TÜRKİYE’YE RUS, ÖZBEK VE KAZAK İLGİSİ ARTIYOR… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRKİYE’YE RUS, ÖZBEK VE KAZAK İLGİSİ ARTIYOR… - Necdet SİVASLI
Tarih: 28.01.2013 > Kaç kez okundu? 2504

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



TÜRKİYE’YE RUS, ÖZBEK VE KAZAK



İLGİSİ ARTIYOR…



Muğla, genellikle yabancıların mülk alımında en fazla ilgi gösterdikleri il olarak biliniyor. Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi turistik yörelerde genellikle İngiliz ve Almanlar mülk alıyordu. Hatta adı geçen yerlerde İngiliz mahallelerinin bile oluştuğunu biliyoruz. Bu yoğun talep ve yerleşimin son birkaç yıl içinde durakladığını gördük. Hatta bazı yörelerde İngilizlerin, Almanların yazlıklarını satıp, ülkelerine geri döndükleri de tespit edildi.



Şunu da hemen ekleyelim:



Antalya, özellikle Rusların çok ilgi gösterdiği ve mülk aldıkları illerin başında geliyor. Antalya Konyaaltı’ndaki evimizin bulunduğu sitede oturan tek Türk biziz. Komşularımızın hemen tamamı Ruslardan oluşuyor. Bodrum’daki evimizin bulunduğu bölgede ise genellikle İngiliz ve Almanlar oturuyor. Ancak, son günlerde Bodrum’daki komşularımızdan çoklarının evlerini sattığını ya da saltığa çıkardığını gözlemliyoruz.



AVRUPA’DAKİ KRİZİN ETKİLERİ



Geçenlerde Turgutreis’deydik. Oturduğumuz cafede bir İngiliz çifti ile tanıştık. 7 yıldan bu yana Turgutreis’de oturuyorlarmış. Şimdi, oturdukları mülkü satmaya gelmişler, Londra’daki eski evlerine geri döneceklermiş. Bunun nedenini de, ekonomik nedenlere bağlıyorlar.



Zaten Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ziya Ercan, aylar önce bir açıklama yapmış ve “ Avrupa’daki krizden etkilenenlerin gayrimenkullerini satmaya başladıkları da satma eğiliminde olduklarını izliyoruz. Ancak, Ruslar başta olmak üzere, Özbek ve Kazaklar’ın Türkiye’de gayrimenkul almak için büyük taleplerinin olduğunu görüyoruz” demişti.



Gelişmelere baktığımızda bu gerçekleri görebiliyoruz. Daha önce Antalya’yı mesken tutan Rus, Moldova, Ukrayna, Özbek ve Kazak’ların şimdi rotayı Muğla’ya çevirdikleri de bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Ülkeler zenginleştikçe, bu bir yandan halklara yansıyor. Zaten yaz aylarını genellikle Bodrum’da geçirdiğimiz için, bu yoğunluğu da yakından görebilmekteyiz. Dikkat edilecek olursa, Bodrum’a yerleşen Rusya, Moldova, Ukrayna, Kazak ve Özbek gibi yabancı uyruklu vatandaşların çoğu otel, bar, cafe gibi mekânlarda çalışıyorlar. Hem çok dil bilmeleri, hem ucuz çalıştıkları için de tercih ediliyorlar.



AZERİLER DE İLGİ GÖSTERİYOR



Şimdi gelelim yine Muğla’ya.



Avrupa’daki ekonomik krizin etkileri derinleştikçe, Muğla ve çevresinde mülk edinen İngiliz, Alman gibi vatandaşların rahatsızlıkları da artıyor. Bu nedenle mülk satışları hızlanmış görünüyor. Şimdi, Muğla ve çevresinde en fazla mülk talebi Ruslardan geliyor. Bunu, bölgedeki emlak müşavirleri de doğruluyor ve “Şu anda bizim en iyi müşterilerimiz Ruslar” diyorlar.



Sadece mülk değil, Bodrum’a gelen İngiliz, Alman ve diğer Avrupalı turistlerde de azalma görülüyor. Geçen yıl İngilizlerin yoğunlukla geldikleri Bodrum Gümbet’te bu azalma mevsim boyunca görülmüş. Mekân sahiplerinin bu konuda yoğun şikâyetlerinin olduğunu biz de biliyoruz.



Bu arada kardeş ülke Azerbaycan’ı da unutmayalım. Azerbaycan’dan da Türkiye’ye ilgi gösterenlerin sayısında beklenenin de üzerinde artış oluyor. Yine diğer ülke vatandaşları gibi Azeri vatandaşların da Türkiye’den gayrimenkul alma girişimleri oluyor. Azerilerin, şimdilik İstanbul, Ankara ağırlıklı olduklarını görüyoruz. KKTC’nde ikamet edenlerin de bulunduğunu söyleyelim. Azeriler daha çok üniversite ve eğitim ağırlıklı olarak ülkemizde bulunuyor.



EMLAK FİYATLARINDA PATLAMA YAŞANABİLİR



Burada işin en önemli noktası, gelen bu taleplere karşı emlak fiyatlarındaki durumdur. Emlak müşavirleri bu konuda da şu açıklamayı yapıyor, kendilerini dinleyelim:



“Son birkaç yıl içinde emlak piyasası bir durgunluk yaşıyordu. Şimdi ise bu durgunluk yerini yeniden hareketliliğe bıraktı. Emlak piyasası hem hareketlendi, hem de mülk fiyatlarında artışlar olmaya başladı. Bu da arz talepten kaynaklanıyor. Ruslar, çok para ile geliyor ve peşin alım yapıyorlar. Genellikle de yeni yapılara ilgi gösteriyorlar. Eğer, bu ilgi bundan sonra da devam ederse, Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi turizm bölgelerinde emlak fiyatlarında patlama yaşanabilir. “



2013 yılının ilk ayında Bodrum, Marmaris, Fethiye, Dalamak gibi turistik yöreleri gezdik. Yeni inşa edilen villaların çokluğunu gördük. Yapılanların çoğunun da yabancı uyruklulara satıldığı ifade ediliyor. Öyle görünüyor ki yazlıklarda kısa zaman sonra Rusya başta olmak üzere, Türk Cumhuriyetlerinde de çokça komşularımız olacak.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 24
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 619
Toplam Tekil 4072546
IP 3.138.113.188






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu