AZER HASRET “BİR ASKERİN YAŞANTILARI” ADLI ROMANINI YAYINLADI - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









AZER HASRET “BİR ASKERİN YAŞANTILARI” ADLI ROMANINI YAYINLADI - Necdet SİVASLI
Tarih: 21.12.2012 > Kaç kez okundu? 2515

Paylaş


AZER HASRET “BİR ASKERİN YAŞANTILARI”



ADLI ROMANINI YAYINLADI







ERMENİLERİN SOYKIRIMI



GÖZLER ÖNÜNE SERİLİYOR







GAZETECİ VE SİVİL TOPLUM BİLİMCİ AZER HASRET



BÖLGEDE RUSYA’NIN ROLÜNÜ DE ROMAN



DİLİ İLE OKURLARIYLA BULUŞTURUYOR







Azerbaycanlı gazeteci ve sivil toplum bilimcisi ve çevirmen Azer Hasret “Bir Askerin Yaşantıları” adlı romanını yayınladı. Tamamen yaşanan gerçekleri bir roman dili ile okurları ile buluşturan Azer Hasret, romanında Rusya’nın bölgede oynadığı rolü de bütün çıplaklığı ile gözler önüne seriyor. Yazar, kitabın asıl konusunun 1986-1988 yılları içinde Almanya’daki Sovyet Orduları grubu içinde askeri hizmet yaptığı sırada tanık olduğu olayları akıcı bir üslupla okuyucularına sunuyor.



Özellikle Azerbaycanlı askerlerin gizli teşkilatlanması, düzenli bir şekilde her hafta sonu düzenlenen Millet Meclisi’nin çalışmaları da bu romanda dile getiriliyor. 1987 yılında o dönem SSCB Bakanlar Kurulu Başkanı 1.Yardımcısı olan Haydar Aliyev’in görevinden uzaklaştırılması ve gelişen olaylar da aynı romanda yer alıyor.



Azer Hasret, romanında Azerbaycan- Ermenistan ilişkilerine de değiniyor. Ermenilerin 1918 yılının başlarında Azerbaycanlılara karşı yeniden başlattığı temizleme politikası ve buna Moskova’nın yaklaşımı Sumqayıt şehrindeki olaylar, Ermeni ve Azerbaycanlı askerler arasında meydana gelen savaşın bütün boyutları “Bir Askerin Yaşantıları” romanda yer alıyor. Bir yerde Ermeni soykırımı ve buna destek veren Rusya’nın gerçek yüzü de bir kez daha ortaya çıkarılıyor.



Romanda bir ana hat dikkat çekiyor:



Yazarın kendisinin şahit olduğu eserde, askere giderken bir komünist gibi yetiştirilmek istenen Azerbaycanlı genç artık iki yıldan sonra mensup olduğu kuruluştan vaz geçmeye, tam olarak komünizmden nefret etmeye başlamıştır. Onun birkaç yıl önceki isteklerinin yerini tek bir istek almıştı: Azerbaycan’ı Sovyet imparatorluğunun elinden kurtarıp özgür bir ülkeye dönüştürmek. Bu yolda kendisi gibi milyonlarca yurttaşı hem de çoğu Türklüğü idrak etmiş Azerbaycanlıyla bir sırada adımlıyordu şimdi…





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 61
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 1193
Toplam Tekil 4073120
IP 18.223.0.53






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu