PKK’YA SİLAH BIRAKTIRMA İŞİNİN BOYUTU… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









PKK’YA SİLAH BIRAKTIRMA İŞİNİN BOYUTU… - Necdet SİVASLI
Tarih: 06.01.2013 > Kaç kez okundu? 2508

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



PKK’YA SİLAH BIRAKTIRMA



İŞİNİN BOYUTU…



Şimdi herkes birbirine şu soruyu soruyor:



“AKP’nin başlattığı süreçte terör örgütü PKK gerçekten silah bırakır mı? Özlediğimiz barış ortamı gelir mi?”



Bu soruya verilecek yanıt o kadar zor değil. PKK, hiç kuşkusuz koşullar istediği yönde gelişirse silah bırakır. Bunu yıllardır PKK üst düzey yöneticileri seslendiriyor. Koşulların ne olduğunu da sıralıyorlar. Eğer, bugünkü hükümet, bunu ciddi biçimde ele alıyor, sonuca ulaşmak istiyorsa, terör örgütünün isteklerini yerine getirmek durumundadır. Bu isteklerin yerine getirilmesinden sonra başlatılan sürecin başarı ile sonuçlanması da gerçekleşebilir.



PKK’NIN İSTEKLERİ BİTMİYOR



Silahların bırakılmasını, beklenen barış ortamının gelmesini biz de istiyoruz. Bunun için yapılacak her hareketi desteklemek de gerekir. Ancak milli birlik ve bütünlüğümüzü bozacak, dil birliğimize zarar verecek, ülkemizin sınırlarının değişmesine gidecek bir sürecin de karşısındayız. Bu nedenle, silahların bırakılması bu saydıklarımızı hedefliyorsa, bu barıştan öte, Hükümetin PKK karşısında beyaz bayrak çekmesi demektir. İşte, bunun da sonuna kadar karşısındayız.



Birbirimizi kandırmayalım. Terör örgütünün istekleri bellidir. İmralı canisi Öcalan’ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesi, ilk önce ev hapsi, daha sonra özgürlük yolunun açılması isteklerin başında geliyor. Devam edelim, terör örgütü yeni vatandaşlık tanımı istiyor. Anayasa’daki “Türk” kelimesi yerine “Türkiyeli kelimesinin konulmasında ısrar ediyor. Yetmedi, genel af istiyor. Yine bitmedi, Kandil’deki ve Türkiye’deki militanlar için yerleşim garantisi istiyor. İstiyor da istiyor. Hükümet bütün bu istekleri yerine getirmeye çalışır ve PKK silah bırakırsa bu çalışmada başarı sözü edilebilir mi? Bu süreç, hükümetin bayrak çekmesi, Türkiye’nin de bölünme sürecidir.



HER KAFADAN BİR SES ÇIKIYOR



Şimdi, sorun bu kadarla da sınırlı görülmüyor.



Hükümet, PKK ile silah bırakma konusunda İmralı’daki Öcalan’ı muhatap almıştır. Ancak, bu işin bir Avrupa, bir de Kandil ayağı vardır. Nitekim Murat Karayılan, Kandil’den sesini yükseltmiş ve “Bizim silah bırakmamızı kimse beklemesin. Bu süreçte barış sağlanmak isteniliyorsa, bizim de Öcalan ile görüşmemizin yolu açılsın” demiştir. Karayılan, bu süreçte kabuklarına çekilmeyeceklerini ve örgüte yeni katılımların önünün açık olacağı mesajını da vermiştir. İşin boyutu genişledikçe, yeni bazı pürüzler de yavaş yavaş ortaya çıkmış olacaktır.



PKK’nın Avrupa ayağını da görmezden gelmemek gerekiyor. Zübeyir Aydar, Remzi Kartal gibi isimler açıklama üzerine açıklama yapıyorlar. Sürece dahil olmadan bu çalışmalardan sonuç alınamayacağını söylüyorlar. Tıpkı Karayılan gibi bu süreçte kendilerinin de İmralı’da Öcalan ile görüşmelerinin önlerinin açılmasını istiyorlar. Bu sürece Avrupa’nın da dahil olması gerektiğini vurguluyorlar. Bir noktada konuyu genişletip, Türkiye’nin dışına taşımaya çalışıyorlar.



DIŞ GÜÇLERİN ETKİSİ



Bugün önümüzdeki tabloya baktığımızda bu engelleri görüyoruz. Unutulmaması gereken diğer bir engel de, PKK’nın dış güçlerle olan bağlantılarıdır. Bugün, Öcalan “Silahları bırakın” talimatını herhangi bir koşulda vermiş olsa bile, dış güçlerin bunu engelleyecek durumda oldukları görülüyor. Eğer, dış güçlerin desteği olmasa, PKK’nın bunca yıldır böylesine ayakta kalması mümkün olabilir miydi?



Müttefiklerimiz bile PKK’yı destekliyor, Türkiye’ye karşı koz olarak kullanıyor. Son yapılan operasyonlarda PKK inlerinde sadece Amerika ordusunda kullanılan bazı silah ve teçhizatların bulunması bunun somut bir göstergesi değil mi? Kaldı ki, PKK’nın elindeki silah ve cihazların nerelerden temin ettiği de açık biçimde biliniyor. Bunun yanında Suriye, Kuzey Irak ve İran’daki grupların varlığını da göz önünde tutmak gerekiyor.



Bir de unutulmaması gereken bir konuya daha değinelim:



Terör örgütünü bitirmek için kolları sıvayan kim olduysa ortadan kaldırılmış, ya da kaldırılmaya çalışılmıştır. Kürt sorununda çok önemli çalışmalara imza atan, PKK ile mücadelede başarılı olan Eşref Bitlis’in uçağının düşürülüp ölümüne neden olunmuş, Turgut Özal, bu konuda attığı adımlar nedeni ile şaibeli şekilde ölmüştür.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1225
Toplam Tekil 4067359
IP 18.116.13.113






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu