ERDOĞAN OY HESABI PEŞİNDE… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ERDOĞAN OY HESABI PEŞİNDE… - Necdet SİVASLI
Tarih: 14.11.2012 > Kaç kez okundu? 2842

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



ERDOĞAN OY HESABI



PEŞİNDE…



Türkiye’de idamın, savaş ve terör suçlarını da kapsayacak şekilde değiştirilmesi, bugünkü AKP Hükümeti tarafından 2004 yılında gerçekleştirildi. Buna Başbakan Erdoğan’ın da ısrarı ve oluru vardı. Bugün, aynı Erdoğan’ın “İdam cezaları yeniden gelebilir” demesi bir aldatmaca ve yanıltmacadan öte bir şey değildir. Biraz daha derinlere gidildiğinde bunun altında oy hesaplarının yattığını görürüz.



Başbakan, sıkıştığı anlarda, tribünlere oynamaktan keyif alıyor. Bunu sıkça da görüyoruz. Şimdi de, idam cezasının yeniden getirilmesi konusunda tribünlere oynuyor. Ciddi olmadığını ve böyle bir konuyu hayata geçirebileceğini sanmıyoruz. Belki kamuoyundan bu konuda destek artacaktır ama Erdoğan’ın bu konuyu ciddi biçimde ele alıp, Meclis’e taşıması neredeyse imkânsız görünüyor. Bunun da hiç kuşkusuz birçok nedeni var.



MİLLİYETÇİ OYLARIN PEŞİNDE



AB üyeliğinin değişmez koşulu olan Kopenhag kriterlerine uygunluk şartı, idam cezalarının kaldırılmasıydı, Türkiye buna uyan anlaşmayı imzaladı. AB’ye giriş konusunda atılan adımlar nedeni ile düğün bayram bile yapıldı. Havai fişeklerle bu kutlamalara renkler katıldı, millet sokaklara ve caddelere taştı. Bu koşullar altında yeniden idam cezasını getirmek demek, AB ile olan köprüleri atmak olacaktır.



Başbakan, böyle riski göze alıp, bu adımı atabilir mi, hiç sanmıyoruz. Böyle bir adımın atılması, idamın yeniden hayata geçirilmesi belki iktidar partisine artılar getirebilir ama bunun eksilerinin daha fazla olabileceğini de unutmamak gerekiyor.



Ancak, böyle bir konunun gündeme getirilmesinin bizce iki ana hedefi olabilir:



Birincisi, üst üste yaşananlar kritik olaylardan kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmek, gündem değiştirmektir. İkincisi de yeni seçim oy hesaplarıdır. Erdoğan, önümüzdeki ilk yapılacak yerel seçimlerde milliyetçi kesimin oylarına taliptir ve bu oy oranı ile de kendisini cumhurbaşkanlığı makamına oturtacak halk çoğunluğuna ulaşmaktır.



MHP, MEYDAN OKUYOR



Bu oyunu MHP görmüştür. MHP kurmayları, dikkat edilecek olursa her ortamda Başbakan’a meydan okuyorlar. “Yüreği varsa, bu konuyu Meclis’e getirsin”diyorlar. Ancak, dikkat edin, bu konuda Başbakan da, tayfası da ciddi bir adım atmıyor, meydan okumalar karşısında sesiz kalmayı yeğliyorlar.



MHP, her hali ile Başbakan’ın, milliyetçi oy avcılığı yapmasının önünü kesecek güce sahiptir. Bu seçim kozunu da eninde sonunda kıracaklardır. Çünkü görebildiğimiz kadarı ile Başbakan, terör ve ceza tartışmalarını, daha çok kullanacak, hatta bunu cumhurbaşkanlığı seçim kozu olarak da elinde tutmaya çalışacaktır. MHP kurmaylarının ortaya koyduğu meydan okuma ve oyunu bozma çabaları hiç şüphesiz sonuç verecektir.



İktidar partisi, istediği düzenlemeyi ve yasayı Meclis’e getirip, çoğunluğu ile çıkarabiliyor. Bugüne kadar istedikleri o kadar çok yasayı çıkardılar. Son Büyükşehir Yasası’nı da bütün engellemelere rağmen çıkarmadılar mı? O halde, Başbakan bu kadar çok istiyorsa idam cezası ile ilgili düzenlemeyi neden Meclis’e getirmiyor? Elini kolunu bağlayan mı var, getirsinler düzenlemeyi, ciddi olup olmadıklarını herkes görsün.



HEDEFTE OY AVCILIĞI VAR



Artık, bazı konuların sadece oy avcılığı ile gündeme getirilmesi hiç kimse şüphe etmesin, kamuoyunun da tepkilerini çekmektedir. İdam cezasının yeniden hayata geçirilmesi konusunda Erdoğan’ın yaptığı çağrıların ciddiye alınmadığını da artık görmeye başladık. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi, eğer böyle bir şey isteniliyorsa, bu konu Meclis’e getirilip, yasalaştırılmalıdır. Bunu yapacak olan da idamı yeniden isteyen Başbakan ve partisi milletvekilleri olacaktır.



Bizim görebildiğimiz şudur:



Erdoğan’ın bundan sonra hedefinde, Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmak vardır. Başkanlık, yarı başkanlık ya da bugünkü sitemde koşullar neyi gerektiriyorsa onu kullanarak devletin tepesinde oturmayı hedefliyor. Çalışmaların da bu çerçevede yapıldığını söyleyebiliriz. Bu nedenle oy avcılığı uğruna her türlü çalışma yapılacak, eldeki bütün malzemeler de sonuna kadar kullanılacaktır. Milliyetçi oy avcılığı da bunların arasındadır.



Milliyetçi cephe, bu oyunu görmek, kendisini kullandırmamak durumundadır. Bunda da hiç kuşkusuz MHP kurmaylarının atacakları adımlar önemlidir. Bugün, Başbakan idamın yeniden gündeme alınması konusunda attığı adımlarla bu oyunu oynamaya başladı. Bakalım bu oyun nerede sonlanacak bkleyip hep birlikte göreceğiz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1230
Toplam Tekil 4062620
IP 18.189.170.17






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu