İKTİDAR PARTİSİ’NİN OYLARINDA ERİME BAŞLADI… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









İKTİDAR PARTİSİ’NİN OYLARINDA ERİME BAŞLADI… - Necdet SİVASLI
Tarih: 11.11.2012 > Kaç kez okundu? 2529

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



İKTİDAR PARTİSİ’NİN OYLARINDA



ERİME BAŞLADI…



Son aylarda ard arda kamuoyu araştırmaları yapılıyor. Genelde mecliste grubu bulunan partilerin sistemli biçimde yaptırdıkları araştırmalarda aşağı yukarı birbirine yakın sonuçların çıktığını görüyoruz. İktidar partisi AKP’nin yaptırdığı kamuoyu araştırmaları genellikle kamuoyu ile pek paylaşılmıyor. Değerlendirmeler de genellikle parti içinde kurmaylarca ele alınıyor. Çok yüksek çıkan rakamların bazen kamuoyuna yansıtıldığını da görüyoruz.



Ancak, son yapılan kamuoyu araştırmalarında iktidar partisinin giderek kan kaybetmeye başladığını görüyoruz. Eğitim, sağlık, hukuk sistemi ve dış politikalardaki başarısızlıklar bunların nedenleri olarak sıralanabilir. Hiç kuşkusuz bunlara eklenecek çok daha fazla şeyler de var. Örneğin son yapılan zamlar ve hayat pahalılığı da iktidar partisinin oylarının erimesinde bir başka nedendir. Bunları ayrıca değerlendireceğiz.



MHP’DE YÜKSELİŞ VAR



Şimdi CHP tarafından yaptırılan son ankete bir göz atalım:



Bu ankette çarpıcı sonuçlar var. CHP’nin performans endeksi artarken, siyasi başarı endeksindeki düşüş düşündürüyor. İktidar partisi AKP’de gerileme gözlenirken, MHP’deki yükselme ise dikkat çekiyor. Buna göre AKP’nin başarı endeksi ocak ayında yüzde 40,1 iken, Eylül ayında bu oranın yüzde 31,1’e gerilediği görülüyor. CHP’nin Ocak ayındaki başarı endeksi yüzde 20,8 iken, bu oran Eylül ayında yüzde 17,3’e gerilemiş. MHP’nin yüzde 11,2 olan başarı endeksi ise yüzde 12,7’ye yükselmiş.



Tabloya baktığımızda, MHP’de bir silkiniş, bir uyanış ve bir diriliş olduğunu görüyoruz. MHP 10. Genel Kurultay’ın çıkan sonuçlara göre, daha gençleşmiş, daha umut verici bir kadronun bu performansı daha da artırabileceğini ortaya koyuyor. Burada önemli olan, bundan sonra önceki hataların yapılmaması, küskünlerin kucaklanması, kadroların verimli çalışmasının önünün açılmasıdır.



GÖZLER MHP’YE ÇEVRİLİNCE



Buradaki bütün incelik, MHP’nin bundan sonra vereceği mesajlar ve ortaya koyacağı performanstır. Çünkü AKP’nin giderek erimeye başlamasından en çok yararlanacak parti MHP’dir. Bugün, özellikle AKP içindeki MHP kökenli milletvekillerindeki rahatsızlıkları da göz önünde bulunduracak olursak, MHP hata yapmaz, toparlayıcı olabilir ve kadrolarını gerektiği gibi iyi kullanabilirse, iktidara en yakın parti konumuna da gelebilir.



Peki, iktidar partisi AKP neden eriyor? Neden giderek geriliyor ve oy yitiriyor? Yapılan anketlerden elde edilen çarpıcı sonuçlar bu sorulara da yanıt veriyor. Kısaca bunlara da değinelim.



CHP’nin raporuna göre, Hükümetin siyasi performans endeksinde yılbaşından bu yana sağlık alanında 4 puanlık, eğitim alanında 19 puanlık, dış politikada 19 puanlık, terörde de 18 puanlık bir gerileme görülüyor. Bunları alt alta koyduğumuzda iktidar partisindeki erimenin nedenleri de açık biçimde ortaya çıkmış oluyor. Hatta şunu da ekleyebiliriz: İktidar partisi çok yıprandı, ileriye yönelik artık bir şey verebilecek konumdan da uzaklaştı. Ekonomik yönden de sıkıntıları buna eklemeliyiz.



SON RAPORDA NELER VAR?



Dilerseniz, CHP’nin raporundan kısa bir alıntı yaparak bu konuyu biraz daha açalım:



“ Kamuoyu beklentilerini daha yakından anlamak üzere farklı araştırma gruplarının gerçekleştirdiği araştırmalar yakından izlenmektedir. İpsos KMG iki ayda bir yaptığı Türkiye Barometresi Raporunda, Eylül ayında kamuoyunun memnuniyetinde anlamlı bir azalma ve geleceğe yönelik beklentide de kötümser bir gelişme söz konudur. Eğitimde 4+4+4 uygulamasının, dış politikada Suriye konusuna yaklaşımın güvenlik/terör konusunda artan terör olaylarının Hükümetin hanesine eksi puan olarak yansıdığı yorumu yapılabilir. Hükümetin performans göstergelerine bir başka açıdan bakıldığında genel olarak Hükümetin performansını başarılı bulanların oranı Temmuz’da yüzde 40,7 iken, bu oran Eylül’de yüzde 31,1’e inmiştir. “



Şimdi Gelelim MHP’ye:



MHP, ortaya yeni bir vizyon, yeni söylem, umut verici bir program koymak zorundadır. MHP tabanının beklediği de budur. Ancak, MHP, sadece tabanına değil, diğer seçmenlere de umut verecek bir programla ortaya çıkmak durumundadır. Bu partinin elinde böyle bir kadro vardır ve bu kadroların önü de açılmalıdır. Önümüzde yerel seçimler var ve bu seçimler MHP’nin yükselişinde, ileriye dönük umut veren bir parti konuma gelmesinde basamak olacaktır. Biz, MHP’nin bunu başaracak güce sahip olduğunu biliyoruz ve inanıyoruz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1134
Toplam Tekil 4065341
IP 3.12.71.34






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu