TÜRKİYE, İSRAİL İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR MU?... - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRKİYE, İSRAİL İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR MU?... - Necdet SİVASLI
Tarih: 02.02.2013 > Kaç kez okundu? 2442

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mymet.com



TÜRKİYE, İSRAİL İLE İŞBİRLİĞİ



YAPIYOR MU?...



İsrail uçaklarının Suriye hava sahasını ihlal ederek Şam kırsalının Camraya Bölgesinde bulunan Bilimsel Araştırmalar Merkezi’ni bombalaması üzerine ortaya çıkan tablo, Türkiye-İsrail işbirliğinin var olduğu gerçeklerinin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Çünkü İsrail ordusundan yapılan açıklamada saldırıdan önce hem ABD’ye, hem de Türkiye’ye haber verildiği belirtiliyor, Türkiye ile uyum ve işbirliği içinde hareket edildiğine vurgu yapılıyor.



Burada üzerinde durulması ve düşünülmesi gereken konu şudur:



Başbakan Erdoğan da, Dışişleri Bakanı Davutoğlu da yaptıkları her açıklamada İsrail’e ateş püskürüyor. Özellikle de Filistin sorunu konusunda İsrail’i tehdit eden sözler bile söyleniyor. Tabana hoş görünmek, tabanın desteğini yitirmemek için söylenen bu sözlerin, hiçbir öneminin olmadığı, İsrail ile olan ilişkilerin neredeyse müttefiklik düzeyinde sürdürülmesi bizce hem tehlikeli, hem de düşündürücüdür.



TÜRKİYE DE BİLGİLENDİRİLMİŞ



Zaten Türkiye, İsrail’in İran’dan ve Suriye’den gelebilecek tehlikelere karşı korunması amacı ile hem füze kalkanı, hem de patriotların topraklarımızda konuşlandırılması ile İsrail’e hizmet etmiş olmuyor mu? Kaldı ki, herhangi bir Müslüman ülkenin topraklarının İsrail tarafından bombalanması ya da işgal gibi hareketlerin de karşısında olduğunu söyleyen Türkiye’nin, Suriye’nin bombalanmasına sessiz kalması da Türkiye-İsrail işbirliğinde bir başka ayrını olarak önümüzde duruyor.



Şimdi ise İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Suriye’deki hedeflerin vurulmasında Türkiye’nin de bilgilendirildiğinin vurgulanması bu işbirliğini daha da açık biçimde ortaya koymuş oluyor.



İSRAİL: TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ



Bir de madalyonun öteki yüzü var, buna da bakalım:



Suriye ordusu, ülkede denetimi ele geçirmek üzere ve Türkiye’nin de desteklediği Özgür Suriye Ordusu bir bozgun yemiş görünüyor. Suriye’den yapılan açıklamalarda da “El Kaide ve uzantısı güçlerin Suriye muhalif güçleri tarafından sürecin dışına bırakılmaya başlandığı bir süreçte İsrail uçakları Suriye’yi vuruyor” deniliyor. Çok kritik sayılacak bir dönemeçte İsrail uçaklarının Suriye’deki hedefleri bombalaması bir bakıma muhaliflerin moralini yükseltmeyi de hedefliyor. Bu gerçekleşebilir mi, önümüzdeki zaman diliminde göreceğiz.



İsrail’den yapılan şu açıklama zaten bu gerçeği ortaya koyuyor:



“ Saldırının amacı Suriye’yi zayıf düşürmektir. Suriye ordusu karşısında tutunamayan terör gruplarına moral ve motivasyon vermek içindir. Türkiye, böyle bir saldırıyı göze alamadı, İsrail’e havale etti. Bu saldırı Türkiye ve İsrail’in bölgede işbirliği içinde davrandığının da ispatıdır.”



Türkiye-İsrail işbirliğinin var olup olmadığını başka kanallardan araştırmaya gerek var mı? İsrail ordusundan yapılan bu resmi açıklamalar her şeyi bütün çıplaklığı ile ortaya koymuyor mu? Bu gerçekler karşısında bizimkiler acaba ne diyecekler gerçekten merak ediyoruz? Dışişleri Bakanı Davutoğlu “Suriye bir çakıl taşı bile atmıyor” diyerek bu saldırıya yorum getirmiş.



TÜRKİYE’NİN İMAJI LEKELENİYOR



İkinci konu ise, Türkiye, terörist gruplara destek veren bir ülke olarak görülüyor. Bu imaj da giderek yerine oturuyor. Suriye’deki durum karıştıkça, gerçekler ortaya çıktıkça Türkiye daha da köşeye sıkışıyor. İşte, Suriye, Çin, Rusya ve İran’ın ortak görüşü “ Bölgede İsrail, Türkiye ve Katar, terörist grupları destekleyerek Suriye üzerine gönderiyor”diyorlar. Bu görüşlerini de son günlerde iyice sıklaştırdılar. Türkiye’yi bugün bu ortama getirmeye hiç kimsenin hakkı yoktur ve olmamalıdır.



Baştan bu yana yazdığımız ve söylediğimiz “Türkiye, dış politikada yalpalıyor ve sürekli yanlış yapıyor” görüşümüzü yineleyelim. Zaten, Suriye politikaları ile hangi noktaya geldiğimiz görülüyor. Şimdi ise Türkiye-İsrail işbirliğinin ortaya çıkması ile de dış politikada iyice yalpalamaya başladığımızı görüyoruz. Burada da “Dış politikalarımızı biz mi, yoksa dış güçler, müttefiklerimiz mi yönlendiriyor?” sorusu aklımıza geliyor.









Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 695
Toplam Tekil 4066829
IP 3.14.133.148






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu