TOPLAMA SÖZLER - Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TOPLAMA SÖZLER - Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK
Tarih: 14.11.2012 > Kaç kez okundu? 2580

Paylaş


Bir milyar liralık bir cihaz, bir kuruşluk bir vidası olmazsa çalışmazmış.

Her şeyin bir cilâsı varmış, hokkabazların cilası da göz boyamakmış.



Edenler bulur, bulanlar çok zaman kaybedermiş de farkında olmazmış.

Kralların çıplak olduğunu herkes görürmüş, ama herkes söyleyemezmiş.



Dolap ile ‘dolap çevirme’yi, aynı zanneden garibanlar varmış şu âlemde.

Kafaların içi aydınlanmadığı sürece, dışarının aydınlanması hikâyeymiş.



Bilgisayar, kendisine bilgi yüklenmezse hiçbir şeyi sayamaz, aptallaşırmış.

Uğruna hiç kimsenin öldürülmediği cam, altının taşıdığı kirliliği taşımazmış.



Kişinin resminin büyütülmesi, kendinin de büyüdüğü anlamına gelmezmiş.

Yaşanan tüm tecrübeler göstermiş ki ayinesi işmiş kişinin, lâfına bakılmazmış.



Yalaklar, yalsız olduğunda, fonksiyonlarını kaybeder ve hiç bir anlam ifade etmezlermiş.



Yaygın söylenenin aksine, iki veya üç lisan bilmek, bilenin illâ iki veya üç ‘adam’ olduğu mânası taşımazmış.



Bazıları, önlerindeki yolların aydınlatılmış olmasını, kendilerinin illâ ‘doğru yolda’ oldukları şeklinde anlarlarmış.



Maydanoz her derde devâ güzel bir sebze imiş, ama olur olmaz her yere, her yemeğe ‘maydanoz’ olmak için yaratılmamıştır.



Kişinin, zaman içinde saçlarının ve bıyıklarının ağarması, onların illâ ki ‘olgunlaştığı’ ve ‘adam’ olduğu anlamı taşımazmış.



‘Eğri büğrü’ yürüyenlere, yürürken ‘zikzaklar’ çizenlere ve ‘yamukluk’ yapanlara, mübarek bir Molla Kâsım gönderilirmiş.



Zaman gelir, devir döner, keser döner, sap döner ve kendini ‘aslan’ kabul edenler, bir de bakarlarmış ki fareden daha kötü duruma düşmüşlermiş…



Meşhur ‘yontucu’ Auguste Rodin’in ‘Düşünen Adam’ heykelini ‘gerçek’ zannedip kendini o heykel yerine koyan ve ‘düşündüğünü’ zanneden zavallılar varmış.



Cam bir sürahi kırıldığında, parçalar birleştirilerek yapıştırılabilir ve içine su konulduğunda da sızdırmayabilirmiş, ama sürahi eski estetik görünümündeki sürahi olmazmış.



Büyük olmak, ayakları yerden kesilmiş olarak dolaşmak, her zaman iyi değilmiş; bu tür insanların zaman zaman ayakları üzerine yere basıp, bir nefs muhasebesi yapmasında fayda varmış.



Bir mumun ateşi ile diğer mum ateşlenebilir, ama ateşleyen bundan bir şey kaybetmediği gibi, aydınlanma daha da kuvvetlenirmiş. Sinerji denen sihirli kavram, işte böyle bir şeymiş de kimsenin haberi yokmuş.



Bedeli ve fiyatı başkaları tarafından karşılandığı sürece benzin zammının, özel araba servis ücretlerinin, otel fiyatlarının ve restoranlardaki yemek fiyatlarının artmasının ‘bazıları’ için hiçbir mahzuru yokmuş.



İtibarları sıfırlanan bazı siyasetçilerin, kırmızı kart görerek saha dışına, siyaset dışına itildikten sonra, sempatik görünümler sergilemeleri ve benzinliklerde ona buna, eşantiyon kitaplar dağıtmaları kendilerine tekrar itibar kazandırmazmış.



Memlekette bulabildikleri her mekânda, (Azerice) köhne yani eski unvanlarını kullanarak, sık sık konferanslar vermek, etkinliklere katılmak, fazla (!) olan akıllarından ona buna akıl (!) vermek ve her fırsatta hep konuşmak, bazıları için ‘itibar kurtarma araçları’ imiş de bunu başkaları bilmiyormuş (!).



‘Rachel Corrie’ diye bir ismi hatırlıyor musunuz? Zûlme karşı çıkıp Filistinlileri savunmak için İsrail tankının paletleri altında preslenerek can veren, “zûlüm bizdense ben ‘bizden’ değilim” diye çağın modern canilerine isyan eden, feryat eden gencecik bir kızdı o… Unutulalı uzun bir zaman geçmiş de hiç kimse hatırlamaz bile olmuş.



Bazı insanlar varmış, ‘kutsal bir dâvâ’ yolunda ‘birlikte’ yürürlerken, hedefe ‘ulaştıklarında’, kendilerine payanda olup destekleyerek merdiven görevi yapan kişileri tekmelenerek çevrelerinden uzaklaştırmayı bir ‘marifet’ sayar, kendilerinin geleneksel ideallerine zıt olan ‘başka dâvanın insanları’yla çalışırlarmış.



Zamanın tünelinde bazı Büyük Doğu’cu büyük ve güçlü ‘dâvâ adamları’ varmış, bunlar ‘devleti dönüştürmek için’ yola çıkmışlar, ancak yolculuk boyunca, mola verdikleri istasyonlarda mutasyona uğrayıp kendileri dönüşmüşler! Ancak kendilerine sorarsanız hiç ‘dönüşmediklerini’ ve ‘değişmediklerini’ söylüyorlarmış!



Vel Hâsıl Kelâm:

Oradan, buradan,

Çöp bidonlardan,

Konteynerlerden,

Geri dönüşüm kutularından

Ve

Şuradan oradan toplayabildiğim

Sözler ve cümleler bu kadar…

Söyleyenler böyle söylemiş.

Ben, sadece anlatılanları ve söylenenleri

Toplayıp sizlere aktardım.

Vebâli söyleyenlerin boynuna!…







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 580
Toplam Tekil 4072508
IP 3.145.186.6






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu