Burhanettin Uysal: ”Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediyi kimi, "Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir" - Elnur ELTÜRK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Burhanettin Uysal: ”Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediyi kimi, "Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir" - Elnur ELTÜRK
Tarih: 27.10.2012 > Kaç kez okundu? 4611

Paylaş


Karabük Üniversitesi Rektörü, Sayın Prof.Dr. Burhanettin Uysalla röportaj



Sayın rektorum ilk önce Azerbaycan hakkında düşüncelerinizi bölüşərdiniz. Azerbaycanda olmusunuzmu?



Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkiler uzun bir geçmişe dayanmaktadır. Ortak köken, dil, din birliği, benzer kültür, gelenek ve görenekler bu ilişkileri gerekli kılan başlıca faktörlerdendir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Azerbaycan'ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir." ifadesinde de açıkça dile getirilen dostluk bağları, iki ülkenin kurulduğu günden bu yana bir nevi kader birliği içerisinde devam etmektedir.



Azerbaycan ve Türkiye arasında kültürel ilişkilerinin gelişmesinde iki ülke arasında yapılan öğrenci değişimi, karşılıklı olarak televizyon ve radyo yayınları da önemli rol oynamaktadır.



Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler, köklerini tarihi ve kültürel bağlardan alan kardeşlik temeli üzerinde her alanda gelişmekte ve güçlenmektedir.Türkiye ve Azerbaycan iki ayrılmaz kardeştir. Biz kardeş Azerbaycan Cumhuriyeti ile 'bir millet iki devletiz' Azerbaycan halkı bizim kardeşimizdir. Bu dostluk, bu kardeşlik sarsılmaz bağlarla bağlanmıştır ve ebediyen de devam edecektir. Türkiye ve Azerbaycan arasında da gerek ekonomik ve gerekse sosyal ilişkiler daha da gelişecektir ve bunun için de Karabük Üniversitesi olarak bizde akademik ve bilimsel ilişkiler konusunda elimizden geleni yapacağız.



Azerbaycan da bulunmadım. Bulunmak istediğim yerlerin başında gelmektedir. İnşallah yakın zamanda da ziyaret etmek istiyorum.





Sayin rektorum Karabük Üniversitesi tahsili konusunda Azerbaycanli okuculara bilgiler vermenizi isterdim.



"Türkiye'nin en hızlı büyüyen Üniversitesi" iddiasını taşıyan üniversitemiz 2007 yılında; 4 Fakülte, 1 Yüksekokul ve 2 Meslek Yüksekokulu ile bünyesinde bulundurduğu 116 akademik personel, 122 idari personel kadrosuyla ve 4685 öğrenci sayısı ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine başlayan Karabük Üniversitesi ' nin bugün 12 Fakülte, 3 Yüksekokul, 4 Meslek Yüksekokulu, Fen, Sosyal, Sağlık ve Demir Çelik Enstitüsü olmak üzere 4 Enstitü ve 7 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile bünyesinde bulundurduğu 610 akademik personel, 333 idari personel kadrosu ve 22.000 'i aşkın öğrenci sayısı ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdüren ulusal ve uluslararası platformlarda hızla büyüyen, fark yaratan bir üniversite konumuna gelmiştir.



Karabük Üniversitesi'ni diğer üniversiteler farklı kılan ise asla bilinenleri tekrar etmemesi, öğrencilerinin geleceğini düşünerek ihtiyaca göre bölümleri bünyesine katmasıdır. Karabük Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk ve tek Demir Çelik Enstitüsü'ne ve raylı sistemler mühendisliği bölümüne sahiptir. . Ülkemizin ray ihtiyacını karşılamak için KARDEMİR A.Ş.ile Devlet Demir Yolları arasında bir anlaşma yapmış olup, bu rayların gerekli testlerinin yapılacağı alanda Karabük Üniversitesi yerleşkesinde yapılacak olan 5 km’lik test yolu olarak tespit edilmiştir. Bu test yolunda ray-teker ilişkileri, sinyalizasyon ve telekomünikasyon ile ilgili testler ve altyapı üstyapı etkileşimleri de gözlemlenebilecektir. Ülkemizin ray ihtiyacının KARDEMİR AŞ. tarafından temin edileceği ve bunların testininde Karabük Üniversitesi’nde yapılacağı düşünüldüğünde Raylı Sistemler Mühendisliği’nin Karabük Üniversitesi’nde var oluş nedeni ve bölümün ne kadar bir öneme sahip olduğu ortaya çıkmaktadır. Karabük Üniversitesi’nde açılan Demir Çelik Enstitüsü ile Reel Demir Çelik sektöründe Karabük, ayrı bir öneme sahip olacaktır. Sektörün tüm gelişmeleri ve geleceği bu enstitü tarafından izlenecek, gerekli tahliller, analizler burada gerçekleştirilecek ve sektörün yurt dışında yaptırdığı birçok işlem MARGEM’de yapılır hale gelecektir.



Bunun yanında Endüstriyel Tasarım Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Mimarlık dikkat çeken bölümlerimizin başında gelmektedir.



Başarıları herkes tarafından takip edilen, 180 aktif programı ile seçilir bir üniversite haline gelen Karabük Üniversitesi'nde 19 programda çift anadal ve yandal eğitimi veriliyor.



Erasmus programı kapsamında;21 AB ülkesindeki 85 farklı üniversite ile "Öğrenci hareketliliği" ve "Personel Hareketliliği" olmak üzere toplam 642 bölümde anlaşma sağlamış ve 500 yakın kontenjana sahip duruma gelmiştir.



Farabi programı kapsamında ise 64 değişik üniversiteyle 70 bölüm ve yaklaşık 600 öğrenciyi kapsayan anlaşmalar yapmıştır.Tüm bu gelişmelerin ışığında, inanıyoruz ki Karabük Üniversitesi, akıllarda kalan “yeni üniversite” düşüncesini “dünya standartlarında, evrensel bir üniversite” olarak değiştirmiştir.



Karabük Üniversitesi kurulduğu 2007 yılında Uluslararasılaşma ve Tanınırlık çalışmalarına başlamış olup bugün gelinen noktada Karabük Üniversitesi Avrupa Komisyonu'ndan aldığı ve Türkiye'de 25 üniversitede bulunan "Diploma Eki" Etiketi belgesi ile artık tüm dünyada tanınıyor. Bu da üniversitemizde diğer üniversitelerden farklı kılan ve farkındalık yaratan diğer bir özelliğidir.



Karabük Üniversitesi geçen kısa süre içinde yeni açılımlarla rekabet gücünü artırma arzusu içerisinde. Karabük Üniversitesi ülkemizin spor müsabakalarının yapılacağı merkez olma arzusu içerisindedir. Bu amaçla da üniversitemden içerisinde 25 000 kişilik stadyum ve spor tesisleri yapımına başlanmış olup, Dünya Spor Oyunları'nın bir ayağını da Karabük'te Türkiye'de yapmak için çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir.



Dünya Üniversitesi olma hedefinin bir parçası olarak 6 binden fazla öğrenciye; lisans eğitimi verilen bölümlerin hepsinde, önlisans eğitimi verilenlerin ise çoğunluğunda özel olarak hazırlanmış sınıflarda İngilizce Hazırlık eğitimi verilmekte olup, Makina Mühendisliği,, Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinde% 100, Elektrik Elektronik Mühendisliğine% 30 ve% 100 olmak üzere İngilizce eğitim veriliyor.



Karabük Üniversitesi kaliteli eğitimin yanı sıra öğrencilerin spor, sosyal, bilimsel, kültürel ve sanatsal gelişimlerine önem veren üniversitemizde; 54 adet öğrenci kulüp ve topluluğu vardır. Dünyada tek olması ve dikkatleri üzerine çeken kadınlardan oluşan Ana Mehteran Takımımız var.



Türkiye'nin Parlayan Yıldızı Karabük Üniversitesi ilklerin yaşandığı, takip eden değil takip edilen üniversite.



Karabük Üniversitesi'nde Azerbaycanlı öğrenciler okuyurlarmı? Okuyurlarsa onların okuması nasil gediyor?



Bugün itibariyle 9 Azerbaycanlı öğrencimiz var. Bilgisayar Mühendisliği, Mekatronik Mühendiliği, Mimarlık ve Tarih bölümlerinde eğitim görmektedirler. Biz Karabük Üniversitesi olarak; akademisyeni, idari personeli, diğer personelleri ve öğrencileri ile büyük bir aileyiz. Azerbaycanlı öğrencilerimizde bu ailenin birer ferdidir. Bu ailede tüm öğrencilerimize eşit imkanlar sunmaktayız.



Karabük Univesitesi ile Azerbaycan üniversiteleri ilişkileri hangi düzeydedir? Önümüzde iliskileri sürdürmeyi dusunuyorsunuzmu?



İki ülke ilişkilerine paralel olarak üniversitelerininde ilişkilerinin aynı boyutta olmasını istiyor ve bunu çok önemsiyoruz. Şuan Karabük Üniversitesi ile Azerbaycan Üniversiteleri arasında imzalanan bir işbirliği protokolü yoktur ama yabancı uyruklu olarak üniversitemizde öğrenim gören öğrencilerimizin % 15'inin Azerbaycanlı olması, iki devlet tek millet vizyon ve felsefesi çerçevesinde işbirliği çalışmalarını bir an önce yapmamız artık kaçınılmaz olmuştur. Bunun için de çalışmalarımıza başlamış durumdayız.



Sayın Rektorum teşekkür ediyorum sorularımızı cevablandirdığınız için.



Azerbaycan’lı öğrencilerimizin kendilerini Karabük Üniversitesi’nde evlerinde hissedeceklerini tekrar hatırlattıktan sonra; Üniversitem ve şahsım adına ben de sizlere teşekkür ediyorum, Buradan Azerbaycan’a, kardeşlerimize selam eder, şükranlarımı sunarım.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 910
Toplam Tekil 4067044
IP 3.144.109.5






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu