TÜRKİYE, ÇİN PAZARINA GÖZ DİKTİ… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRKİYE, ÇİN PAZARINA GÖZ DİKTİ… - Necdet SİVASLI
Tarih: 14.01.2013 > Kaç kez okundu? 2609

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



TÜRKİYE, ÇİN PAZARINA



GÖZ DİKTİ…











İçinde bulunduğumuz 2013 yılı Çin’de “Türk Kültür Yılı”olarak kutlanacak. Bir yıl sürecek olan tanıtım günlerinde Türkiye, özellikle ticaret, turizm, kültür alanında bu dev ülkeye çıkartma yapmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde de bu kapsamda Çin yetkilileri ile çeşitli anlaşmalara imza atıldı. Tanıtım Genel Müdürlüğü ile China Southern Airlines arasında yapılan anlaşma ile özellikle ürün geliştirme, Workshop, fuar, ağırlama, info, tur, tanıtım ve yayın desteği konularında geniş bir işbirliğine gidilecek. Daha da açıkçası iki ülke arasında turizm alanında daha sıkı bir işbirliğine gidilecek.



İki ülke arasında yapılan bu anlaşmaya Tanıtım Genel Müdürü Cumhur Güven Tekbaş imza koyarken, Çin tarafından CSN Genel Müdür Yardımcısı Deming Wu imza koydu. 29 kişilik bir ekiple Türkiye’ye gelen Wu, Türkiye ile olan işbirliklerini geliştirme kararı içinde olduklarının müjdesi verdi.



Geçen yıl (2012) Türkiye’de “Çin Kültür Yılı” olarak kutlanmıştı. Yapılan etkinliklerle Türk halkının Çin kültürü ile de yakından tanışması gerçekleşti. Aynı kapsamda, Türk kültürü ile Çin halkının kucaklaşması sağlanacak, aynı zamanda Türkiye’nin de tanıtımı yapılacak.



HEDEF DAHA ÇOK ÇİNLİ TURİST



Çin ile ilgili daha önce yazdığımız yazılarda özellikle turizm üzerinde durmuş ve Türkiye’ye daha fazla Çinli turistin gelmesi için bir dizi çalışma başlatıldığına değinmiştik. Bu kapsamda özellikle havayolunun turizm açısından önemini de vurgulamıştık. THY, şimdi İstanbul-Çin arasında sefer sayılarını artırdı. Bunun bile yeterli olmadığı söyleniyor. Çin tarafı, daha fazla sefer yapılmasını istiyor. Çünkü Çin’in Air China Havayollarının Türkiye hattında uçuşları bulunmuyor.



Çin Halk Cumhuriyeti’nde devlete bağlı en büyük havayolu şirketi olan CSN ( China Southern Airlines ) 22 Kasım 2011 tarihinde Urumçi üzerinden haftada iki kez İstanbul’a karşılıklı seferler yapıyor. CSN’nin Genel Müdür Yardımcısı Deming Wu, yaptığı açıklamada “Bu seferleri daha da fazlalaştırmak için çalışma yapıyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir ülke ve kavşaktır” diyor.



ÇİN’E DAHA ÇOK ÜRÜN SATACAĞIZ



Merkezi Guangzhou’da bulunan CSN, yılda 487 uçakla 180 milyon yolcu taşıyor. Şirket, kısa vadede Türkiye’de de yatırım yapacak. Bu yıl (2013)’de Urumçi-İstanbul arasındaki uçak seferleri haftada 7 güne çıkarılacak. Genel Müdür Yardımcısı Wu” Uçuş seferlerinin artması ile Çin’den Türkiye’ye daha fazla Çinli turistin gelmesini de sağlayacağız”diyor.



Çin’de açılan çeşitli fuarlara katılan Türk ihracatçıları, bu ülkeye özellikle Fındık ve zeytinyağı ihracatının artırılması yolunda bazı anlaşmalara da imza attılar. Türk ihraç ürünlerinde çeşitliliğin artırılması amacı ile “Türk Kültür Yılı” çerçevesinde Çin’in çeşitli bölgelerinde tanıtım etkinlikleri de düzenlenecek. Bu etkinliklerin, aynı zamanda Türkiye’nin ve Türk turizminin tanıtılması açısından da önemli olduğunu unutmayalım.



Çin’den çok mal ve ürün alıyoruz, buna karşılık çok az ürün ihracatımız var. Aradaki açıklığı gidermek amacı ile başlatılan çalışmaların son yıllarda başarıyla gerçekleştiği ifade ediliyor. Ancak, bunların da yeterli olmadığını görmekteyiz. Çinli ticaret yetkilileri “Aradaki bu dengesizliği giderecek çalışmaları yapmalısınız” diyorlar.



YEMEK KÜLTÜRÜNÜ ÖNEMSİYORLAR



Çinliler, yemek kültürü ve çeşitliliği ile de övünüyorlar. Bu nedenle de dünyanın her tarafına bu kültürlerini çeşitli yollarla yaymaya çalışıyorlar. Amerika ve Avrupa’da çok sayıda Çin Lokantası var. Türkiye’de çok fazla Çin lokantasının olduğunu söyleyemeyiz. Hâlbuki damak tadı nedeni ile bizlere de çok uygun olan Çin mutfağının daha da yaygınlaşması gerekiyor. Çinli yetkililer “Türkiye’ye akın edecek olan Çinli turistler, kendi mutfaklarını arayacaklardır, Çin lokantalarının yaygınlaşması bu açıdan da önemlidir” diyorlar.



Çinli yetkililerin bir çağrısı daha var, kendilerine kulak verelim:



“Türkiye’de Çin yemek kültürünün daha da yaygınlaşmasını istiyoruz. Bunun için de daha çok Çin lokantasının açılması hedeflenmeli. Bu alanda atılacak adımlara destek vereceğiz. Türk yemek kültürünün Çin’de tanıtımı ve yaygınlaştırılması için de Çin’de daha çok Türk lokantası açılmasını destekliyoruz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1080
Toplam Tekil 4067214
IP 3.144.113.30






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 6.914 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu