Bahçeliden sert açıklama: Türkiyenin onuru ve haysiyeti sıfırlanmıştır - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Bahçeliden sert açıklama: Türkiyenin onuru ve haysiyeti sıfırlanmıştır
Tarih: 03.09.2009 > Kaç kez okundu? 2887

Paylaş


Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Ermenistan ile diplomatik ilişki kurulması ve sınırın açılması sürecinin başlatmasını, hükümetin, ilkesiz ve teslimiyetçi dış politika anlayışının yeni bir tezahürü olarak niteledi.

Ermenistan ile paraf edilen iki protokolün, hukuk dışı Ermeni talepleri karşısında boyun eğildiğini tescil ettiğini, AKP hükümetinin lekeli dış politika siciline bir utanç vesilesi olarak geçtiğini savunan Bahçeli, tarihi bir dönüm noktası olarak pazarlanmaya çalışılan protokollerin siyasi ve hukuki sakatlıkları olduğunu ileri sürdü. Bahçeli, şunları kaydetti:

Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesinin önündeki engellerin, Ermenistanın uluslararası hukuka aykırı talep, politika ve uygulamalarından kaynaklandığı çok iyi bilinmektedir. İki ülke arasında diplomatik ilişki kurulması, bunun zemininin ve dayanacağı ilkelerin açık ve somut olarak ortaya konulmasını gerekli kılmaktadır.

Bu kapsamda, başta sınırların ve toprak bütünlüğünün karşılıklı tanınması, ilişkilere yön verecek ilkelerin genel ve soyut planda değil somut yükümlülükler olarak belirlenmesi uluslararası hukukun temel gereğidir. Ermenistan iki ülke arasındaki sınırı belirleyen 1921 Kars Antlaşmasının ve bundan kaynaklanan yükümlülüklerinin geçerli olduğunu açıkça tanımaya yanaşmamaktadır. Paraflanan protokolde bu hayati konu genel ifadelerle geçiştirilmiş, 1921 Kars Antlaşmasına açıkça atıfta bulunulmamıştır. Protokolü geçersiz kılan birinci temel sakatlık budur.

Ermenistan Türkiyenin toprak bütünlüğünü sorgulamakta ve Doğu Anadolu topraklarına Batı Ermenistan olarak atıfta bulunmaktadır. Ağrı Dağını da resmi devlet amblemi olarak kabul etmiştir. Bu toprak talepleri Anayasa hükmü haline getirilmiştir. AKP hükümetinin kabul ettiği protokollerde Ermenistanın bu konularda Anayasasının ilgili hükümlerini gözden geçirerek uluslararası hukuka uygun hale getireceğine ilişkin somut bir yükümlülük yer almamaktadır.

Türkiyenin toprak bütünlüğünü sorgulayan ve bu düşmanca tutumunu inatla sürdüren Ermenistanla diplomatik ilişki kurulması AKPnin başlattığı sürecin ikinci temel sakatlığıdır.

-SOYKIRIM YALANI VE DAĞLIK KARABAĞ-

Soykırım yalanı etrafında hayasızca sürdürülen uluslararası kampanyanın ilişkilerin geliştirilmesinin önündeki bir diğer engel olduğunu ifade eden Bahçeli, söz konusu protokollerde Erivan yönetiminin bu konudaki tutumunu terk etmesine hiç temas edilmediğini kaydetti. Bahçeli, şöyle devam etti:

Türkiyenin 1915 olayları konusunda ortak tarih komisyonu kurulması önerisi protokolde sulandırılmış ve anlamını kaybetmiş bir çerçevede yer almıştır. Kurulması öngörülen ilişkilerin tarihi boyutunu ele alacak alt komisyonda 1915 olaylarının soykırım olup olmadığının hiçbir şekilde tartışılmayacağını, bunu Ermenistanın kabul etmeyeceğini Cumhurbaşkanı Sarkisyan ilk baştan açıklamıştır. Protokollerin diğer bir sakatlığı da budur.

Ermenistanın dost ve kardeş Azerbaycan topraklarının yaklaşık beşte biri üzerindeki askeri işgali hala sürmektedir. Dağlık Karabağ dışında yedi Azari rayonu işgal altında olup, bir milyona yakın Azeri kardeşimiz kendi vatanında mülteci konumuna düşürülmüştür.

Türk-Ermeni kara sınırı 1993 yılında Ermeni işgali nedeniyle kapatılmıştır. AKP hükümetinin TBMMye sunmaya hazırlandığı protokollerde bu konuyu hiçbir şekilde değinilmemiş, Ermeni işgali yok farz edilmiştir.

Protokollerin paraf edilmesinden hemen sonra bir açıklama yapan Ermenistan Cumhurbaşkanı, Türkiye ile yürütülen sürecin Dağlık Karabağ konusundan bağımsız olduğunu ilan etmiştir.

Bundan kısa bir süre önce 13 Mayıs 2009da Ermenistanın Dağlık Karabağ işgali sona ermeden sınırın açılmayacağı konusunda kamuoyu önünde açık bir siyasi yükümlülük altına giren Başbakan Erdoğan, bu konuda hiçbir gelişme beklenmediği bir dönemde sınırın açılması kararını içeren ve bunu somut bir takvime bağlayan protokollerle Türk milletinin karşısına çıkmıştır.

Türkiyenin bu konuda izlediği haklı ve meşru siyasette çok ciddi bir kırılma noktası olan protokollerin sakatlıkla malul diğer bir yönü de budur.

-DİPLOMASİDE ÖRNEĞİ OLMAYAN BİR GARABET-

Böyle bir zeminde Ermenistan ile başlatılan sürecin Türkiyenin milli çıkarlarına aykırı, hukuki ve siyasi meşruiyetten yoksun olduğunu iddia eden Bahçeli, Dış baskılara boyun eğen, komşularla sıfır sorun gibi klişe sloganlarla dış politikada maceradan maceraya koşan Başbakan ve hükümeti Türkiyenin onurunu, itibarını ve haysiyetini sıfırlamıştır dedi.

Protokollerin imza ve onay işlemleri için öngörülen iç siyasi istişare sürecinin diplomaside örneği olmayan bir garabet olduğunu ileri süren Bahçeli, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Hükümet protokolleri müzakere etmiş, içeriğini kabul etmiş ve paraf ederek iç hukukumuza göre bunlarla bağlanma iradesini ortaya koymuştur. Bu noktadan sonra protokollerin içeriği yeniden müzakere edilmeyecek, değiştirilemeyecektir.

İmza ve onay için TBMMne sevk edilmesi Anayasa gereği olan son aşamadır. Bu bakımdan Başbakanın Meclis onayı olmadan protokollerin işlerlik kazanmayacağı sözleri malumun ilanı olup, kafa ve kavram kargaşası yaratarak, hedef saptırarak ayıbını saklama çabasından başka bir anlam ifade etmemektedir. TBMMnin protokolleri değiştirmek yetkisi bulunmamaktadır. Ya aynen kabul edecek ya da reddedecektir. Başbakanın sadık ve sessiz noteri haline gelen AKP milletvekillerinin oylarıyla protokoller onaylanacaktır. Başbakanın kurguladığı senaryo adım adım uygulanmaktadır. Altı haftalık iç siyasi istişare süreci bu bakımdan bir göz boyamadır.

Başbakan ve arkadaşları bu süreyi Türkiyedeki Erivan lobileri, gönüllü soykırım avukatları ve bu projeyi dayatan dış mihrakların ortak çabalarıyla kamuoyunun tepkilerini dindirmek ve psikolojik açıdan şartlandırmak için kullanacaktır. Bu süreç esasen başlamış, sözde demokratik açılımda olduğu gibi aynı melanet cephesi sahnedeki yerini almıştır.

-MHP BÜTÜN GÜCÜYLE KARŞI ÇIKACAK-

MHPnin bu konudaki düşüncelerinin ve duruşunu açık olduğunu vurgulayan Bahçeli, şöyle devam etti:

Bugüne kadar Ermenistan ile yürütülen sürecin sakatlık ve yanlışlıklarına ilişkin tespitlerimiz maalesef bütünüyle doğrulanmıştır. Bu uyarılarımıza duyarsız kalan AKP hükümeti Türkiyeyi çok tehlikeli bir yola sokmuştur.

Milliyetçi Hareket Partisi, Ermenistanın Türkiyenin toprak bütünlüğünü sorgulayan hasmane politika ve uygulamaları değişmediği süreci diplomatik ilişki kurulamayacağını ve Azerbaycan topraklarının işgali sona ermeden de sınırın açılmayacağını sonuna kadar savunacaktır.

Paraf edilen protokoller imzalanarak onay için TBMMnin önüne getirildiği takdirde Milliyetçi Hareket Partisi bütün gücüyle karşı çıkacak, Başbakan ve arkadaşlarının tarih ve millet önündeki vebal ve sorumluluklarını bütün açıklığıyla ortaya koyacaktır.



Kaynak: ZAMAN Gazetesi http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=888079&title=bahceliden-sert-aciklama-turkiyenin-onuru-ve-haysiyeti-sifirlanmistir





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1233
Toplam Tekil 4074509
IP 18.218.184.214






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu