SURİYE IRAK'LAŞIYOR - OrtaDoğu Gazetesi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









SURİYE IRAK'LAŞIYOR - OrtaDoğu Gazetesi
Tarih: 24.07.2012 > Kaç kez okundu? 2534

Paylaş


BOP'un vurduğu Suriye, AKP'nin de yardım ve desteği ile Irak'a benzer bir şekilde hızla parçalanmaya doğru gidiyor. Irak'ın bölünmesi sürecinde yaşananlar bire bir Suriye'de de hayata geçiriliyor. Esad yönetimi başkent Şam ve Halep'te muhaliflerle çatışırken, ülkedeki Kürtler Kuzey Irak'da olduğu gibi terör örgütü PKK ile birlikte 4 kentin kontrolünü çatışmadan ele geçirdi ve kendi bayrağını astı.



Esad'la çatışan muhalif güçler mezhep farklılıkları sebebiyle kendi aralarında birliği sağlayamıyorlar. Suriye'de yaşanan olumsuzluklardan, istisnasız her alanda en büyük zararı Türkiye görüyor.



Esad güçleri ile muhalif güçler ülkeyi yakıp yıkarken, sınırımızda Türkiye'ye yönelik tehditler de arttı. AKP'nin desteklediği muhalif güçler Türk TIR'larını yakıp, Türk vatandaşlarına saldırdılar. Kilis'e yerleştirilen mülteciler isyan çıkararak Türk bayrağını indirdi. Suriye sınırı tamamen kapandı.



LİBYA'DAN SONRA SURİYE



BOP'u hayata geçirmek için her yola başvuran Erdoğan, Libya'da da muhaliflere lojistik ve parasal destek sağlamış, ancak muhalif ler işbaşına gelince İtalyanlar'ın Osmanlı'dan Libya'yı aldıkları 1912 tarihinin 100. yılını birlikte kutlamışlardı.



Aynı tutum Suriye'de de ortaya çıktı. Beşşar Esad yönetimi, başkent Şam ve Halep'te muhaliflerle çatışırken, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ve PKK 4 kentin kontrolünü çatışmadan ele geçirdi. Suriyede bu gelişmeler yaşanırken, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi ise, Suriyeli Kürtlerin kontrolünü ele aldığı kentlere peşmerge gönderdiği iddialarını yalanladı.



Suriye'de geçtiğimiz hafta başkent Şam'da Ulusal Güvenlik Binası'nda meydana gelen ve üst düzey yetkililerinin ölümüne neden olan patlama sonrası Esad yönetimi hem Şam'da hem de ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te muhaliflerle çatışıyor. Beşşar Esad yönetimi bu kentlerden muhalifleri püskürtmek için büyük bir çaba harcarken, pek çok bölgedeki birliklerini de çatışma alanlarına kaydırmak zorunda kaldı.



BARZANİ BİRLEŞTİRMİŞTİ



Peşmerge başı Mesud Barzani'nin devreye girmesiyle geçtiğimiz hafta güçlerini birleştirme kararı alan Suriyeli Kürtler ve PKK bu fırsatı değerlendirdi.



PKK ile bağlantılı Demokratik Birlik Partisi, Kürt Ulusal Konseyi ve Gençlik Koordinasyon Konseyi, son iki günde ülkenin kuzeyinde herhagi bir çatışmaya girmeden 4 kentin kontrolünü ele aldı.



STRATEJİK KENT KÜRTLERİN KONTROLÜNDE



Kürtlerin kontrolüne geçen kentlerin Haske eyaletindeki Amude ile Derik, Halep eyaletindeki Kobani ve Afrin olduğu belirtildi. Stratejik konuma sahip ve petrol bölgesi olan Derik kenti de Suriyeli Kürtlerin kontrolüne geçmiş oldu.



Kürtlerin, muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu'nu söz konusu 4 kente girmesine izin vermediği de iddia edildi. Ancak Suriyeli Kürtlerin, başkent olarak gördükleri Kamışlı halen Şam rejiminin kontrolünde.



Kaynak: http://ortadogugazetesi.net/haber.php?id=24737





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1087
Toplam Tekil 4062477
IP 18.217.144.32






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu