Türk Ocakları’nda Türkçe sohbeti... - Ramazan DURMUŞ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Türk Ocakları’nda Türkçe sohbeti... - Ramazan DURMUŞ
Tarih: 01.01.2013 > Kaç kez okundu? 2513

Paylaş


Türk Dil Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türk Ocakları Ankara Şubesi’nin düzenlediği sohbet toplantısında Türk dilinin gelişimi ve bugünkü durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.





ANKARA - Türk Dil Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türk Ocakları Ankara Şubesi’nin düzenlediği “Geçmişte ve Gelecekte Türkçemiz” konulu sohbet toplantısında Türk dilinin gelişimi ve bugünkü durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Türk Ocakları Ankara Şubesi Prof. Orhan Düzgüneş Salonu’nda gençlere hitabeden Prof. Dr. Akalın, Orhun Yazıtlarından bugüne Türkçe’nin seyri konusunda bilgi verdi.

Türkçenin, yeryüzünün en eski ve en geniş coğrafya parçasında konuşulan gelişmiş, zengin bir kültür, bilim ve sanat dili olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akalın özetle şunları söyledi:

TÜRKÇE EN KÖKLÜ DİL

“Türkçe en eski, en köklü dillerdendir. Çünkü bugünkü dillerin çoğu ortada yokken, hatta bugünkü bazı dillerin ataları sayılan diller bile ortada yokken Türkçe vardı.

Türkçe bugün sadece Anadolu’da ve Balkanlarda değil, Türkistan’da ve Sibirya’da değil; Avrupa’da, Amerika’da, Avustralya’da kısaca dünyanın dört bucağında konuşuluyor.

Türkçenin bilim dili olmadığı, olamayacağı konusundaki sözler bir iddiadan öte gidemez.

Türkçenin en önemli sorunu, yabancı dillerin, özellikle de İngilizcenin, Türkçeyi olumsuz olarak etkilemesi. Özenti ile dilimize yabancı sözlerin girişi de arttı. Türkçesi varken yabancı kaynaklı sözleri kullanmak özentiden başka bir şey değildir.

Yaşanan olumsuzluklara karşın Türkçe bilincini uyandırmak zorunda olduğumuza dikkat çeken Prof. Dr. Akalın, daha sonra şunları söyledi:

“Türkçedeki yabancı öğelerin artması, kitle iletişim araçlarında Türkçenin bozuk ve kulak tırmalayıcı bir biçimde kullanılması çok kötü. Aklı başında herkesin buna karşı mücadele etmesi gerekiyor.

Türkçedeki yabancılaşmanın bir başka boyutu, işyerlerine yabancı adlar verilmesidir. Bu eğilim ne yazık ki gittikçe yaygınlaştı ve sokaklarımızın, caddelerimizin görüntülerini bozdu.

Büyük alışveriş merkezleri ve büyük mağazaların yabancı adlar kullanmasından sonra mahalle bakkalı ve kasabının da bu akıma kapılması düşündürücüdür.

“TÜRKÇE BİLİNCİ UYANDIRILMALI”

Öncelikle toplumda Türkçe bilincinin uyandırılması gerekiyor. Dilin söz varlığının zenginleştirilmesi, bütün bilim dallarında öğrenim ve araştırmanın sürdürülmesi için dile terimlerin kazandırılması, dildeki gereksiz yabancı öğelerin ayıklanması şarttır.

Yeryüzündeki pek çok dilin yok olacağı öngörüsünde bulunuluyor. Bir dilin yok olması demek, bir kültürün, dahası bir ulusun yok olması demektir. Ancak, Türkçe için böyle bir tehlike söz konusu değildir. Türk milleti diline sahip çıktıktan sonra, karamsar olmamak gerekir. Bu bilinç uyandıktan sonra Türkçemizin geleceği konusunda endişeye yer yoktur.”





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 338
Toplam Tekil 4068260
IP 3.142.199.138






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu