PEHLİVANOĞLU VALİ VE REKTÖRLERLE BERABER... - Av. Özcan PEHLİVANOĞLU - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









PEHLİVANOĞLU VALİ VE REKTÖRLERLE BERABER... - Av. Özcan PEHLİVANOĞLU
Tarih: 13.05.2012 > Kaç kez okundu? 3330

Paylaş


Erzurum'da katıldığımız konferansta Erzurum Valimiz Sabahattin Öztürk ve Atatürk Üniversitesi Rektörümüz Prof.Dr.Hikmet Koçak ile Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr Muammer Yaylalı ile birlikte bize plaket verdikleri an...Dadaş diyarı Erzurum'da hem Türk'e dair çok güzel eserleri bir kez daha gördük hem başta Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı Erdal Güzel ve çok kıymetli arkadaşları ile tanıştık hem de Dadaşlarla kucaklaştık.İmkanı olanlara istikamet Nene Hatun'un diyarı diyorum.Nedenini sonra yazacağım.



100. Yılında Balkan Göçleri ve Balkan Vakıfları



Atatürk Üniversitesi Kalkınma Vakfı ve Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) tarafından düzenlenen “100. Yılında Balkan Göçleri ve Balkan Vakıfları” konulu konferansın açılışında konuşan ERVAK Başkanı Erdal Güzel, tarihçilerin, 1828 - 1829 Osmanlı -Rus Savaşı, Kırım Savaşı, 1877 - 1878 Rus Savaşı, 1912 - 1913 Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı’ndan sonra Anadolu’ya Balkanlardan gelen Müslüman Türk göçmen sayısını yedi milyon olarak verdiklerini söyledi.



“İkinci dünya savaşından sonra Yugoslavya ve Bulgaristan’dan gelen iki milyon muhacir de bu rakama eklenince, dokuz milyon civarında bir göç hikâyesinden bahsedebiliriz” diyen Güzel, tarihçi McCarthy’in, 93 Harbi’nin genel bilançosunda Tuna ve Edirne vilayetlerinde yaşayan 500 bin kişinin katledildiğini, açlık ve hastalıktan öldüğünü belirtirken, muhacir sayısını ise 1 milyon 230 bin insan olarak verdiğini hatırlattı.

Göçler münasebetiyle bir anda nüfusu iki katına çıkan İstanbul’da, muhacirlerin, cami, medrese, tekke, zaviye ve derme çatma barakalara yerleştirilmeleri ve yaşadıkları zorlukların, ne yazık ki dünyaya insanlık dersi vermeye çalışanların kapsam alanlarına hiç girmediğini anlatan Güzel, Balkanlar’daki Türk vakıflarıyla ilgili de şunları kaydetti: “Bilindiği gibi Osmanlı Devleti bir vakıf medeniyetidir. Bu medeniyetin tüm örneklerini Balkanlarda ziyadesiyle görmek mümkündür. Köprü, su yolu, hamam, kervan saray, imaret, çarşı, değirmen, boyahane, buzhane, bedesten, dükkân gibi vakıf eserleriyle Balkanlar adeta donatılmıştır. Vakıf medeniyeti gibi insanlık adına olağanüstü güzel bir kültür mirasını bize bırakan Balkanlar’da, Kafkasya’da, Kosova’da, Ahıska’daki göçlerde canlarını veren, Anadolu gibi bir coğrafyayı yedi düvelin elinden alıp bize armağan eden ecdadımızı rahmet ve saygı ile anıyorum.”

Koçak’ın konuşması

“Vakıf müessesesi hiçbir medeniyette, İslâm medeniyetinde olduğu kadar köklü ve hedefine uygun bir fonksiyona ve büyüklüğe ulaşmamıştır” diyen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’da, konuşmasında, “Osmanlı, eğitim ve sağlık başta olmak üzere sosyal hayatın hemen her alanında vakıf anlayışını ön plâna çıkarmıştır. Çünkü Osmanlı’da vakıf eserleri, hem dünya hem de ahret hayatını güzelleştiren birer hizmet vasıtası olarak görülmüştür. Öyle ki bu yolla, otuz bine yakını kayıtlı olmak üzere, çeşitli vakıflar kurarak insanların yanında diğer mahlûklara da hizmet edilmiştir. Anadolu’dan Balkanlara, Afrika’dan Yemen’e kadar Osmanlı toprağı hüviyetini kazanmış her coğrafya, güzel şehircilik anlayışından nasibini almıştır” değerlendirmesini yaptı.

Balkanlarla bağlarımızın uzun bir geçmişe dayandığını anımsatan Rektör Koçak, şunları kaydetti:“Bu bağ bugün yaşadığımız topraklardan, Balkanlar’a doğru yalnızca bir göçün değil, yüzyıllarca o coğrafyayı etkileyecek bir yaşam biçiminin de taşınmasıdır. İşte bu yıl, bu yaşam biçiminin vücuda getirdiği ata yadigârı hanların, hamamların, çarşıların, medreselerin, camilerin, çeşmelerin gureba evlerinin anlamca kutlandığı yıldır. Bu hizmetlerin hem kültür coğrafyamızda ve hem de yaşadığımız topraklarda, bugün de devamını sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak en büyük vazifemizdir. Medeniyetimizin topraklara vurduğu birer perçin olan ve bizi bu toprakların tek sahibi kılan vakıf eserlerimizin yeniden ihyası bağlamında, bu haftanın kutlanması çok anlamlıdır.”

Açılış konuşmalarından sonra Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Av. Özcan Pehlivanlıoğlu “100. Yılında Balkan Göçü”, Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sultan Murat Topçu ise “Balkanlarda Osmanlı Vakıfları” konulu birer konuşma yaptılar.







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 49
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 617
Toplam Tekil 4077345
IP 18.118.120.109






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu