YÜKSEK VERGİ, KAÇAKÇILARA ve TERÖRE YARIYOR… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









YÜKSEK VERGİ, KAÇAKÇILARA ve TERÖRE YARIYOR… - Necdet SİVASLI
Tarih: 27.11.2012 > Kaç kez okundu? 2487

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



YÜKSEK VERGİ, KAÇAKÇILARA



VE TERÖRE YARIYOR…



Son yıllarda özellikle petrol, içki ve sigaraya yapılan ağır zamlar, Hükümet tarafından otomatiğe bağlandı. Aslında adı geçen tüketim mallarına yüksek vergi uygulanıyor. Bu da kaçakçılığı daha da artırıyor. Piyasa denetim altına alınamadığı için, kaçak petrol, içki ve sigaradan en çok kaçakçılar ve terör örgütleri, genellikle de PKK yararlanıyor. Dikkat edilecek olursa, hemen her gün yurdun her yerinde kaçak akaryakıt, sigara, içki ele geçiriliyor. Ele geçirilemeyen ve piyasalara yansıtılan maddelerden de devletin büyük zarara uğradığını da anımsatalım.



Türkiye’de bazı tüketim mallarına çok yüksek vergi uygulandığını biliyoruz. Bu, çoğu kez eleştiriliyor, pahalılığı yarattığı, bunun da enflasyonu körüklediği belirtiliyor. Şimdi, daha önce alınan kararla yeni yıldan itibaren hükümet sigaranın vergisini enflasyon oranında otomatikman artırmış olacak. Tiryakileri yakacak olan bu artışın kaçakçılığı daha da körükleyeceğini söyleyebiliriz. Zaten piyasa kaçak sigaralardan ve çakma mallardan geçilmiyor. Bunu önleyecek önlemler de bir türlü alınamıyor.



KAÇAKÇILAR CİRİT ATIYOR



Elimizde bazı veriler ve rakamlar var. Bunlara kısaca değinelim. Yüksek verginin, kaçakçılara neler kazandırdığı, devleti nasıl zarar uğrattığını da böylece açıkça görmüş olacağız. Bu rakamlara Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Emniyet’in ortaklaşa çalışmalarında ulaşıldı. Yani, resmi rakamlar. Bir de bunlar sadece bilinenler ve görülenler. Bilinmeyenlerin miktarının ne olduğunu burada tahmin etmek mümkün değildir.



Sigaraya gerçekten çok büyük miktarlarda zam yapıldı. Sigaranın zararlarını biliyoruz, kullanılmaması gerektiğini de savunanlardan biriyiz. Ancak, bir şeye zam yapılıyor ve bu aşırı pahalanıyorsa, önleminin de alınması gerekiyor. “Sigara içilmesin, ya da az tüketilsin” anlayışı ile aşırı zamma rağmen, bu alanda kaçakçılık hortluyor ve Türkiye’ye çok büyük miktarlarda kaçak sigara giriyorsa buraya bir nokta koymak gerekiyor. Çünkü görülüyor ki, bütün çaba ve çalışmalara rağmen devlet bu kaçakçılığı önleyemiyor. Akaryakıtta da, içki de durum farklı değildir.



DEVLET ZARARA UĞRATILIYOR



Şimdi, son bir yıllık tabloya bakalım:



Ele geçirilen kaçak sigara paketi 70 milyona ulaştı. Küçümsenmemesi gereken ve çok önemli bir rakam. Bir paket sigaranın ortalama fiyatı 6 Lira olursa, ele geçirilen kaçak sigaranın değeri 420 milyon lirayı buluyor. 2012 yılı sonunda ele geçirilen sigaranın tutarını ise 500 milyon lirayı bulacağı hesaplanıyor. Türkiye’de yılda ortalama asgari 1 milyar dolar değerinde kaçak sigara satılıyor. Sokak denetimlerinin olmadığı piyasada bunun yıllık devlete vergi kaybı ise 800 milyon dolara dayanıyor.



Türkiye’de bir paket sigara ortalama 3 dolara satılırken, aynı sigara Irak ve Suriye’de 1, İran’da 1,2, Ermenistan’da ise 0.85 dolara satılıyor. Kaçakçıların çoğu da buralardan aldıkları sigaraları Türkiye’de pazarlıyorlar. Kuzey Irak’ta Barzani’nin kurduğu kaçak sigara fabrikaları harıl harıl çakma sigara üretiyor. Bunun kaçakçılığını ve pazarlamasını da terör örgütü PKK yapıyor. Böylece kaçak sigaradan PKK büyük çapta mali destek sağlamış oluyor.



KAÇAKÇILAR VE PKK KAZANIYOR



Biz, burada sadece sigaradan örnek veriyoruz. Petrol kaçakçılığının da had safhalarda olduğunun altını çizelim. Kaçak içkinin ise önüne geçilemiyor. Çay kaçakçılığında da durumun farklı olmadığını görüyoruz. Ele geçirilenler için konunun bir uzmanı” Bunlar sadece devede kulak kalır” tabirini kullanıyor. Türkiye’nin bir yerde kaçakçılık cenneti bir ülke konumuna geldiği vurgulanıyor.



Hükümetin sokak denetimini sağladığını söyleyemeyiz. Özellikle sınır kent, ilçe ve kasabalarda dolaşırsanız, sokaklarda, marketlerde, pasajlarda satılan her malın kaçak olduğunu görürsünüz. Sigaradan çaya, telefona ve elektrikli aletlere kadar ne ararsanız kaçak mal bulmak mümkün.



İstanbul’un, Ankara’nın, İzmir, Adana, Bursa’nın göbeğinde bile açıktan kaçak sigara satılmıyor mu? Akaryakıt istasyonlarının çoğu kaçak gelen benzin, motorin, oto gaz satmıyor mu? Bunlar önlenemiyorsa, zararı devlet görüyor demektir. Kazanan kaçakçılar ve terör örgütleri demektir. Buna başka bir ad koymak da mümkün değildir.



Bu, her dönemde böyle olmuştur. Aşırı vergi yükü ve zamlar ters tepmektedir. Böyle durumlarda kaçakçılığın önüne geçilememektedir. Bugün de durum aynıdır. Hükümet, piyasaları denetleyemiyorsa, istediği kadar vergi yükünü artırsın, zam yapsın hep zarar eden devlet olmuş, hep kazanan kaçakçılar ve terör örgütleri ön plana çıkmıştır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1303
Toplam Tekil 4069224
IP 3.141.0.61






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu