Sümerler Türk mü? - Namık Kemal ZEYBEK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Sümerler Türk mü? - Namık Kemal ZEYBEK
Tarih: 27.09.2012 > Kaç kez okundu? 3406

Paylaş


Elimde küçük ve şirin bir kitap var. 1935 yılında basılmış ve Türk Dil Kurumu yayını... Türkçe’den Osmanlıca’ya Cep Klavuzu... Önsözünü İbrahim Necmi Dilmen yazmış. Buradan bir cümle ile başlayalım:

"Hele Türk olduğuna şüphemiz kalmamış Sümerlerin dili hakkında iki-üç seneden beri alimler tarafından ortaya konulan ince araştırma eserleri gözönüne alınırsa, işaret ettiğimiz büyük hakikatin az zamanda güneş parlaklığıyla kendini göstereceğine şüphe edilemez."

Onu biliyoruz... Atatürk döneminde Sümerlerin Türk olduğu biliniyordu. Sümerbank ve birçok kişinin adının ya da soyadının Sümer olması da bundandı...

Sonra o işler bırakıldı. Ama bilim öz yolunda yürüdü...

Kazakistanlı büyük bilgin Olcas Süleymanof’un "Az İ Ya" adlı çıkarması çok ses getirdi. Çok tartışmalara yol açtı. Olcas Bey, Sümerce, Göktürkçe ve bugünkü Türkçeler arasında geçişleri ortaya koyan ilginç çalışmalar yaptı.

Azerbaycan’da Prof. Dr. Aydın Memmedof, Sümerce ile Türkçe arasında 800 ortak söz buldu. Azerbaycan’da bu konuda yapılmış çok çalışma var.



OSMAN NEDİM TUNA

Türk Dil Kurumu’nun 1997 yılında yayınladığı küçük dev çıkarma elimde... Yazarı Prof. Dr. Osman Nedim Tuna... 168 söz üzerinde yaptığı çalışma ile Sümerce’nin Türkçe ile ilgisini ortaya koydu. Kendisi bana sonradan bunları 600’e çıkardığını söylemişti... Bulup yayınlamalı...

Tuna Hoca, çalışmasını bilim kurulları önünde savundu ve kabul edildi.

Bakınız bunu nasıl açıklıyor:

"9 Nisan 1974’te son defa University of Pennsylvnai’da üniversitenin Yakın, Orta ve Uzakdoğu dilleri uzmanları, ikisi Hind-Avrupa (George Cardona, Henry Hoenigswald), biri Mukayeseli Kızıl Derili Dilleri (John Fauht), biri Sümerolog (Ake Sjöberg), biri Assriolog (Earl Leichty) olan iki çivi yazıları uzmanı, toplam 22 kişilik bir grup konuyu enine boyuna münakaşa ettik. Bu toplantıların hiçbirinde bütüne, 200’den fazla karşılaştırma içinde (Pritsak tarafından ileri sürülen) sipad hariç, hiçbir kelimeye itirazda bulunulmadı. Tebliğimin sonunda, Sinor metnin bir an önce yayımlanmasını istedi. Hepsinde, kullandığım metot beğenildi ve sonuncusunda impeccable ‘kusur atfedilemez’ olarak tavsif edildi. Son sözü söyleyen lengüistlerden ikisi (Cardona ve Faugnt) değerlendirmelerinde, davayı ispatlanmış kabul ettiklerini, birisi (Hoenigswald) time depth ‘zaman derinliği’ meselesi dolayısı ile ‘ufak bir rezervasyonla’ ispat edilmiş saydığını açıkladılar."

Hocamızın çalışmasında kurallı ses değişmeleri ve doğrudan görülebilen denklikler var. Örneklere bakar mısınız:



Türkçe Sümerce

Ata Adda

Agır Agar

Asgı Azgu

De! (söyle) Di

Tengri Dingir

Dök Dug

Es Eş

Kom (ağıt) Kum

Kapkacak Kapkagac

Kaç Kaş

Ko (koy) Ku

Men Men

Sağ Sag

Sun Sum

Tin Tın

Toku Tuku

On U

Öbür Ubur

Yumuş (iş) Umuş

Us (akıl) Uş

Sağ (taraf) Zag

Çibin (sinek) Zibin



Peki bunlardan ne çıkar... Sümerlerin atalarımız olduğu çıkar ne çıkacak...

Belirtmeliyim ki Sümerler ondokuzuncu yüzyıla kadar bilim dünyasının bilmediği bir gerçekti... Diyorum ki, bilim adamlarının araştırması gereken daha neler neler var... Sümerlerin Orta Asya’dan geldikleri biliniyor. Peki geldikleri yerde ve Avrasya’nın enginliklerinde başka hangi zenginlikler vardı. Avrasya’da binler yıl önce Türklük nelerle uğraşıyordu. Araştırın ve çıkarın.

Sümerler niye mi önemli?

Onun karşılığını da S. M. KRAMER versin. Türk Tarih Kurumu’ndan çıkan kitabın adı: "Tarih Sümer’le Başlar,"

Yani? Yani bugünkü tarih biliminin bilgi birikimine göre tarih Türk ile başlar... İster inan, ister inanma... Ama oku, incele ve araştır... Sonra tartış...





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 604
Toplam Tekil 4068526
IP 3.135.198.49






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu