Çin’de doğaltaş sektörü açısından bitmek bilmeyen bir kapasite var. İhraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 95’i Çin’in iç piyasasında tüketiliyor. Çin’in Kuz


YENİ FUARLARA KATILACAĞIZ



Şimdi bütün hedef, önemli bir Pazar haline gelen Çin’e daha fazla doğaltaş ihraç etmek olarak belirlenmiş. Konuyu bu açıdan değerlendirdiğimizde daha çok çalışılması, Pazar araştırılması yapılması ve açılan fuarlara daha güçlü biçimde katılma mız gerekiyor. Ege İhracatçı Birlikleri de bunun farkında ve çalışmalarını da bu çerçeve içinde yapıyor. Çin’e doğaltaş ihracatını daha da artırabilmek amacıyla 18-21 Haziran 2013 tarihinde Tianjin Doğaltaş Fuarı’na Türkiye Milli Katılım Organizasyonu’nu gerçekleştirmek için şimdiden çalışmalara başlamış bulunuyor.



Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türkiye Milli Katılım Organinazasyonu’nu gerçekleştirdiği Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na 59 tane si Milli Katılım Organizasyonu ile 100’ün üzerinde Türk firması katıldı. Türkiye’nin en önemli doğaltaş üretim merkezlerinden olan Burdur Valisi Nurettin Yılmaz ve Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım’da katılımcılar arasında yer almıştı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 18
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 659
Toplam Tekil 4066793
IP 18.119.125.94






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu