AVRUPA’DA MÜSLÜMANLARA YÖNELİK AYRIMCILIK - Yakup TUFAN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









AVRUPA’DA MÜSLÜMANLARA YÖNELİK AYRIMCILIK - Yakup TUFAN
Tarih: 01.05.2012 > Kaç kez okundu? 3843

Paylaş


Avrupa’da gittikçe yükselen ırkçılık ve ayrımcılık şüphesiz ki en çok Müslümanları etkilemektedir. Birçok Avrupa ülkesinde popülist siyaset yapılması, İslam aleytarı tutum ve davranışlar, Müslümanların önüne dini hayat, eğitim, iş ve sosyal alanlarda engeller çıkarmaktadır. Her vesileyle dünyada demokrasi, insanhakları, din ve vicdan hürriyeti havariliği yapan bir takım Avrupa ülkeleri, kendi içlerinde yaşayan Müslümanlara karşı tutum ve davranışlarıyla tam bir tezat içerisindirler.



Avrupa’da Müslümanlara yönelik ayrımcılığı Uluslararası Af Örgütü (Amnety International) yayımladığı raporda (24.04.2012) birkez daha gözler önüne serdi, dünyanın dikkatini bu konuya çekti. Müslümanlara yünelik, özellikle istihtam ve eğitim alanında yapılan ayrımcığın vahametini ortaya koydu. Hükümetlerin dışlamayı ve ayrımcılığı körükleyen önyargılar ve kalıplanmış yargılarla mücadele etmede daha fazla gayret göstermesi gerektiğini dile getirdi. Uluslararası Af Örgütü (AI) Hollanda, Ispanya, Fransa ve Belçika’nın içerisinde bulunduğu birçok Avrupa ülkesinde eğitim alanındaki kısıtlamaları dile getirdi. Öğrencilerin okulda başörtüsü, kültürel ve dini kıyfetler giymelerinin yasak olduğunu belirtti. UAÖ; “Dini ve kültürel sembol veya kıyafetlerin giyilmesine getirilecek her yasak, her bireysel vakanın ihtiyacına göre değerlendirilmeli. Genel yasaklar Müslüman kızların eğitime erişim hakkını olumsuz bir şekilde riske atıyor ve ifade özgürlüğü ile inançlarını açıkca gösterme haklarını da ihlal ediyor.” dedi.



Adı geçen raporda Almanya zikredilmemiş olmasına rağmen, Avrupa’nın birçok ülkesinde Müslümanlara karşı yapılan ayrımcılığın bariz örneklerini Almanya’da da görmek mümkündür. Alman Anayasasında (Madde 4:Prağraf 1 ve 2) “din ve vicdan hürriyeti (Die Freiheit des Glaubens, und die Freiheit des reliğiösen und weltanschaulichen Bekenntnissen sind unverletzlich) ve dini inancın uygulanması engellenemez” ( Die ungestörte Religionsausübung wird gewährleistet) denmesine rağmen, uygulamada birçok engelle karşılaşılmaktadır. Yine anayasada okullarda verilecek din dersleri konusunda hak ve selahiyet sahibi dini cemaatler olmasına rağmen ( Madde 7/ 3: Der Religionsunterricht ist in den öffentlichen Schulen mit Ausnahme der bekenntnisfreien Schulen ordentliches Lehrfach. Unbeschadet des staatlichen Aufsichtrechtes wird der Religionsunterricht in Übereinstimmung mit den Grundsetzen der Religionsgemeinschaften erteilt.) Müslümanlar bu haktan maalesef yararlanamamaktalar. Devlet okullarında “İslam Din Dersleri” konusunda da ipe un serilmekte, dolambaçlı yollar tercih etmekte ya da ara çözümler üretilmektedir. NRW’de “Danışma Konseyi” (Beirat) modelinde olduğu gibi.



Avrupa’da yaşan Müslümanlar dini inançlarının gerektirdiği gibi yaşamak istiyorlar. Yaşadıkları ülkelerde kültür ve kimlik değerlerini korumak; eğitim, iş, siyasi ve sosyal alanlarda ayrımcılığa tabi tutulmadan, barış ve huzur içerisinde yaşamak istiyorlar. Müslümanlar kendi hayat tarzlarını kendileri belirlemek istiyorlar. Bundan daha tabi ne olabilir ki?



Demokrasi, insan hak ve hürriyetinden dem vuran Avrupa, içine düştüğü ikilemden kurtulmak zorundadır. Popülizm, oy avcılığı ya da çoğunluğun gönlünü hoş tutma adına, Müslümanların tabi haklarını görmezlikten gelmek, uzun mesafede ne siyasilere, ne hükümetlere ne de ülkelere bir fayda sağlamaz. Zira, ağlayanın malı gülene hayretmez. O zaman; Almanya’nın da içerisinde olduğu bir çok ülke, Uluslararası Af Örgütü’nün raporuna kulak vermelidir. Müslümanları ve İslam’ı ötekileştirmeden vazgeçmelidir. Avrupa’da Müslümanlara yönelik ayrımcılığa son verilmelidir. Daha fazla geç kalmadan Breivik, NSU Neonazi terörü, Pro NRW, Sarrazin, Marine Le Pen, Geert Wilders gibi ırkçı, Müslüman ve İslam düşmanı kişi, düşünce, kurum ve kuruluşlara karşı ciddi mücadele etmelidir. Akl-ı selim bunu gerektirir.





Dinslaken, 25 Nisan 2012

Yakup Tufan







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 359
Toplam Tekil 4075141
IP 3.144.16.254






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu