BARİKATLARIN YIKILMASINDA NELER ETKİLİ OLDU? - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BARİKATLARIN YIKILMASINDA NELER ETKİLİ OLDU? - Necdet SİVASLI
Tarih: 02.11.2012 > Kaç kez okundu? 2471

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



BARİKATLARIN YIKILMASINDA



NELER ETKİLİ OLDU?



Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında, polisle milleti karşı karşıya getiren yasak ve kurulan barikatların yıkılması üzerine açıklama üzerine açıklama yapılıyor. Konu ile ilgili olarak da tartışmalar sürüyor. Bu konunun daha uzun süre gündemde kalacağını ve olayların hafızalardan silinmeyeceğini sanıyoruz. Konuyu bugün biz de gündeme taşımak ve kurulan barikatların yıkılmasında nelerin etkili olduğunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.



Öncelikle herkes şunu çok iyi bilmelidir:



Bayramlar milletindir ve millet bu bayramları her yerde, her ortamda, coşku ile kutlayabilir. Bayramlara ne amaçla olursa olsun yasak getirilemez. Millet, bayrağı ile çocukları ile bir coşku içinde kendisine armağan edilen bayramı kutluyorsa, bu kutlamaları ortadan kaldırmaya yönelik alınan önlemler de eninde sonunda çöker. Nitekim 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na bu çöküşü hepimiz yaşadık ve gördük.



Polisin kurduğu barikatların yıkılmasında neler etkili oldu? Bunu görebilmek için, ön yargısız olarak olayları analiz etmekte yarar vardır. Biz, bunlara değineceğiz.



Öncelikle, ortaya konulan “yasak”milletin tepkisini çekmiştir. Bu nedenle alınan tüm önlemlere, yapılan tüm göz dağı konuşmalarına karşı Cumhuriyet Yürüyüşü beklenenden daha çok kalabalıkla, daha coşkulu olmuştur. Kalabalığa, polisin gücü de barikatları da yetersiz kalmıştır. Kaldı ki, bu kalabalık, marşlarla, Atatürk’ün posterleri ve Türk bayrakları ile meydanlara taşmıştır.



MİLLET-POLİS ELELE



Şuraya çok dikkat ediniz:



Ortada polisi zor durumda bırakacak hiçbir zorlama olmamıştır. Polise saldırı gibi bir olayla da karşılaşılmamıştır. Bayramını kutlamaya gelenlerin elinde silah, kesici alet, taş, yumurta, sopa gibi hiçbir suç unsuru bulunmamıştır. Polisimizin de bunu çok iyi görüp, okumuş olması, milletle karşı karşıya gelinmemesinde etkili olmuştur. Ortada polis-millet dayanışmasından örneklerin sergilendiğini de izledik. Polis, su ve göz yaşartıcı gaz sıkmakta bile istem dışı hareket etmiştir. Bayramını coşku ile kutlamak isteyen milletine karşı çok duyarlı, nazik davranış sergilemiştir.



Polis de bu milletin içinden çıkmıştır. Karşısındaki kardeşidir, ablasıdır, babasıdır, yakınıdır. Kaldı ki, ortada bir karşılıklı savaş da yapılmıyor. Nitekim gösterileri sırasında bazı polislerin kepleri yere düştüğünde, göstericiler bunları yerden alıp, polislere vermiştir. Ortada bir dayanışma, bir kucaklaşma ve sevgi, saygı alışverişini de gördük.



“YASAK”LARA TEPKİ DAHA ÇOK OLUYOR



Daha açık bir ifade ile polis ve millet kucaklaşmıştır. Başbakan Erdoğan’ın “Polis görevini yapmadı” suçlaması da bu nedenledir.



Bu kalabalığa, bu coşkuya barikatlar dayanabilir mi? Aslında, barikatların aşılmış olması, belki de çok daha can sıkıcı olayların meydana gelmesini önlemiştir. Biz, bunu böyle kabul ediyoruz, yorumluyoruz. Bu noktada polisi ve bayramını kutlamak isteyenleri suçlamak bize göre anlamsızdır ve konunun boyutunun başka yönlere taşınmasıdır. Zaten, Milli Bayramlara “yasak” konulmasına milletin gösterdiği tepkilerin halka halka büyümesi, milli birlik ve bütünlüğümüzü tehlikeye atıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na bunu bir kez daha gördük ve yaşadık.



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, bayram öncesi yayınladığı genelgede “Vatandaşların, bayramı istediği gibi coşkulu biçimde kutlaması için gereken önlemlerin alınmasını” istemesi bizce isabetlidir. Bundan neden korkuluyor, neden çekiniliyor? Bayramını kutlamaya gelen herkesin çeşitli suçlamalarla damgalanmak istemesi tehlikeli bir ayrımcılık olacaktır.



HERKES BAYRAMINA SAHİP ÇIKTI



Tablo çok açık ve nettir. Cumhuriyete sahip çıkan, bayramını kutlamaya gelenlere dikkat ettiniz mi? Daha çok kadınlar, çocukları ile eşleri ile anne-babaları, dedeleri ile ellerinde Atatürk posterleri ve Türk bayrakları ile önlerde yer aldılar. Bu insanları “provokatör” olarak nasıl niteleyebiliriz? Halen bu insanları nasıl suçlayabiliyoruz? Zaten herkes “Bayramımızı kutlamak suç ise, biz bu suçu işledik” demiyor mu?



Yürüyüşe katılanların herhangi bir siyasi parti lehine slogan attığını söyleyebilir misiniz? Aynı şekilde iktidar aleyhine bir slogana şahit oldunuz mu? Sadece İstiklal Marşı, Onuncu Yıl Marşı söylendi. Söylenenlerin tam aksine, millet meydanlara Cumhuriyet Bayramı’nı gönlünce, yasaksız, bariyersiz, coşku ile kutlamak için çıkmıştır ve bunu da göstermiştir. Bunun üzerine artık söylenecek bir sözün olmaması gerektiği görüşünde olduğumuzu altını çizerek vurgulamak istiyoruz.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 56
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 133
Toplam Tekil 4076862
IP 18.119.143.4






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu