BAŞBAKAN NEDEN BU KADAR GERGİN? - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BAŞBAKAN NEDEN BU KADAR GERGİN? - Necdet SİVASLI
Tarih: 05.12.2012 > Kaç kez okundu? 2639

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



BAŞBAKAN NEDEN BU



KADAR GERGİN?



Şu son iki ay içindeki Başbakan Erdoğan’a ve söylemlerine dikkat edin, son derece gergin, son derece etrafına ateş saçan bir görüntü veriyor. Nitekim partisinin son grup toplantısından önce de, sonrasında da bu gerginliğini yaptığı açıklamalarla ve yüz hatları ile ortaya koydu. Çokları, Başbakan Erdoğan’daki bu gerginliği çözemiyor. Çokları da birçok nedene bağlıyor. BDP’li bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusundaki ısrarındaki görüntü de Erdoğan’ın sıkıntısını ortaya koyuyor.



Peki, Başbakan neden bu kadar gergin?



Biz, bu konuya başka bir pencereden bakmak ve değerlendirmek istiyoruz. Hiç kuşkusuz Başbakan’ın gerginliğinin başka nedenleri de olabilir. Ama bizim görüşüz doğrultusundaki analizlerin bu gerginlikte çok önemli bir rol oynadığı gözlerden uzak tutulmamalıdır.



AKP’NİN OYLARI DÜŞÜYOR



Gerek AKP, gerekse Başbakan Erdoğan ayrı ayrı ve özel kamuoyu araştırmaları yaptırıyor. Bu araştırmaların sonuçları da kendi aralarında değerlendiriliyor. Son aylarda yapılan bu özel kamuoyu araştırmalarında AKP’nin oy oranında çok önemli düşüşlerin yaşandığı görülüyor. Bunlar, AKP kurmayları ya da Başbakan tarafından açıklanmıyor, kamuoyu ile de paylaşılmıyor.



Geçmişe bir bakalım:



AKP’nin yaptırdığı kamuoyu araştırmaları sürekli olarak kamuoyu ile paylaşılıyordu. Şimdi aylardır ne oldu, ne değişti de bu sonuçlar artık paylaşılmıyor?



Biz, adlarının yazılmasını istemeyen bazı AKP’liler ile görüştük. Genel Merkezin yaptırdığı son kamuoyu araştırmalarında AKP’nin oyunun yüzde 40’lara kadar düştüğünü söylediler. Bu sonuçların yükselişe geçmemesinin de Başbakan Erdoğan’ı gerdiğini, son günlerde Başbakan’ın gerginliğinde bu sonuçların gölgesinin var olduğunu vurguladılar.



OYLAR NEDEN ERİYOR?



Doğru veya yanlış elimizde belge olmadığı için bu konuda kesin bir kanıya varamıyoruz. Ancak, bağımsız bazı kamuoyu araştırma gruplarının yaptırdığı araştırmaların da AKP’deki oy oranının düştüğünü göstermesi, bu olasılığı güçlendiriyor. Bu arada özellikle MHP’deki oy artışının Başbakan’ı iyiden iyiye rahatsız ettiği de söyleniyor. Bir noktada MHP’nin AKP’ye giden oyların,yeniden yuvaya dönmeye başladığı da bu araştırmalar sonunda ortaya çıkmış görünüyor.



AKP’deki erimenin nedenlerine gelince:



Suriye politikaları ve PKK ile mücadelede başarı elde edilememesi iktidar partisini kemiriyor. Şimdi, BDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile, PKK konusunda yeniden atağa kalkmayı ve böylece yitirilen oyları yeniden kazanmayı hedefleyen Başbakan’ın katı tutumunun buradan kaynaklanmış olabileceği de ihtimaller arasındadır. Partisi içindeki aykırı sesler çıkaran Kürt kökenli milletvekillerine bile rest çekmesi sanıyoruz boşuna değildir. Burada ana hedef, milliyetçi oylara ve şehit ailelerinin desteğine yönelik olarak görülüyor.



Başbakan, yanlış Suriye politikalarında yitirdiği desteği ve oyu, şimdi Filistin sorununa eğilerek gidermeye çalışıyor. Ancak, Suriye konusunun halen baş ağrıttığını ve bunun bedelinin gelecekte çok ağır olacağını unutmamak gerekiyor. Kaldı ki, dış politikadaki yanlışların Türkiye’yi hangi noktaya getirdiği de açıkça görülüyor. Buna bir de ard arda gelen zamları eklediğimizde AKP’nin oylarındaki erimenin nedenleri de ortaya çıkmış oluyor.



KABİNEDE YENİLEME GÜNDEMDE



İşte bu noktada yerel seçimlerin önemi ortaya çıkıyor. Başbakan’ın yerel seçimlere çok önem verdiğini biliyoruz. Bu hazırlık çerçevesinde 3 dönemi dolan bazı bakanlarının illerinde Belediye Başkanlığına aday olmasını da istiyor. Böyle bir durumda ister istemez kabinede bir yenilenme de nlışların gündeme gelecek demektir. Parti içerisinde bu hareketliliğin de aylar öncesinden yaşanmaya başlandığını da izliyoruz.



İlk görünüşte, aylardır İzmir’de çalışma yapan Binali Yıldırım’ın buradan Belediye Başkanlığına aday olacağı büyük bir ihtimaldir. Recep Akdağ’ın Erzurum’da, Bülent Arınç’ın Manisa’da, Suat Kılıç’ın Samsun’da, İdris Naim Şahin’in Sakarya’da Belediye Başkanlığı için hazırlık yaptıkları da biliniyor. İşte adı geçen bu isimlerle birkaç isim daha eklenince kabinede de yenilemenin ortaya çıkabileceği görülüyor.



Hedefte cumhurbaşkanlığı olduğu için, bütün hazırlıklar buna göre yapılıyor. Partideki erimenin bu hedefi de etkileyeceği endişesi Başbakan’ı hem yıpratıyor, hem de sinirli yapıyor. İşte, Erdoğan’ın son günlerdeki gerginliğinin nedeni de bizce budur.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1319
Toplam Tekil 4074595
IP 18.224.63.87






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu