BARZANİ’NİN HESAPLARI VE TÜRKİYE’NİN DURUŞU - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BARZANİ’NİN HESAPLARI VE TÜRKİYE’NİN DURUŞU - Necdet SİVASLI
Tarih: 11.07.2012 > Kaç kez okundu? 3781

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



BARZANİ’NİN HESAPLARI



VE TÜRKİYE’NİN DURUŞU



Suriye Devlet Başkanı Esad’ın devrilmesi için Türkiye en önde yer alıyor. Bu nedenle de Esad ile çatışan, onun altını oymaya çalışan kim varsa Türkiye ile kol kola giriyor. Son halka, Kuzey Irak Peşmerge Başı Barzani bu halkada yer alan isimlerden biri oldu. Kuzey Irak’ta Suriye rejim karşıtı Kürt aşiret liderlerini ağırlayan Barzani “Esad’ı devirmek için birlik olursanız size her türlü yardımı yaparım. Aranızda uzlaşana kadar Erbil’den çıkış yok” demiş.



Bu gelişme, bizim yandaş medyada çok geniş yer buldu ve yankı uyandırdı. Barzani’nin Esad’ı devirmek için kolları sıvaması, bir yerde Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na destek anlamı taşıyor. Bu nedenle de Barzani’ye hemen kuçak açmaya kalktılar. Bir noktada “Düşmanımın düşmanı benim dostumdur” denilmeye getiriliyor.



BARZANİ’NİN HESAPLARI BAŞKA



Ancak, Hain Barzani’nin hangi hesaplar içinde olduğu bir anda unutuluyor. Varsa yoksa Esad rejiminin çökertilmesidir.



ABD ve Batılı güçler bütün çabalarına rağmen Esad rejimini şu an için çökertemediler. Arapların da desteği, Türkiye’nin öne çıkması da işe yaramadı. Şimdi ise, Suriye içindeki Kürt gruplardan yardım ve destek alınması gündeme gelmiş bulunuyor. Bunun için de küresel güçler Barzani’yi bu alanda kullanmaya başladılar.



Bölgede bir Bağımsız Kürt Devleti’nin kurulması yolunda planları bulunan küresel güçler, öncelikle Türkiye, Suriye, Irak ve İran’daki Kürtler için özerkliğe çalışıyor. Bunlar gerçekleştirildiğinde Bağımsız Kürt Devleti’nin ilanı kolaylaşacak. Haritalar bile havalarda uçuşuyor. Toplantı üzerine toplantılar yapılıyor. Bunun için Suriye ayağı bugünlerde önem taşıyor. Esad’ın zayıfladığı noktada Suriye Kürtlerinin ayrımsılaşması ve Özerkliklerini elde etmeleri bu açıdan önem taşıyor. Hiç kuşkusuz böyle bir durum Hain Barzani’nin de iştahını kabartıyor.



HEDEF BAĞIMSIZ KÜRDİSTAN



Hesaplar böyle yapılırken, yandaş medyanın bir anda Barzani’yi bağrına basmasına biz açık söyleyelim bir anlam veremedik. Kuzey Irak’ta Erbil’de yapılan toplantıda Barzani’nin, teker teker görüştüğü Suriyeli Kürt aşiret liderlerine “ Sizler birleşirseniz, size her türlü yardımı ve desteği sağlarım. Sizi hiç kimseye muhtaç ettirmem. Yeni Suriye’de esas yerinizi belirleyeceğiz ve birleşme ve bütünleşmemizde böylece çok önemli bir engeli de aşmış olacağız” demiştir.



Bu toplantının ve bu sözlerin açılımı, çok şeyler ifade ediyor. Hain Barzani’nin neyi hedeflediğini açıkça ortaya koyuyor. Bu toplantının yapılmasında CIA ve MOSSAD gibi istihbarat birimlerinin de önemli katkısının var olduğu belirtiliyor. Daha önceden de bu konularda yazmış uyarılarda bulunmuş ve bölgemizde çok önemli gelişmelerin var olduğunu duyurmuştuk. Adım adım yaklaşan bu tehlike yanı başımıza kadar taşındı. Hiç kuşkusuz bundan sonra bu tehlikeyi daha yakından ensemizde hissetmeye başlayacağız. Bunlara karşı bırakın önlem almayı, neredeyse bu gelişmelere destek veriyoruz. Böyle bir politika ve böyle bir anlayış olabilir mi?



Çevremizde dönen dolaplara yenileri ekleniyor, biz bunlara çanak tutuyoruz. Açık açık söylenen Suriye, Irak, Türkiye ve İran’daki Kürtlerin koparacakları toprakları birleştirerek bölgede Bağımsız Kürdistan’ın kurulması projesidir. Dünün çapulcusu, Türkiye düşmanı Barzani, şimdi bu iş için kullanılıyor. Amerikan ve Batı’nın kuklası, İsrail’in uşağı haline gelen Barzani, şimdi fırsattan istifade ederek Esad’a karşı Suriye’deki Kürt gruplara her türlü destek sözünü vererek Ortadoğu’da ayar vermeye kalkışıyor.



ZAYIFLATIP VURUYORLAR



Dikkat edilecek olursa Kuzey Irak, fiilen Irak’tan koparılmış durumda. Sırada şimdi Suriye bulunuyor. Esad’ın zor durumda olması ile bu işin de Barzani kanalı ile çözülmesi gündeme gelecek. Türkiye’deki durumu hepimiz yakından bildiği için bu konuda fazla bir şey yazmaya gerek görmüyoruz. Günün birinde Türkiye’nin de zor durumda bırakılacağını, bunun için oyun içinde oyun oynandığını sürekli yazıyor ve uyarıyoruz. Suriye’deki rejimin çökmesinden sonra sıranın İran’a geleceği de zaten görülüyor. Böylece Büyük Kürdistan Projesi de hayata geçirilecek. Biz, hala bunu göremiyorsak, büyük yanılgı içindeyiz demektir.



Dikkat, hedeflediklerini gerçekleştirmek için, önce ülkeleri zayıflatıp, sonra vuruyorlar. Irak buna somut örnek. Sırada Suriye var. Sistem ve taktikleri de hep aynı. Yarın Türkiye’de de böyle bir şeyin yaşanmayacağını kim iddia edebilir?



Suriye’deki en önemli Kürt Grupları SKUM ve PYD, aynı zamanda kilit konumdalar. Daha önce bu gruplarla CIA ve bazı istihbarat örgütleri ilişki kurmuş ancak, birçok aşirete bölünen Kürt grupları birleştirip bütünleştirememişlerdi. Çünkü Suriye’deki Kürt grup aşiretlerin birbiri ile kavgalı oluşu bu birleşmeyi gerçekleştirememişti. Şimdi bu iş Barzani’ye ihale edilmiş görünüyor.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 634
Toplam Tekil 4068555
IP 3.15.211.107






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu