ÖZEL GÜVENLİKÇİLER TERÖR ESTİRİRSE... - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









ÖZEL GÜVENLİKÇİLER TERÖR ESTİRİRSE... - Necdet SİVASLI
Tarih: 04.11.2012 > Kaç kez okundu? 2569

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



ÖZEL GÜVENLİKÇİLER



TERÖR ESTİRİRSE...



Son günlerde özellikle üniversitelerdeki öğrenci olaylarında, özel güvenlikçilerin öne çıktığını görüyoruz. Bazen, bu güvenlik elamanlarının resmen terör estirdiğini de dehşet içinde izlediğimiz anlar olmuştur. Bugünlerde yine özel güvenlikçilerin görev alanlarını aşan davranışların içinde olmasını gördük. ODTÜ, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi ve Adana Çukurova Üniversitesi’ndeki olaylarda özel güvenlikçilerin öğrencilere adeta meydan dayağı çekmiş olması da konumuz içinde değerlendirilmesi gereken olaylar zinciridir.



Yukarıdaki fotoğraf, öyle sanıyoruz ki, çok şey anlatacak ve ifade edecek bir görüntüdür.



AŞIRI VE ORANTISIZ GÜÇ KULLANILIYOR



Adana Çukurova Üniversitesi’nde düzenlenen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in de katıldığı “Kalkınmada Bölgesel Dinamikler Sempozyumu”nun yapılacağı amfiye alınmayan üniversite öğrencileri ile özel güvenlik elamanları arasında çıkan arbedede 12 güvenlikçinin bir kız öğrenciyi nasıl yerlerde sürükleyip, görev dışı davranışları içine girdiğini açık biçimde gözler önüne sermiştir.



Sorun, sadece Çukurova Üniversitesi’ndeki konu değildir. Hemen her üniversitede, ya da bazı yerlerde özel güvenlikçilerin aşırı ve orantısız güç kullanması sorunudur. Biz, bu konuyu aylar öncesi gündeme taşımak istiyorduk. Yoğun gündem nedeni ile bugüne denk geldi.



ÖNLENEMEYEN OLAYLARA DAVETİYE



Bazı üniversitelerde öğrencilere tekme tokat giren, çocuklara karşı aşırı ve orantısız güç kullanan, çoklarını döverek yerlerde sürükleyen bu özel güvenlikçilerin görev ve sorumluluk alanlarının dışına taşmakta olduğunu üzülerek ve dehşetle izliyoruz. Bu zorbalık, orantısız güç kullanma ve görev alanlarının dışına taşan davranışlar, daha sonra gelecekte önlenemeyen olayların da fitilini ateşleyebilir. Bu konu pek gündeme getirilmiyor ama biz bunu önemsiyoruz, dikkat çekmek istiyoruz.



Yapılanlara baktığımızda, öğrencilerin demokratik hakları olan protesto eylemleri yaptığını ya da yapmak istediğini gözlemliyoruz. Ortada bir şiddet, küfür, suç sayılacak herhangi bir olayın olmadığı da görülüyor. O halde, bu çocuklara karşı ortaya konulan şiddet, oransız güç, dövme, yerlerde sürükleme gibi özel güvenlikçilerin ortaya koyduğu nedir? Bu, daha da kışkırtıcı, daha da olayları sınırların dışına taşırma eylemleri değil midir?



HERKES SORUMLUĞUNU BİLMELİ



Özel güvenlikçiler, özellikle komando, eski boksör ve benzeri gençlerden oluşturuluyor. Geçmişte kendi sahalarında kullandıkları güçler, bugünlerde görev yaptıkları alanlarda gencecik çocuklara karşı gösteri yaparcasına kullanmaları doğru değildir. Bunun da bir sınırının olması gerekir. Resmi polisin bile yapmaya çekindiği hareketlerin, özel güvenlikçiler tarafından sorumsuzca uygulanması aslına bakılacak olursa, demokrasimizi açısından da bir lekedir ve her zaman da eleştirilere açıktır.



Bu tür görüntüleri görmek istemiyoruz. Herkesi de sorumluğunu kullanmaya ve bu sorumluğu taşırmamaya davet ediyoruz. Özellikle İçişleri Bakanlığı’nın özel güvenlikçilerle ilgili konuda daha doğru kararları alarak uygulamaya koyması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü özel güvenlikçilerin aşırı ve orantısız güç kullanması olayı toplumda büyük tepkilere neden oluyor. Bunu da altını çizerek ilgililere iletiyoruz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 49
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1443
Toplam Tekil 4067577
IP 3.142.98.108






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu