KUZEY KIBRIS’TA BİR ÇAY MOLASI… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









KUZEY KIBRIS’TA BİR ÇAY MOLASI… - Necdet SİVASLI
Tarih: 17.11.2012 > Kaç kez okundu? 2790

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



KUZEY KIBRIS’TA BİR



ÇAY MOLASI…



Çaykur, son yıllarda tanıtım atağı başlattı. Bunun ilk ayağı geçenlerde Makedonya’da atıldı. Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’nin Makedonya’da düzenlediği “Makedonya’ya Bir Dost Selamı” etkinliği çerçevesinde Türk çayının yurt dışında tanıtılıp sevdirilmeye başlanması, şimdi de yavru vatan KKTC’nde sürdürülecek. 19 -24 Kasım 2012 tarihleri arasındaki etkinliklerdeki bütün hedef, giderek kaliteli üretime ve çay çeşitliliğine yönelen Çaykur’u marka haline getirmek, bütün dünyada tanıtmak olarak görebiliriz.



Daha önceki yazılarımızda değinmiştik. Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği, Başkanı Hikmet Eren ve kadrosu ile çok güzel işler yapıyor. Özellikle Türk Dünyası’nın birleşmesi, bütünleşmesi yolunda da olumlu çalışmalara imza atıyorlar. Şimdi ise, bu etkinlik alanlarına Çaykur’u da alarak, daha ileriye yönelik çalışmalar yapılıyor. KKTC’nde gerçekleşecek olan “Kuzey Kıbrıs’ta Bir Çay Molası”, daha sonra diğer Türk Cumhuriyetleri’ne taşınacak. Böylelikle ilk hedef Çaykur’u Türk Cumhuriyetleri’nde sevdirmek ve markalaştırmak olacak.



İLİŞKİLER DAHA DA GÜÇLENECEK



Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği, Çaykur, Rize Ticaret Borsası ve Rize Ticaret Odası’nın ortaklaşa gerçekleştirdiği bu organizasyon çerçevesinde KKTC’nde resmi temaslar da yapılacak. Çaykur tanıtım TIR’ından Türk çayının tanıtımı için çay sunumları da gerçekleştirilecek. Türk çayının kalitesi, sağlığa olan yararları çeşitli yollardan ve dağıtılan broşürlerle kamuoyu ile paylaşılacak.



İstanbul Milletvekili ve KEİPA Türk Grup Başkanı Dr. İsmail Safi, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Rize Ticaret Odası Başkanı Ömer Faruk Oflioğlu ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Başkanı Hikmet Eren’in katılacağı heyet, organizasyon çerçevesinde aynı zamanda Türkiye ile yavru vatan arasındaki ilişkilerin güçlenmesine yönelik bazı temas ve görüşmelere de ağırlık verecekler.



Bu çerçevede heyet, başta KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Cumhuriyet Meclis Başkanı Dr. Hasan Bozer, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçimiz Halil İbrahim Akça ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez ile de görüşmelerde bulunacak.



“AMBARGOYU KIRACAĞIZ”



KKTC’nin 29.kuruluş yıldönümü 15 Kasım’da kutlandı. Bilindiği gibi yavru vatan, kurulduğu günden bugüne uygulanan uluslararası ambargo altında inletiliyor. İşte, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği, KKTC’nde yönelik ambargonun kırılması ya da yumuşatılması konusunda bugüne kadar yavru vatanda birçok etkinlik gerçekleştirdi. Türk Dünyası’nı adada buluşturdu. Şimdi ise, daha etkin çalışmalarla uygulanan ambargonun kırılması yolunda daha somut adımlar atılacak. Hikmet Eren “Göreceksiniz, yakında ambargoyu elbirliği ile kıracağız” diyor. Bu konuda bazı çalışmalar da yapılacak. Küçümsenmesin, Türk çayının tüm KKTC vatandaşlarına sevdirilmesi, içilmesinin sağlanması bunun bir ayağıdır.



Organizasyon boyunca Çaykur Tanıtım TIR’ı Türk çayını tanıtmak için Lefkoşa, Girne, Güzelyurt, İskele ve Gazimağusa’da çay ikramı yapacak, çeşitli hediyeler dağıtacak. Lefke Avrupa Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Türk çayının tanıtımı yapılacak. Program kapsamında da Rize Ticaret Borsası ve Rize Ticaret Odası yetkilileri,”Kıbrıs’ta Bir Çay Molası” ile üzerinde titizlikle durduğumuz bazı konuların da gündeme taşınması bu etkinlikleri hızla hedefine ulaştırmış olacaktır.



TÜRK ÇAYININ ÖZELLİĞİ



Bu noktada, Türk çayının bazı özelliklerinden de söz edelim:



Çaykur, organik çay üretiyor ve pazarlıyor. Bu pazarı şimdi ilk önce Türk dünyasına, ardından dünyaya açmayı hedefliyor. Çaykur olarak Türk çayını bir dünya markası olarak tanıtmak ve bilinirliliğini artırmak yurt içi ve yurt dışında bu tür organizasyonlara ağırlık verilecek. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu “Dünya’da üzerine kar düşen tek çay bizim çayımızdır. Bu da çayın kalitesini artırmaktadır. Onu tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz”diyor.



Çaykur, son yıllarda yurt dışına açılımı hızlandırırken, öte yandan çay çeşitliliğini de artırmaya başladı. Çeşitli kalitede ve ağırlıkta çayların üretimi yapılıyor. Ambalajlardaki çeşitlilik ve kaliteye de renk getiriliyor. Türk çayının yurt dışına taşınmasında Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’nin çabalarını da görmezden gelemeyiz.



Rize Ticaret Borsası olarak özellikle yurt dışında çeşitli projelere imza attıklarını belirten Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan da “ Ada’da Türk çayını tanıtmak bizim için oldukça anlamlı ve gurur verici bir olaydır” diyor.