Çırağan Sarayında Gömülü Mevlevi Dervişler ve Türbeleri…! - Emrah BEKÇİ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Çırağan Sarayında Gömülü Mevlevi Dervişler ve Türbeleri…! - Emrah BEKÇİ
Tarih: 03.08.2012 > Kaç kez okundu? 2788

Paylaş


Birazdan okuyacağını satırları, ben ilk kez okur iken çok üzüldüm ve bilgilendirme mahiyetinde bu yazıyı kaleme alma ihtiyacı hissettim.

Ülkemizde Kabirlere saygının bittiği, hatta devletin bile kabirlere ve Ulemaya sahip çıkmadı bir devirdeyiz.

Tarihte Osmanlı Devletini Beylikten İmparatorluk haline getiren, Dualardır yani Ak Sakallıların semaya açılan ağuç içleri.



İleride Kitap haline getireceğim ve kaynağı ile sunacağım bir yer, zamana bırakılarak hafızalardan küllenmesi için hatırlatılmayan-hatırlanmayan Mevlevihane Şeyhlerinin kabirlerinin üzerine inşa edilen Çırağan Sarayı.



Daha sonrada bir çok eğlence ve zevk sefanın adresi haline getirilen milletimizin tarihi vicdanından devlet eliyle kopartılan, ak sakallılarımızın kemiklerini sızladığı mekan.



Yazacağım kitabım için arşiv araştırması yapar iken. İstanbul Beşiktaş ilçesinde bulunan Çırağan Sarayının, Asitane olarak kullanılan Mevlevihane üzerine yapıldığını, Yapının altında birçok Mevlevi dervişin kabrinin olduğu kayıtlarına rastladım.



Kaynak olarak, Sayın Prof.Dr.Feridun Nasıf UZLUK’un elime geçen bir makalesin şu hali ile yer alıyordu:



‘’Bilindiği üzere Mevlevihaneler iki büyük guruba ayrılırdı. İçerisinde Çille-i Merdan denilen 1001 gün hizmet edenler derviş ünvanını alırlardı. Böyle Mevlevihanelere Asitane derlerdi. Başta Konya olmak üzere Afyonkarahisar, Halep, İstanbul Galata, Yenikapı, Beşiktaş (Çırağan Sarayının bulunduğu yerde idi, buraya saray yapılınca önce Maçkaya, daha sonra Bahariya’ye taşınmıştı, fakat şeyhlerin türbeleri sarayın altında hala durmaktadır) Kasımpaşa, bunlar asitanedir…!)… Prof.Dr.Feridun Nasıf UZLUK (1902-1974)’un makalesinden alıntıdır.



Günümüzde Çırağan sarayı İnternet sitesine girildiğinde Çırağan tarihi bölümünde, bu konu hakkında herhangi malumat bulunmamaktadır.



Çırağan Sarayı, hakkında ender bir bilgi veren Sayın Prof.Dr. UZLUK, un beyanından Vakıflar genel müdürlüğünün ve Kültür Bakanlığının bilgisi bulunmakta mı dır?



Bilgi ve malumat var ise, Mevlevi Türbeleri ve Şeyhlerinin kabirleri üzerinde yapılan, kokteyl, düğün, merasim, her türlü alkollü-alkolsüz eğlenceler, doğrumudur.



Konu hakkında, ilgili kurumların bilgilerinin olmadığını farz eder isek, konuyu detaylı şekilde tetkik ettikten sonra bu gibi Mevlevihane Türbeleri ve Şeyhlerinin kabirlerine ne gibi muhafaza işlemleri yapılmaktadır, bu yazımdan sonra merak etmekteyim.



Amacım, araştırmalarım esnasında küçük bir detay olarak gözüken, lakin milletimiz için önemli olan bu konuyudevlet yetkililerimizin tetkik etmesi, gerekli önlemler alındıktan sonra, türbelerin ve şeyhlerin aziz naaşlarının huzur içinde mahşeri beklemeleridir.



Şimdiden konuya duyarlı olacak, sayın yetkililere teşekkür eder, konuya ilgisiz kalanları, Şeyhlerin ve Türbelerdeki Ak Sakallıların Buğzlarına tevdi ederim.



Sayılarımla.



Emrah BEKCİ

Araştırmacı Yazar





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 61
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 862
Toplam Tekil 4074138
IP 18.221.129.19






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu