ESKİ SÜMER ADEM VE HAVVA - Emrah BEKCİ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ESKİ SÜMER ADEM VE HAVVA - Emrah BEKCİ
Tarih: 21.11.2012 > Kaç kez okundu? 3572

Paylaş


Bir derin sular dalgıcı gibi;

Kulaç atıyor adem tarihin derin karanlıklarına. Baştan almak lazım konuları yaratılış gibi...!

Eski insanlar nasıl yaşamışlar nasıl var olmuşlar, neler görmüşler..!

Sonra ki sahife..! İşte burada yazıyor, bilmiyorum gerçek mi yanlış mı?

Sizlere sunayım, takdirlerinize, bakalım siz ne diyeceksiniz, yazılanlar konusunda...!

Bir ara, “ Yaratılışın Yedi Tableti” inden bahis etmiştim burada. Bu Sümer Halkı çok garip, ya çok akıllı Ya da tesadüfler hep bu zamanda yaşayanların üzerine gelmiş.

Eski Sümer de, gökyüzü mitolojisi bir çok şeye işaret ediyormuş, kehanetlerde bulunmak, hatta geleceğe dair saptlamaları gök yüzünü inceleyerek anlıyorlarmış. Sanırım bulundukları coğrafya ile de alakalı, yıldızların en güzel izlendiği yer ekvatorun orta kuzeyidir. Yani Eski Sümer'in var olduğu bölge.

Eski Sümer2de Gökteki Ay'a “Kingu” derlermiş. Bir hikayesi var éKingu” nun. Eskiden bağımsız hareket eden bir gezegenmiş, bir çarpışma olmuş, ve sonra dünyanın çekim alanına girip uydusu haline gelmiş.

Çarpışma anı..!

Eski Sümer tabletleri bu çarpışmayı, yaratılış veya Tufan demişler çoğunlukla.

Peki bu ieski insanlara göre yaradılış, insanın var olması nasıl olmuş neye inanmışlar ?

Sümer efsanelerine göre, yeryüzünde hep tanrılar çalışırmış, şartları ağırmış bu mitolojik tanrıların. Bu hal ve durumdan çok muzdarip haldeymişler. Sonra günlük işlerini kendileri için yapacakları yeni bir tür yaratmaya karar vermişler.

O zamanlar Sümerlilerin en ünlü mitolojik tanrısı “Yeryüzünün ve Suyun Efendisi” “EN.Kİ” (Akad'ca Evi Sulardan Olan), bu işi kendine vazife bilmiş. Kolları sıvamış, “EN.Kİ”.

Bu arada yardımına ana mitolojik tanrıça “NİH.MAH” da katılır. Birlikte yeryüzüne, kan ve yaşam vererek. “kendilerine benzeyen” bir işçi nesil yaratırlar”.

(Köleliğin temeline bakınız çok garip nerelerden çıkıyor...!)

bu nesle “LULU AMELU” diye hitap aderler. Anlamı “İşçi Nesildir”. Sanırım bizde ki “AMELE” kavramının kökenide Eski Sümerée dayanıyor. Kim bilir..!

“LULU AMELU” ları yaratan Mitolojik Sümer Tanrıları, onlardan kendilerine çalışarak itaat etmeleri isterler. Sanırım “ Çalışmak İbadettir Sözü” temelide buradan geliyor olabilir.

Tanrılar tarafından,, yaratılan “LULU” erkektir, kuvvetli ve çalışkan, ancak ortada bir sorun olduğu görülür. “LULU” hep çalışır ama mutsuzdur. Bu konuyada el atar, EN.Kİ ve NİH.MAH.

LULU nun mutlu olması için bir eş lazımdır ona, onu mutlu edecek ve nesillerini devam ettirecek. Erkek LULU'nun “ yaşam özünden” dişi yaratılır ve ona eş olarak verilir.

Sümer yazıtlarında Yaşam Özü”Tİ” diye belirtilir ama “Tİ”nin bir anlamı daha vardır “Kaburga Kemiği”.

Ne garip yazılı, din kitaplarının hepsinde bu konuya işaret edilir “Adem ve Havva”.

Yaratılış Eski Sümer mitolojisinde böyle tablet satırlarında devam eder durur gizemler barındırarak, okuyacak anlatacak arkadaşlar bekleyerek.

Bendenizden bu kadar şimdilik devamını başka Can'lardan bekliyorum.

Saygıyla.

Emrah BEKCİ

Araştırmacı Yazar





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 422
Toplam Tekil 4066556
IP 3.141.27.244






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu