Burdur’dan ‘Yenigün’ Gazetesi - Prof. Dr. İsa KAYACAN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Burdur’dan ‘Yenigün’ Gazetesi - Prof. Dr. İsa KAYACAN
Tarih: 16.08.2012 > Kaç kez okundu? 3331

Paylaş


Gazetelerimizle ilgili araştırma ve değerlendirmelerimiz sürüyor. Bugün sütunumuzun konuğu gazete, Burdur ilimiz merkezinde 8 sayfayla günlük yayınlanmakta olan ‘Yenigün’ Gazetesi.

01 Eylül 1954 tarihinde kurulan, bugün 58. yayın yılı içerisinde bulunan 17 bin 667, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ve 17 bin 678. sayıları masamda olan ‘Yenigün’ Gazetesinin kimliğine bakıyorum:

Kurucuları: Osman Şan, Muharrem Tuncel, Sahibi: Muharrem Tuncel, Yazı İşleri ve Genel Yayın Yönetmeni: Kürşat Tuncel, Sayfa ve İnternet Editörü: Şadiye Ünal, Muhabirler. E.Selcan Tuncel, Harun Sivrikaya, Ali Kapan. Tlf: 0248 232 64 59

Yenigün Gazetesinde, değişik makale yazarları var, sürekli veya zaman zaman yazan. Anadolu Basınını karikatürleriyle Karadeniz’den destekleyen, dostumuz Hikmet Aksoy, hergün okurlarıyla ilk sayfadan merhaba diyor. Kürşat Tuncel, sırası ve yeri geldikçe yazdığı makaleleriyle, Burdur’un gündemini, gündemlerini sütununa taşıyor. Anlaşılır ve yumuşak eleştirileriyle, Yenigün’ün Başyazısını, Başyazar olarak sütunlara aktarıyor.

Makale yazarlarının sıralamasında, ilk sırada günlük yazılarıyla bu satırların yazarı, sonra yine günlük yazılarıyla, Taceddin Akbaş, dikkat çekiyor. Öteki yazarlar olarak (elimizdeki gazete sayılarında) Osman Erenalp, Dr. İrfan Akay, Neriman Mıhladız, Ahmet Yılmaz yanında, şiirleriyle emekli çöpcü Uğur Serttaş görülüyor. Şimdi bu isim ve imzalardan bazılarının satırlarından bir kaçar cümle nakletmek istiyorum:

1. Aslında olimpiyatları, televizyon aynalarından değil de bizzat yerinde görmeyi ve izlemeyi çok isterdim (Taceddin Akbaş)

2. Vefatla aramızdan ayrılarak, dünyalarını değiştirenler, sevdiklerimiz, saydıklarımız, aradıklarımız, aramaya devam edeceklerimiz, birbir sıralanırken, içimiz yanıyor, yüreğimiz burkuluyor (İsa Kayacan),

3. Anne olmak, çocukla bütünleşmek, onu içinde taşımak empati ile anlaşılacak bir şey değil, mutlaka yaşamak lazım (Neriman Mıhladız)

4. Her ideolojik akım ve düşüncenin savunucuları kendi düşünce ve görüşlerini başkalarına benimsetmeye gayret eder (Dr. İrfan Akay)

5. Kardeş ülke Türkmenistan’da bu aksakal gurubundan halen de var. Bayramlarda, törenlerde, protokolde görebiliyoruz onları (Osman Erenalp)

6. Dostum, arkadaşım bacım/uzun yıllar ne kadarda çokmuş acın / Zor zamanlarında yoktum yanında/Asla unutmam seni, unuttum mu sandın? (Uğur Serttaş)

Yenigün Gazetesinde yer alan, sosyal içerikli (siyasi olmayan) haber başlıklarından alıntı yapamadık!

GÜNÜN SÖZLERİ:

1. Hiçbir şey umduğumuz kadar basit değildir (Jim Horning)

2. Sanatın düşmanı bilgisizliktir (Ben Johnson)

3. Herkes tarafından doğru kabul edilen şeyler, büyük olasılıkla yanlıştır (Paul Valery)

4. Bugünün işinin dünün metodları ile yapılabileceğine inanmıyorum (Nelson Jackson)

***

Mehmet Nuri Parmaksız ve İlhan Akın’dan:

Mahşerin esrarı

Prof. Dr. İSA KAYACAN

İki isim ve imza, Mehmet Nuri Parmaksız ve İlhan Akın’ın, merkezi Ankara’da bulunan Akçağ yayınlarının 1068.kitabı-yayını olarak günyüzü gören 223 sayfalık “Mahşerin Esrarı” adlı kitap Akçay Roman serisinin 31.olarak karşımıza çıktı, çıkarıldı.

Kitabın ön kapak üzerinde yer alanlardan: Şeyh Galib ile Beyhan Sultan’ın aşkı..Vuslata mahşere erteleyenlere…

Mehmet Nuri Parmaksız, “Değerli dost, İsa Kayacan hocama, mahşerde ve sevdada en güzelini yaşaması dileğiyle 27.07.2012” cümlesiyle imzaladığı kitabın ilk sayfalarında, Mehmet Nuri Parmaksız ve İlhan Akın biyografileri yer alıyor.

Mehmet Nuri Parmaksız İstanbul’da doğmuş. İlhan Akın 1963 yılında Düzce’nin Mucurlu köyünde doğmuş.

Ortak kitaplarda, ortak yayınlarda nasıl çalışılır? diye bir soru ortaya konulsa, herhalde cevap: Ortaklar otururlar, ortaya koyacakları eser için şunu şuraya koyalım, bunu alalım, şunu almayalım, cümleler, bölümler üzerinde anlaşırlar. Ortak eser günyüzü görür, ortaya çıkar, diye düşünüyorum.

Vuslatı mahşere erteleyenlere, iç kapak başlığından sonra söze başlıyorlar.

Başlangıç cümleleri: Uykusuzluktan kan çanağına dönen gözlerine, bu sabah da çok başka görünüyordu gençliğini geçirdiği mahalle. Biliyordu ki bir sözle, bir bakışla, bir sesle, geçmişe ait ne varsa, seriliverdi insanın gözlerinin önüne.

Siyah, küçük taşlarla döşenmiş ve her taşı, üzerinden geçenlerin anılarıyla eskimiş Arnavut kaldırımında hızlı hızlı attığı adımlar, onu biraz daha yaklaştırıyordu akşamdan beri hayalini kurduğu yere..

Anlatım, böyle başlıyor, böyle devam ediyor. Parmaksız ve Akın’ın ortak görüşleri, ortak cümleleri bunlar efendim.

Yer yer, şiirleştirilen, şiirlere yer verilen “Mahşerin Esrarı” bir anlatım bütünlüğü, zenginliğiyle karşımıza çıkıyor. Sayfa 153 ve 154’e baktığımızda, anlatım paragrafında gördüklerimiz:

Elindeki mektubu gizleyip yeleğinin cebine sokuşturdu aceleyle. Bir gül dalının altına bırakıverdi kendini gül bahçesinde. Elindeki zambağı kokladı durdu saatlerce. Sonra cebinden çıkardığı kalemi, izdivaç etti yanından hiç ayırmadığı defterine. Beş ayrı dörtlükten meydana gelen şiirin ilk dörtlüğü:

Ey nihal-i işve bir nevres fidanımsın benim,

Gördüğüm günden beri hatır-nişanımsın benim,

Ben ne hacet kim diyem ruh-ı revamsın benim,

Gizlesem de aşikâr etsem de canımsın benim..

223.sayfadaki bitiş bitiriliş cümleleri: Hayret, Aşk’ı almış, doğruca ve Hüsn’e götürmüş. Bir anda bilinmezlik ve sır perdeleri açılıvermiş ve Aşk Hüsn diye birinin olmadığını, Hüsn’ün ta kendisi olduğunu anlamış. Sonunda Aşk, Aşk’a kavuşmuş. Yani kendine kavuşup kendini bulmuş.

***

‘Burdurlu’nun Sesi’ Gazetesi

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Gazetelerimizin sayfalarındaki gezintimiz sürüyor. Bugün, sütun konuğumuz gazete, Burdur ilimiz merkezinde 6 büyük sayfayla günlük yayınlanan “Burdurlu’nun Sesi” Gazetesi.

Burdurlu’nun Sesi Gazetesi 17 nci yayın yılı içerisinde, okurlarının karşısına günlük çıkmaya devam ediyor. 3052 sayısından başlayan, 3068(bu sayı dahil) sayıya kadar olanları var masamızda.

Burdurlu’nun Sesi Gazetesinin kimliğine baktığımızda, gördüğümüz isimlendirme tablosu şöyle:

Kuruluş tarihi:05 Ağustos 1994. Sahibi: Mehmet Manış, Yazı İşleri Müdürü: Niyazi Manış, Muhabirler: Turgay Dinler, Nurten Manış, Hayal Girişim, Sayfa editörü: Mehmet Ünaldı. İnternet editörü: Turgay Dinler. Tlf:0248-233 62 11

Şimdi Burdurlu’nun Sesi Gazetesinin elimizdeki, masamızdaki sayılarından seçtiğimiz bazı haber başlıkları üzerine şöyle bir göz atalım:

- Bucak Mehmet Cadıl Anadolu Öğretmen Lisesinden mezuniyet töreni/Hafızlık Bölge birinciliği yarışması/Çamlıdere köyünde 44 adet Saanen keçisi dağıtıldı,

- SGK personeline eğitim/İstanbul Yıldız Sarayında Sağalassos tanıtımı / TOSYÖV yeni Başkanı Hasan Akçay/Yaşlılara diş taraması/Milli Antranörden satranç eğimi,

- Şampiyon İmam Hatip Lisesi/Gölhisar’da gökyüzü gözlem şenliği/Öğrencilere diyabet anlatıldı/Kamyoncular otoparkına kavuştu/Mert Nalbant başarıya doymuyor,

- Burdur İtfaiyesi eğitimlere devam ediyor/Başkan Akkaya Necip Fazıl’ı anlattı/ ABD’li senato üyelerine Batı Akdeniz anlatıldı/Tarihi Kentler Birliği’nden Burdur Belediyesine ikinci ödül/Yabani mantar uyarısı/Gönüllü hayat nakliyle hayat kurtarın,

- Burdur mermerciliğine ‘Keloğlan’ tepkisi doğru değil/İyi karpuzdan tok ses çıkar/ MAKÜ Rektörü Saatcı’dan kanser eğitimine destek/Güneş ile venüs’ün Kibyra’daki buluşması/Öğrenciler el becerilerini sergilediler

- Şampiyonlar Konya’ya gitti/Engelli öğrenciler kep attı/Yeşilbaşköy-Isparta arası artık 17 km/Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi 6. yılında 3 bin 700 mezun verdi,

- Burdur DSYB Yeşilova Şubesi yeni binası açıldı/Karamanlı’da Pasaport Büro Amirliği kuruldu,

- Doğaseverler suyun izinde/Burdur’da yeni trend yamaç paraşütü/MAKÜ Şampiyonları, Rektör Saatcı’yı ziyaret etti/ Deprem toplantısı,

- Japon NHK Televizyonu Batı Akdeniz’de/Vali Tapsız: Depremle birlikte yaşamayı öğreneceğiz/Orman İşletme Müdürlüğü personeline ilkyardım ve yangın söndürme eğitimi/Başarılı sporcular ödüllendirildi/ Yeni Dekan Odabaşoğlu görevine başladı/Kızılay Kan Merkezi madalya dağıttı.

***

Azarbaycanlı Şair, Yazar Gardaş Elişoğlu’ndan bir dergi, bir gazete

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Gardaş Elişoğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den sesleniyor. Şair ve yazar, 3. Hedef Gazetesinin başredaktoru. Ziyalı Ocağı Dergisinin Mesul Kâtibi. Gardaş Elişoğlu dostumuzun gönderdiği bir dergi ve bir gazete var bugün sütunumuzda. Bunlar sırasıyla:

ZİYALI OCAĞI DERGİSİ

28 sayfalık, pırıl pırıl baskılı bir dergi. 3. sayısı masamda Ziyalı Ocağı’nın. İçtimai Birliğinin yayınorganı. 11 isim ve imzadan oluşan Redaksiya heyeti, altı kişiden oluşan yaratıcı heyeti var. Ayda bir yayınlanan Ziyalı Ocağı Dergisinin kimliğindeki isim ve imzalar, unvanları itibariyle şöyle:

Direktor: İlahe Bayandur, Baş redaktor: Solmaz Merdangızı, Redaktor: Mehbube İslamova, Mesul Kâtib: Gardaş Elişoğlu, Teknik redaktor: Mehman Kazımov, Korrektor: Fidan Eligızı.

Ön kapakta, dergi içinde haberlerin fotoğraflı görüntüleri yeralırken, arka kapakta geleceğin ziyalılarından sözediliyor.

Değişik konulardaki yazılar yanında şiirler de dikkat çekiyor. İlahe Bayundur ve Ağasef İmran imzalı şiirler 18 ve 19 ncu sayfalarda yeralmışlar. İlahe hanımın, “Ağlaya ağlaya geldim dünyaya / Gülüb gideceğim edebiyete” cümlesi, mısraları anlam zenginliği içinde karşımıza çıkıyor. İlahe Bayundur’un “Yurulmuşam, yollar uzun” başlıklı şiirinden:

Ne olcak, olsun bitsin,

Cezam nedir, çekim, getsin,

Günahlar gözümden itsin,

Yorulmuşam, yollar uzun.

Ziyalı Ocağı dergisinin sayfalarında yeralanlar, uzun araştırmalar sonucu ortaya konulmuş edebi ürünler.

3.CÜ HEDEF GAZETESİ

Gardaş Elişoğlu dostumun gönderdiği gazete 3-cü Hedef adıyla karşımıza çıkıyor. 2012 yılına ait 1 ve 15 nci sayılarıyla, 2011 yılına ait 14 ncü sayısı var masamda.

Sekiz normal sayfalı bir gazete 3-cü Hedef. Başredaktor: Gardaş Elişoğlu. Baş redaktorun müavini: Güler Ağayeva. Mesul Kâtibi: Emil Necefli. İlk ve iç sayfalarda haber ağırlıklı bir görünümle karşımıza çıkıyor, çıkarılıyor gazete. Şiir sayfaları da var.

2012 yılına ait 15 nci sayının ilk sayfasında Fariz Cabbarov imzalı, Azerbaycan Respublikasının Prezidenti İlham Aliyev’in doğumunun 50. yılı anısına yazılan bir şiir var. İlk dörtlüğü:

Sen uğur getirmisen,

Bize Cenab Prezident!

Bize Azerbaycanı,

Bize, Cenab Prezident!

Yine 2012 yılına ait 15 nci sayının 7 nci sayfasındaki sanat ve edebiyat sayfasına bakıyoruz. Gardaş Elişoğlu’nun, Haneli Kerimli’nin”Bir ömrün Nağılı” adlı kitabıyla ilgili yazdığı tanıtım yazısını görüyoruz. İsrafil Hüsevnov’un şiirleri var ayrıca bu sayfada

***

‘Samandağ’ Gazetesi

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Gazetelerimizin sayfalarındaki gezintimin sürdüğünü belirterek, bugün sütun konuğum günlük yayınlanan ‘Samandağ’ Gazetesinden sözetmek istiyorum:

Hatay ilimizin Samandağ ilçesinde 6 normal sayfayla günlük yayınlanan 25.08.1988 tarihinde yayın hayatına başlayan ‘Samandağ’ Gazetesinin 3.705,21,22,32,33,39,40,42,44,49,53 ve 3.762 nci sayıları masamda. Bu sayıların sayfalarında bir gezinti yapmak istiyorum efendim:





Samandağ Gazetesinin önce kimliğine bakalım: Sahibi: Senem Say, Yazı İşleri Müdürü: Şahiye Say, Spor Sorumlusu: Münip Çınar, Sayfa Editörü: Hikmet Say, Muhabir: Serkan Mirioğulları.

Samandağ Gazetesinin sayfalarında yerel haberler ağırlıklı olarak veriliyor. Genellik taşıyan haberlerin de zaman zaman gazete sayfalarında yer aldığı görülüyor. Şahiye Say, eğitim olarak Gazetecilik kökenli. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün düzenlediği, Anadolu Basını Özendirme Yarışmalarında aldığı ödüllerin sayısı bir hayli fazla. Anadolu Basını içerisinde “Bayan Çalışanları” nın öncülerindendir Şahiye Say.

Şimdi, Samandağ Gazetesinin sayfalarına dönelim, bazı haber başlıklarından örnekler verelim:

- Balıkların üreme döneminde avlanma yasağı / Eğitimde 4. lükten 64. lüğe geriledik / Kırıkhan Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu’na onay çıktı/ Kuşalanı Spor 3 Maçta 3 galibiyet aldı,

- Nurettin Rençber geceye damgasını vurarak barış güvercinleri uçurdu / Evvel Temmuz Festivalinde Hirisi dağıtımında izdiham / Hagiad kentin gelişimine katkı sağlayacak,

-Türkiye’de en fazla otobüs işletmesine sahip 6 bin nüfuslu Mızraklı Beldesi 150 otobüs, ulusal ve uluslararası 10 seyahat firması ile Hatay’ın başını çekiyor.

-Aba güreşi Dünya Kupası Antakya’da/ Deniz Sitesi Çocuk Parkındaki çöp atıklarının temizlenmesi istendi/ Yöresel peynirler koruma altında,

-Bale Merkezi 7.yıl resitalini Hatay Kültür Merkezinde kutladı/ Çürük evini yıkana 20 yıl vadeli süper kredi imkânı,

-Kobraspor Kulübünden bir başarı daha/ Hataylı gücünün farkında değil/ Osman Ökten Anadolu Lisesi Okul Aile Birliği’nden muhteşem etkinlik,

-Kadın istihdamı projelerinin paydaşları Hatay’da buluştu/ Antakyalılar Washington’da buluştu,

-Vali Lekesiz, Kisecik Köyü’nde incelemelerde bulundu/ Samandağ’da 75 yataklı hastane yapılması için Belediyeden karar bekleniyor,

-Samandağlı esnaflar Hatay Günlerinde tanıtım yaptılar/ Baz İstasyonları kaldırılıyor, Yargıtay Baz İstasyonlarının şehir dışına çıkarılmasına karar verdi.

GÜNÜN SÖZLERİ:

1. Düşmanı affetmek dostu affetmekten daha kolaydır (Dorothee Deluzy)

2. Oyun bittiğinde şah ve piyon aynı kutuya girer (İtalyan Atasözü)

3. Geçmişe ait olan ben değilim. Geçmiş bana ait (Mary Antin)

4. Her şeyin en iyisi olmaya çabalayanlar, en azından bir çok şeyin en iyisi olabilirler (Philip Dormer Stanhope)

***

Burdur – Bucak’dan ‘Ses 15’ Gazetesi

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Bana gelen gazetelerimizin sayfalarındaki gezintimi sürdürürken, Anadolu Basını içerisindeki haber akışı, makale yazarlarının genel görüntüsü ve gazetecilik anlayışı net olarak ortaya çıkıyor.

Bugün sütunumun konuğu gazete, Burdur ilimizin Bucak ilçesinde 8 sayfayla günlük yayınlanan ‘Ses 15’ Gazetesi.





13. yayın yılı içerisinde olan ‘Ses 15’ Gazetesinin, 2 bin 456, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ve 2 bin 457. sayıları masamda. Şimdi ‘Ses 15’in bu sayılarının sayfalarında bir gezinti yapmak istiyorum:

‘Ses 15’in kimliğine bakalım öncelikle; Sahibi: Bucak Radyo TV A.Ş, Yazı İşleri Müdürü: Duray Çitekçi, Sayfa Editörü: Hüseyin Dilek, Muhabirler: Mehmet Gökdoğan, Hatice Güner, Burdur Temsilcisi: Nuri Yıldırım. Tlf:0248-3256140.

‘Ses 15’ Gazetesinin elimdeki sayılarındaki makale yazarlarına bakıyorum. Bunların isimleri: Bu satırların yazarı İsa Kayacan, Osman Erenalp, Av. Mehmet Ali Alagöz, Kahraman Köktürk. Ayrıca, Mizah, fıkra, karikatür, komik, özlü söz sayfası.

Şimdi makale yazarlarının yazılarından kısa cümleler alarak devam edelim:

1. Çocuk eğitimi, mermer üzerine ağaç dikmeye benzer. Hiç de kolay değildir çocuk yetiştirmek. Bunda bazıları başarıya ulaşır, bazıları ulaşamaz. Bazıları da umursamaz akışına bırakır (Av. Mehmet Ali Alagöz)

2. Bu sene Balkan Savaşlarında uğradığımız acının 100.Yıldönümü. Bu konuya doğrusunu söylemek gerekirse önce gazeteci Nevval Sevindi çekti (Kahraman Köktürk)

3. Kim zarar görmüş ki istişareden?. Ne yazık ki ara eleman oldular bu kadar karmaşa arasında. O kadar iş yükü bindirildi üzerlerine (Osman Erenalp)

4. Yusif Hasenbey, Azerbaycanlı şair ve yazarlardan biri. 2003’lere dayanan bir merhabamız var. Yenilerde bir kitabı geldi Yusif Hesenbey’in. Adı: Mehebbetli Dünyamız (İsa Kayacan).

Yazımızın bu bölümünde, ‘Ses 15’ Gazetesinin masamızda bulunan sayılarında yer alan sosyal içerikli (siyasi olmayan) haberlerden bazı başlıklar aktaralım istiyorum:

- Domates üretimi bol olunca, satıcı üzüldü, alıcı sevindi/Bucak’ta doğum sayısı azaldı, ölüm sayısı arttı/Gönüllü kan bağışçılarını madalyalar verildi,

- Bucak’ta bir ilk: Bucak Belediyesi Oğuzhanspor’un tarihini kitaplaştırdı (Oğuzhan spor’da ilk göğüs reklamı veren sponsor olan işadamı Mehmet Cadıl’ın sahibi olduğu Mercan Akü’dür- Kulübün ilk başkanı emekli polis memuru Kâzım Öğdem’dir)

- Mermer atıkları sanat eserine dönüşüyor/Bu yıl kiraz verimi düşük / Kocaaliler’de kanalizasyon ve dere ıslahı çalışmaları sürüyor / Seydiköy Orman Deposunda yangın tatbikatı düzenlendi,

- Bucak Halk Kütüphanesinden bu yıl 9 bin 362 kişi faydalandı / Burdur’da sezaryen oranı yüzde 16’ya düştü / Doğal göllerin sadece adı kaldı / Şap hastalığına karşı aşı yapıldı / Futsal Turnuvasında şampiyon,. Milli Eğitim takımı / Kablo hırsızları suçüstü yakalandı..

***

‘Gaziantep’te Zafer’ Gazetesi

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Gaziantep ilimiz merkezinde, ofset tekniğiyle günlük yayınlanan “Gaziantep’te Zafer” Gazetesinin 10 bin 686, 87, 88 ve 10 bin 689 ncu sayıları masamda. 33 ncü yayın yılı içerisinde olan ve 8 büyük sayfayla, haber ağırlıklı sayfalarıyla dikkat çeken ve sayfalardaki köşe yazarlarının okurlarıyla selamlaştığı, merhabalaştığı “Gaziantep’te Zafer” Gazetesinin kimliğine bakıyorum:





İmtiyaz sahibi: Ahmet Arpacıoğlu, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: M. Haldun Özsivil, Haber Müdürü: A.Okan Çelik, Hukuk Danışmanı: Av.Metin Kaynak. Kuruluş tarihi: 24 Şubat 1977.

Haberler, fotoğraf zenginliği içinde veriliyor. İlk sayfada genellik taşıyan haberlerin sayısı fazla. Hatta tamamı genellik taşıyor. Elimizdeki dört sayısının ilk sayfalarından aldığımız haber başlıkları:

-Gaziantep, her konuda Türkiye’nin önünde koşuyor,

-Kılınçoğlu semt pazarı hızla tamamlanıyor/Vanlı aileler memleketlerine dönüyor/Sanayi şehirlere kardeş oluyor/Yılın sanayicisi Konukoğlu ödülünü aldı/U-ta-nı-yo-ruz: Uluslararası fuarlar düzenleyen ve yılda 5 milyon turist hedefleyen Gaziantep’in havaalanının bozuk zemini çileden çıkarıyor/Rektörlük seçimi galibi Camcı/Endişelendiren ışık/Aile danışmanlığı heyecanı/Osman Nakıboğlu’ndan Naksan çalışanlarına ev müjdesi/Sanko okullarına Orhun Anıtları yapıldı vd.

İç sayfalarda da değişik yöresel ağırlıklı haberlerle karşılaşılıyor. Spor sayfası haberlerinin yeraldığı sayfalar, makale yazarlarının köşe yazıları, seri yazıları, şiirler, sanat ve edebiyat ağırlıklı özel düzenlemeli “Gamzeli Kültür Sanat” sayfaları Gaziantep’te Zafer Gazetesinin sayfalarında okurlarıyla selamlaşıyorlar.

Makale yazarları; Nejat Taşkın, Prof. Dr. İsa Kayacan, Necdet Özaltan, Fevzi Günenç daha pek çok isim ve imza sıralanıyor. Fevzi Günenç’in “Anılarımızın Annesi Gaziantep”le seri olarak Gaziantep, Gaziantepli değişik özellikleri ve güzellikleriyle anlatılıyor, tarihe düşülen notlar arasında yerinden okurlarıyla buluşuyor, buluşturuluyor. Yazarlardan:

1- Pendik’te alt geçitler: O çirkin yazıları kim yazar, kimler yazar bilemem. Ama yine de oraya konacak kameralarla bu yazanlar tesbit edilip teşhir edilebilinir (Nejat Taşkın)

2- Ankara’da yaşayan Dr. Kazan Dağyakalı şiirlerinden seçtiklerimiz. Bunların genel bir tablo üzerindeki yerleri. Dr. Kazan Dağyakalı şiirlerinden ikisi efendim (Prof. Dr. İsa Kayacan),

3- On parmağında on marifeti olan, milli servetlerimizden biri olan ekmeği çöpe atmayan tek doyumevi sahiplerindendi Kadir usta (Fevzi Günenç)

4- Araçla tanışmak riskli bir iştir. Bilerek, bilmeyerek türlü kazalara neden olunuyor. Canlar gidiyor. Milli servet heba oluyor. (Necdet Özaltan).

***

Türk Ocakları Salihli Şubesinden:

Üç Mayıs Dergisi

Prof. Dr. İSA KAYACAN

Türk Ocaklarının Salihli Şubesi yılda bir kez “Üç Mayıs” adıyla, pırıl pırıl baskılı bir dergi yayınlıyor. Dergi, Türk Ocakları Salihli Şubesinin Şube Sekreteri ve Derginin Genel Yayın Yönetmeni dostumuz Gündüz Aydın tarafından bize gönderiliyor.

Üç Mayıs Dergisinin Sahibi Başkan Ersin Aybar. İdare Yeri: Mithatpaşa Cad. Kızılay İşhanı Salihli-Manisa şeklinde kaydediliyor. Ayrıca altı isim ve imzadan meydana gelen bir de yayın kurulu var derginin.





Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr.Mehmet Öz’ün “3 Mayıs kutlaması” başlıklı bir değerlendirmesiyle sayfalar başlıyor. Mayıs 2012 de 2 nci sayısı yayınlanan “Üç Mayıs” Dergisinin öteki sayfalarına baktığımızda gördüğümüz imza sahipleri.

Ertan Peynircioğlu, Mustafa Uğur Okay, Prof.Dr. Orhan Kavuncu, Sadi Samuncuoğlu, Ersin Aybar, Gazanfer Sanlıtop, Doç.Dr.Nurettin Gülmez, Mehmet Bilgi, Teoman Ergül, Prof.Dr. Fevzi Demir, Gündüz Aydın, Fevzi Çakmak, Fuat Yılmazer, Erol Maraşlı, Ömer Kul, Yaşar Koç, Önder Özgür, Emine Özgür, Hamza Buran, Necati Demir, Ahmet Demirkan, Prof.Dr.Enver Konukçu, İbrahim Çiçek.. Bu imza sahiplerinden bazılarının bazı cümleleriyle devam edelim efendim:

- Türklerden başka bin yıldır bu topraklar üzerinde devlet kuran başka bir millet var mı (Ersin Aybar, Sayfa:12)

- Laz İsmail Ağa: 1843 yılında Trabzon Vilayeti’nin Maçka kazasında dünyaya geldi. Bir akşam eve dönerken 200 metre ileride duyduğu silah sesine koşar. Orada vurulmuş bir adam görür ve yerde yaralı olarak yatan şahsa yardım etmeye kalkışır (Gündüz Aydın, Sayfa:33)

- İnsan hafızası son olanları hatırlamaya yatkındır. (Fuat Yılmazer, Sayfa 39)

- Yörükler 63’ü büyük olmak üzere 2000 civarında obaya bölünmüştür. (Hamza Buran, Sayfa: 54)

Yörüklerin bölgelere dağılımı:

1- Ege Bölgesi: 2.200.000

2- Akdeniz Bölgesi: 3.000.000

3- Marmara Bölgesi: 1.500.000

4- İç Anadolu Bölgesi: 2.250.000

5- Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 40.000

6- Doğu Anadolu Bölgesi: 7.000

7- Karadeniz Bölgesi: 3.000

Toplam: 9.000.000 kişi

Yörük: Yürümek fiilinden yapılma, Anadolu’ya gelip yurt tutan göçebe Oğuz boylarını (Türkmenleri) ifade eden bir kelimedir. Yörük, Türklüğün orijinidir, lakabıdır, ta kendisidir.

GÜNÜN SÖZLERİ:

1. Sakın sofrada tartışmaya kalkmayın; nasıl olsa aç olmayan kazanacaktır (Whately)

2. Bana yapılan haksızlık, bana hiçbir şekilde ona haksızlık yapma hakkını vermez (Arthur Schopenhauer)

3. Her kötülüğün başı, can sıkıntısıdır (Soren Kierkegaard)

4. Nefret hiçbir zaman, nefretle yok edilemez. Nefret sevgiyle yok edilir. Bu ölümsüz kanundur (Gautama Buddha)

BAKINIZ LÜTFEN: http://isakayacan.blogspot.com/





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1255
Toplam Tekil 4074531
IP 18.221.41.214






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.478 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu