TRAFİK SORUNUN ÇÖZÜMÜNE TAZE KAN GELİYOR… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TRAFİK SORUNUN ÇÖZÜMÜNE TAZE KAN GELİYOR… - Necdet SİVASLI
Tarih: 30.01.2013 > Kaç kez okundu? 2402

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



TRAFİK SORUNUN ÇÖZÜMÜNE



TAZE KAN GELİYOR…



Trafikteki en büyük sorunumuz, kazalara davetiye çıkaracak şekilde hatalı araç kullanmamız başta geliyor. Alkollü araç kullanma, aşırı hız, kırmızı ışıkta geçme, emniyet kemeri kullanmama, direksiyon başında telefonla konuşma başında geliyor. Tüm uyarılara, tüm kontrollere rağmen bu hataları işlemeyi sürdürüyoruz. Trafik cezaları da katlanarak artıyor. Uygulanan tüm caydırıcılıktan da sonuç alamadığımız görülüyor.



Daha önce konu ile ilgili olarak yazdığımız yazılarda, eğitimin önemine değinmiştik. Ehliyet verme sistemindeki sakatlıkların giderilmesi gerektiği görüşümüz sizlerle paylaşmıştık. Bugün gelinen noktaya baktığımızda trafik kazalarının önüne geçemediğimiz görülüyor. Trafik sucu işleyenlerin sayısında da artışlar tüm hızı ile sürüyor.



HER POLİS CEZA YAZABİLECEK



Daha önce trafik polislerine destek amaçlı fahri trafik müfettişliği devreye sokulmuştu. Zaman zaman yaşanan aksamalara rağmen, bunun da caydırıcı bir uygulama olduğunu gördük. Bugün de fahri trafik müfettişliği sürdürülüyor. Trafikte hata yapan sürücüleri tespit eden ve plakalara ceza yazan müfettişlerin trafik polislerine olan destekleri hiç kuşkusuz küçümsenmemelidir.



Şimdi, bu kapsam genişletiliyor. Nasıl mı?



1983 yılında yürürlüğe giren 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu vardı. Bu kanunun 6. Ve yönetmeliğin 7.maddeleri şöyle: “Ekip olarak görev yapan emniyet personeline, karşılaştıkları trafik ihlallerinde trafik tespit tutanağı düzenleme yetkisi ve görevi verilmiştir.”



Bakıyoruz, bu yönetmelik bugüne kadar yürürlüğe konulamadı. Ama şimdi bu yönetmelik hayata geçiriliyor. Trafik polisi, fahri trafik müfettişleri yetkileri şimdi tüm polis teşkilatına da veriliyor. Trafik polisi dışındaki asayiş polisleri de artık trafik ihlali yapan sürücülere ceza yazabilecekler. Yerinde, geç kalınmış da olsa uygulanması gereken bir karar olarak değerlendiriyoruz. Böylece bu uygulama ile caydırıcılık daha da artacaktır.



TEMENNİMİZ CAYDIRICI OLMASI



Trafik ihlali yapanların araç plakalarına ceza yazılabiliyor. Ev adreslerine de bu cezalar gönderiliyor. Artık, bu uygulamanın başlaması ile sürücülere sürpriz cezalar gelebilir. Tüm sürücülerin buna dikkat etmesi gerekiyor. Eğer, sizi direksiyon başında telefonla tespit eden bir polis görürse cezayı da basabilecek. “Etrafta trafik polisi yok” anlayışı ile artık hareket edilemeyecek. Özetleyecek olursak, her anınız, her ortamda kontrol edilmiş olacak.



Bize ulaşan bilgilere göre, bu uygulama 81 il valiliklerine bir genelge ile ulaştırılmış. Bu sistem oturuncaya kadar denemeler yapılacak. Aksaklıklar olursa tespit edilecek ve onarılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın bu işi sıkı tutması, geri adım atmaması ve cesur ve kararlı adımları atması şarttır ve desteklenmelidir.



Trafik konusu ciddiye alınması gereken bir konudur ve trafikte sorunların çözümü için de cesur adımların atılması gerekmektedir. Bu konunun her kesimce benimsenmesi, desteklenmesi ve trafikte görev alanlara yardımcı olunması kaçınılmazdır. Sivil toplum örgütleri, üniversiteler, medya ve kamuoyu ile elele vererek trafikte kazaların azaltılması, önüne geçilmesi konusunda dayanışma ve kararlılık şarttır. Bunu mutlaka toplum olarak benimseyip, sahip çıkıp kucaklamamız gerekiyor.



TRAFİK EĞİTİMİ VE TERBİYESİ ŞART



Bu uygulamanın bazı dış ülkelerde yıllardır uygulandığı, iyi sonuçlar elde edildiği ve trafikte suç işlemede caydırıcı bir unsur olarak değerlendirildiği de söyleniyor. Ancak, bu uygulamada başarı sağlayan ülkelerin eğitim düzeylerinin de bizden daha iyi durumda olduğunu da görmek ve değerlendirmek durumundayız. Nereden bakarsanız bakınız, konu dönüyor, dolaşıyor ve eğite gelip dayanıyor.



Zaten dikkat edilecek olursa, trafikte iyi eğitim alan, bunun terbiyesi ile direksiyon başına geçen sürücüler az hata yapıyor. Adı geçen ülkelerde de kazalar “yok” denilecek oranda azalıyor. Çünkü trafikte kurallara uyma bilinci oluşuyor. Bu eğitimi ve terbiyeyi alan sürücüye hata yaptıramıyorsunuz, alkollü araç kullandıramıyorsunuz, kural ihlaline sürükleyemiyorsunuz. Temennimiz bu bilincin bizim sürücülerde de oluşmasıdır.



Şimdi böyle bir uygulama başladığında yıllardır uyardığımız eğitim ve trafik terbiyesini askıya almayalım. Bu uygulamaların başarılı olabilmesi için de yine eğitime, trafik terbiyesine ve bilince ihtiyaç vardır. Çoğu zaman, trafikte uygulanan cezaların ve caydırıcı önlemlerin de yeterli olmadığını hep gördük. Eğer eğitim, terbiye ve bilinçli olamama hali sürerse ne yapılırsa yapılsın, trafikte işlenen suç oranlarında azalma olmayacaktır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1275
Toplam Tekil 4069196
IP 3.147.195.65






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu