OLTEN’DE ŞEHİTLERİ ANMA TOPLANTISI - Prof. Dr. Mustafa E. ERKAL - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









OLTEN’DE ŞEHİTLERİ ANMA TOPLANTISI - Prof. Dr. Mustafa E. ERKAL
Tarih: 13.12.2012 > Kaç kez okundu? 2485

Paylaş


Geçen hafta sonu Şehitleri Anma toplantısı dolayısıyla İsviçre’de Zürih şehrinin yakınındaki Olten’de bulunduk. Olten Türk Kültür Ocağı’nın başarıyla düzenlediği çok yönlü toplantıda Prof.Dr. İbrahim Öztek , Dr.Nefi Demirci ve bendeniz konuşmacı olarak yer aldık. Yurtdışında böyle bir toplantının 500’e yakın bir dinleyici kitlesi tarafından takip edilebileceğini doğrusu düşünmemiştim. Başta Başkan Mustafa Karahan olmak üzere, bu düzenlemeyi yapanları ciddi çalışmalarından dolayı tebrik ederim.

Bilindiği gibi Olten Türk Kültür Ocağı’nın mescidindeki küçük minare, İsviçre’de büyük bir sorun olmuştu. Bu küçük minareyi hazmedemeyenler onu yıkmak için ellerinden geleni yapmış ve türlü çirkin oyunlar planlanmıştı. Dernek ve Türkler büyük bir mücadele vermişler ve bugün bu minare sapasağlam yerini korumaktadır. Din ve vicdan hürriyetini ve insan haklarını hiçe sayanlar, yeri geldiğinde ne gariptir ki size bunları öğretmeye kalkarlar. Aslında İsviçre hür düşünceye ve tarihi gerçeklere sırtını dönmüş bir ülkedir. Nitekim, asılsız ve tarihi gerçeklerle bağdaşmayan sözde ermeni soykırımı iddialarını peşinen kabul etmiş, hatta soykırımın olmadığını savunanlara hapis cezası getirmiş bir ülkedir. İsviçre, tarihe peşin hükümle bakmakta ve bölücü ırkçı terör örgütüne de destek olmaktan kaçınmamaktadır.

Dışarıda ve özellikle Avrupa’da dikkat çekici bir durum var. Olten’de minareye karşı çıkış aslında bütünüyle Müslümanlara karşı bir hareket değildir. Avrupa’daki Müslümanların bir kısmı bulundukları ülkenin yetkilileri ve istihbarat örgütleri ile uzlaşabildikleri ve onlar tarafından yönetildikleri takdirde, hiçbir sorunla karşılaşmamaktadırlar. Ancak bunun tersi olduğunda minareyle uğraşılmakta ve Müslümanlara çeşitli sorunlar çıkarılmaktadır. Sorunla karşılaşan Müslüman nüfus içinde Türkler birinci sırayı almaktadır.

Bu durum karşısında bir zamanlar faal olan Türk Federasyonu arar hale gelmişizdir. Avrupa’daki Türkler üzerindeki oyunlar hesaba katıldığında buralarda yaşayan vatandaşlarımızın küçük hesapları ve şahsi çekişmeleri bir kenara bırakmaları bir, iri ve diri olmak için çalışmaları ve gençlere iyi örnek olmaları tek çaredir. Birbirimize karşı hoşgörülü ve anlayışlı olmak mecburiyetindeyiz. Aynı fikri taşıyanlar birbirine rakip olmaz, kendimizi aldatmayalım ve onu bunu sevindirmeyelim. Gücümüzü dışarıya karşı birleştirelim. Herhalde yetkililer Avrupa’daki faaliyetlere hız vermek için gerekenleri yapacaklardır.

Edindiğimiz bilgiye göre, İsviçre ile Türkiye arasında eğitim anlaşması yerine protokoller geçerli olduğu için Türk çocuklarının eğitimde diğer ülkelerden farklı sorunları görülmektedir. Keyfi kararlar ve rehber öğretmenlerin maksatlı yönlendirmeleriyle birçok çocuğumuz lise ve üniversiteye gidememektedir. Eğitimde fırsat eşitsizlikleri çocuklarımızın geleceğini karartmaktadır. Yurtdışındaki çocuklarımız görecekleri eğitim ve öğretim ile kazanacakları mesleklerle babalarının statülerinden daha yukarılara tırmanabilmelidirler. Evde mutlaka Türkçe konuşulmalı ve Türk Kimliğine mensubiyet şuuru çocuklara verilmelidir. Bunu yaparken ev sahibi ülkeye kapalı olmak da mümkün değildir. Ev sahibi ülkede erimeden sosyal bütünleşme sağlanabilir. Yeter ki bütünleşme (entegrasyon) ile eritme (asimilasyon) arasındaki fark anlaşılabilsin. Bunu özellikle ülkeyi yönetenler fark edebilmelidir. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın haklarının korunmasında karşılaştıkları ırkçı politikalar karşısında varlıklarını sürdürebilmeleri için konsoloslukların hukuki bakımdan daha çok destek olmalarına ihtiyaç vardır. Bunlar olurken bazı yanlışlarımızı da görebilmeli ve bunları düzeltebilmeliyiz. Yurtdışındaki Türkler artık birinci neslin işçi olarak gittiği ülkelerde yerleşik hale gelmiş ve o ülkelerin birer etnik unsuru olmuşlardır. Buna rağmen, göç alan ülkeler bu insanlarımızı ayrı bir etnik grup ve kimlik altında görmek istememişlerdir. Onlar için iyi bir Belçikalı Müslüman veya bir Alman Müslüman olmak gerekmekte, Müslüman Türk kimliği sorun olmaktadır. Türkçe öğrenim bütünleşmeyi engelleyeceği gerekçesi ile yasaklanmakta, kamusal alanda Türkçe yasağı getirilmektedir. Türkiye’de insan hakları ile ilgilenen bazı dernek ve vakıflar dıştan kumandalı oldukları için vatandaşlarımıza karşı yapılan insan hakları ihlallerine gözlerini kapamışlardır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 620
Toplam Tekil 4068542
IP 13.59.136.170






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu