TÜRK DÜNYASI HER ALANDA İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRECEK - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRK DÜNYASI HER ALANDA İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRECEK - Necdet SİVASLI
Tarih: 10.05.2012 > Kaç kez okundu? 2738

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



TÜRK DÜNYASI HER ALANDA



İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRECEK



Türkiye ve akraba Türk toplulukları TÜRKSOY’un organize ettiği Gençlik Oda Orkestrası konserleri ile ABD’nin Philadelphia kentinde bir araya gelip, muhteşem bir bütünlük sergilediler. Türk dünyasının sesinin bir yumruk gibi duyulması açısından bu etkinliğin önemine değinmek istiyoruz. Çünkü her alanda Türk Dünyasının büyütülmesi hedeflenen bu etkinliklerin, diğer ülkelerde de daha geniş şekilde gerçekleşmesi gerektiği görüşündeyiz.



TÜRKSOY, Türk Dünyası’na çok önemli hizmetlerde bulunuyor. Zaten amaçlarından biri de Türk Dili konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkiler kurarak ortak Türk kültürünü, dilini, tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini araştırarak ortaya çıkarmak, geliştirmek, korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve kalıcı kılmayı sağlamaktır. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda bu konulardaki çalışmalarının iyi sonuçlar verdiğini de görüyoruz.



TÜRK DÜNYASININ SES YANKILANDI



Amerikan Türk Ticaret Odası (ATCOM)’un bu etkinliğe sponsor olarak destek vermesi hiç kuşkusuz ayrı bir değer taşıyor. Organize edilen bu konserde her biri Türk bestekârlara ait birbirinden güzel 11 eser seslendirildi. Türk dünyasının sesi daha gür çıktı.



TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası’nın bünyesinde Türkiye başta olmak üzere Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Baskir Cumhuriyeti ve Altay Cumhuriyeti’nden müzisyenler bulunuyor. Her biri alanında üstün yeteneklere sahip orkestra üyelerinin müzik performansları ile adeta Çin Seddi’nden Philadelphia’ya kadar Türk kültürünün zenginliğini sergilediğini söyleyebiliriz. Biz, bunu çok büyük bir başarı olarak da değerlendiriyoruz.



TÜRKSOY Genel Sekreteri Duysen Kasseinov, yapılan konser ile ilgili bakınız neler diyor, kendisini dinleyelim:



“ Gerçekleşen konsere New York, New Jersey ve Delaware’den 300’ün üzerinde seçkin konuk katıldı. Türk dili konuşan halklar ve ülkeler arasında dostane ilişkileri geliştirmek amacıyla yaptığımız bu etkinlik çok büyük ses getirdi. Bizim çabamız ortak Türk kültürünü, dilini, tarihini, sanatını, gelenek ve göreneklerini ortaya çıkarmak, geliştirmek, korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve kalıcı kılmaktır. Türk kültürünün zenginliği ve büyüklüğü yapılan bu etkinlikle bir kez daha kendini göstermiştir. “



TÜRK DÜNYASI İŞ ADAMLARINA ULAŞILACAK



Bu anlamlı gecede ATCOM Kurucu Başkanı Prof. İhsan Işık’ın verdiği şu mesajı da önemsiyoruz:



“ Orkestra üyeleri farklı Türk boylarının bir araya gelmesi ile oluşmuştur. Türk toplumlarının tıpkı bu orkestranın bir araya geldiği gibi aynı ahenk ve bütünlük içinde, siyasi ve ekonomik olarak da bir araya gelmesi gerekmektedir. TÜRKSOY’dan ve Yurt Dışı Türkler Başkanlığı’ndan esinlenerek ATCOM Başkan Yardımcısı Ziya Erdemir önderliğinde Türk ve akraba topluluklarının iş adamlarına ulaşmak işbirliği yollarını aramak için (Türk Dünyası İş Adamları Komitesi) oluşturmuş bulunuyoruz. Güçlü ekonomilerin söz sahibi olduğu dünyamızda Türk toplumlarının gücü de ATCOM gibi ticaret kurumlarımızın katkısıyla artacaktır. “



Türk Dünyası’nın her alanda hızla büyümekte olduğunu, desteklendiğini, seslerin daha gür çıkmaya başladığını görmekteyiz. Ekonomik alanda daha güçlü hale gelebilmek için, Türk Dünyası İş Adamları Komitesi’nin sağlıklı çalışması halinde bunun gelecekte çok daha yararlı olacağını da vurgulayalım.



ETKİNLİK DAHA DA YAYGINLAŞTIRILMALI



TÜRKSOY’un bu tür etkinlikleri çok daha kapsamlı şekilde yapması gerekiyor. Bilindiği gibi TÜRKSOY’un bünyesinde Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’ın yanı sıra Altay Cumhuriyeti, Başkurt Cumhuriyeti, Hakas Cumhuriyeti, Saha (Yakut) Cumhuriyeti, Tataristan Cumhuriyeti, Tiva Cumhuriyeti ile Moldova Cumhuriyeti’ne bağlı Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de bulunuyor.



Türk Dünyası arasındaki ekonomik bütünlük, bugün ambargo altında bulunan KKTC’nin çıkış noktası olabilir. KKTC’nin, adı geçen Türk Dünyası ile bağlarının güçlendirilmesi ile yavru vatan’ın ekonomik özgürlüğüne kavuşması yolunda adımlar da atılabilir. Bu konuda daha kapsamlı bir çalışmanın yapılması gerektiğinin da altını çizmek istiyoruz.



Konuya bu açıdan baktığımızda, TÜRKSOY ve benzeri sivil toplum teşkilatlarının Türk Dünyası’nın her alanda bütünleşmesi yolunda daha etkin davranması, yapılan etkinliklerin daha da yaygınlaştırılması kaçınılmaz hale geldiğini görüyoruz. Biz, bu nedenle, TÜRKSOY’un Amerika’daki bu etkinliğinin bu açıdan çok büyük bir önem taşıdığın görüşünde olduğumuzu vurgulayalım.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1078
Toplam Tekil 4067212
IP 18.189.180.76






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu