“IV.Berlin Kurban Bayramı Şenliği” ile ilgili bilgilendirme (28.10.2012 Neukölln, Reuterstr.58 12047 Berlin) - Rüştü KAM - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“IV.Berlin Kurban Bayramı Şenliği” ile ilgili bilgilendirme (28.10.2012 Neukölln, Reuterstr.58 12047 Berlin) - Rüştü KAM
Tarih: 25.09.2012 > Kaç kez okundu? 4218

Paylaş


Sevgili Berlin’liler,

28.10.2012 tarihinde(Pazar günü) Türk Eğitim Derneği, Türk Cemaati, Türk Alman Merkezi, Berlin İlahiyatçılar Derneği, Berlin Veliler Topluluğu, Hikmet Kütüphanesi “IV.Berlin Kurban Bayramı Şenliği”ni bu sene Neukölln’de birlikte düzenleyeceklerdir.



Şenliğe yaklaşık iki bin kişinin katılması beklenmektedir. Özellikle Alman komşularımızı bu şenlikte aramızda görmek istiyoruz. Halk müziğimizin ustaları bu şenlikte birbirinden güzel eserler okuyacaklardır. Ayrıca çocuklar için resim yarışması yapılacaktır. Çocuklarımız oyun parklarında bayram eğlencesinin tadını çıkaracaklar. Sonra NASREDDİN HOCA’larından hediyeler alacaklar, kültür değerimiz KARAGÖZ ve HACİVAT gölge oyunuyla tanışacaklardır. Şenlikten sonra evlerinde ve okullarında arkadaşlarına bu şenlikten bahsedeceklerdir.



Sevgili Berlin’liler,

Kurban: “Allah’a yaklaştıran veya kendisiyle Allah’a yaklaşılan şey” demektir. Yani, Kur’an’ın Al-lah’a yaklaşmak için vesile ve araç kabul ettiği tüm değerleri kurban kelimesiyle ifade etmek mümkündür.



Allah’a yaklaşmanın yolu samimiyet ve aşktır. Vasıtalar insanlarla ilişkilerde bir değer olurlar. Vası-taların yararları insanlaradır. Bu yararın elde edilmesi de Allah’a yakınlaşma şuurunun layıkıyla oluşmasına ve maddi vasıtaların esas gayenin yerini almamasına bağlıdır.

Kurban bayramı yaklaştı ve kurban piyasası da haraketlendi. Bir taraftan televizyonlar, öbür taraf-tan camiler ve yardım kuruluşları durmadan reklamlar vererek “Kurbanınızı bize verin.” diyorlar. Değişik miktarlarda kurban paraları toplanıyor. Kurbanını Berlin’de kesecekler için şu fiyat, Türki-ye’de şu fiyat, Afrika’da şu fiyat...



Bazı müslümanlar Allah’a yaklaşmak amacıyla bu bayramda hayvan keserek Allah’ın rıza-sını kazanmak isteyeceklerdir. Hayvan kesmek konusunda kararlı olanlar bulundukları coğrafyanın şartlarına uymak zorundadırlar. Avrupa’da yaşayan müslümanlar kurbanla-rını kesilmek üzere dünyanın neresine gönderirlerse göndersinler Avrupa’daki değer üze-rinden göndermelidirler. Bu bir zorunluluktur. Nerede ucuz ise orada, kurbanımı kestire-yim diye düşünmek yanlış olur.



Kurban sünnet bir ibadettir, bu sünnet Hz. İrahim’e dayandırılan bir sünnettir. Bir müs-lüman her sene kurban kesmek zorunda değildir. Ailesi adına ömründe bir kez kurban kesmekle sünnet yerine getirilmiş olur. Buna rağmen her yıl kurban kesmek isteyen müslümanlar olursa, kurban etinden istifade etme önceliğini bulundukları coğrafyadaki yaşayan insanlara vermelidirler. Meseleyi sadece et yemek olarak düşünmek yanlış olur. Amaç kaynaşma, kucaklaşma, paylaşma ve İslâm’ın tebliği olmalıdır. Kurbanın amacı da budur. Amaç dünyanın bir yerlerindeki insanlara et yedirmek değildir.



Mesela Berlin’de yaşayan müslümanlar kurbanlarını Berlin’de kesmelidirler. Bir şenlik çerçevesinde kurban etleri Alman, Türk, Arap, Afrikalı ayırımı yapılmadan, pilav üstünde kavurma olarak, yanında ayranla birlikte ücretsiz olarak halka dağıtılmalıdır. Bu şenlik için gerekli olan masraflar da kurban için alınan meblağlardan karşılanmalıdır. Amel ni-yetlere göre değer kazanır.



Kurban bedelleri üniversite öğrencilerine burs olarak da verilebilir. Müslümanlar kura-cakları bir vakıf aracılığıyla mali ibadetleri amacına uygun olarak daha güzel bir şekilde organize edebilirler. Böylelikle mali ibadetler üzerinden rant elde etmek isteyenlerin önü de kesilmiş olacaktır.



Kur’an kurbanı şu şekilde ifadeye koyar: “Fakat unutmayın ki, onların ne etleri Allah'a ulaşır, ne de kanları. O'na ulaşan, yalnızca sizin O'na karşı gösterdiğiniz bilinç ve duyarlı-lıktır. İşte bu amaçla, onları sizin yararınıza sunuyoruz ki, size ulaşma yolunu, yordamını gösterdiği (her türlü rahmet) için O'nun yüceliğini saygıyla anasınız. Öyleyse, o iyilik yapanları müjdele.” (Hac 37)



Kurban sözcüğü, Arapça bir sözlük olup “yaklaşmak” anlamındadır. Dini terim olarak ise, Allah’ı razı etmek, ona yaklaşmak için yapılan her türlü ameli, kapsamı içine alır. Dolayısıyla kurban Allah’a yakın olmak için yapılan her türlü infak’ın adıdır.

Sadece hayvan kesmekle yaklaşılmaz Allah’a. Her türlü ihlâslı ve takvâlı amel müslümanı Allah’a yaklaştırır. Müslümanın Allah’ın rızasına uygun olarak yapılan harcamaları “kurban” dır.



Hâbil ile Kâbil Adem’in iki oğlu veya iki adem oğlu, Allah’a kurban ile yaklaşmak istemişlerdir. Hâbil çoban olduğu için kurban olarak bir koyun seçmiştir. Kâbil ise çiftçi olduğu için kurban olarak bir demet buğday seçmiştir. (Tevrat/ Tekvin, 5:17), (Maide 27-32), (Tirmizi 2812)



Özetlemek gerekirse; hayvan kurbanı ve kurban bayramı bir gelenektir. Bu geleneği Allah’ın rızasına uygun olarak devam ettirmek gerekir. Ne kadar çok müslüman bir araya gelir de bu geleneği sürdürür, müslim ve gayri müslim geniş kitlelere ulaştırırsa Allah’a o kadar yakın olacaklardır. İşte bu uygulamanın adıdır kurban…



Bizler geçen sene olduğu gibi bu sene de Kur’an’ın müellefe-i kulûb(Tevbe 60) kavramını dikkate aldık. Kur’an’ın ruhuna uygun olarak kurbanlarımızı, sünnet geleneği yaşasın diye Berlin’de kestik. Bazı duyarlı Müslüman kardeşlerimiz de kurban bedellerini vererek bizlere destek oldular. Biz de bu kurban etlerini kavurma yaparak müslim ve gayr-i müslim ayrımı yapmadan pilav üstünde, salata ve ayranla birlikte halkımıza ücretsiz olarak ikram ettik.



Bu etkinliğin nasıl yapıldığı, nasıl düzenlendiği ile ilgili her türlü bilgiyi isteyen herkese gönül rahatlığı ile verebiliriz. Reuterstr. 58 numaranın kapısı herkese açıktır. Her türlü tavsiye ve görüşe saygı duyarız. Yerimizde saymamak ve kendimizi geliştirmek temel ilkelerimizdendir.



Bu dernekler, gelecek senelerde de bu anlayışla hareket edeceklerdir. Amacımız bu Kurban Bayramı Şenliği’ni bir gelenek haline getirmektir.



Umarız Neukölln ilçesinde böyle bir etkinliği başlatan aşağıda ismi geçen derneklerin gayreti diğer ilçelere de örnek olur...



Gelin bayramlarımızı mekanlardan sokaklara taşıyalım...! Alman komşularımızla birlikte Kurban Bayramı’nın tadına varalım...!Geleneklerimizi çocuklarımıza aktarabilmenin haklı gururunu yaşaya-lım...!



Saygılarımızla...



Organisation : Türk Eğitim Derneği

Türk Cemaati

Türk Alman Merkezi

İlahiyatçılar Derneği

Berlin Veliler Topluluğu

Hikmet Kütüphanesi



Telefon: 030- 62725391

Cep: 01634604950



E-Mail: tuerkbildung@web.de



Not:



Kurban kesmek isteyen, kurbanını Berlin’de kesmek isteyen ve kurbanını “IV.Berlin Kur-ban Şenliği”nde değerlendirmek isteyen müslüman kardeşlerimiz için banka adresimiz şöyledir:



Türkischer Bildungsverein e.V



Postbank

Konto: 652024102

BLZ: 100 100 10



Lutfen paranın kurban için gönderildiğini not olarak belirtiniz.

İsteyenlere bağış makbuzu da gönderilecektir.

Bunun için açık adresin de yazılması gerekmektedir.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 49
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1774
Toplam Tekil 4076555
IP 3.148.102.90






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu