Karadeniz Teknik Üniversitesinde Konferans - Prof. Dr. Ata ATUN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Karadeniz Teknik Üniversitesinde Konferans - Prof. Dr. Ata ATUN
Tarih: 24.04.2012 > Kaç kez okundu? 3450

Paylaş






16 ve 17 Nisan tarihinde, Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nde düzenlenen “Türk Deniz Tarihi IV” konferansına katılan Prof. Dr. Ata ATUN, “20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatından Sonra KKTC’ye Yerleşen Karadenizli Tekne Yapımcıları” başlıklı sunduğum bildiri ile ilgili yazı ve resim ektedir.





Bilginize iletir,









Sevgi ve saygılarımı sunarım.





Prof. Dr. Ata ATUN

Mobil: 0533 881 1111

E-mail: ata.atun@atun.com

Web: http://www.atun.com



***



Ata ATUN, KTÜ’de Kıbrıslı Tekne Yapımcılarını Sundu



16 ve 17 Nisan tarihinde, Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi’nde düzenlenen “Türk Deniz Tarihi IV” konferansına katılan Prof. Dr. Ata ATUN, “20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatından Sonra KKTC’ye Yerleşen Karadenizli Tekne Yapımcıları” başlıklı bildirisini sundu.



Sözlü Tarihe dayalı olarak hazırlanan bu akademik bildiri, konferansın başında tüm katılımcılara dağıtılan bildiri kitabında da 1. sırada yer aldı.



Bildiri,

20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatı, Kıbrıslı Türklere özgürlüğü getirirken beraberinde de yaşamın her alanında kendi ayakları üzerinde durmak zorunluluğunu da getirdiğini, Barış Harekatından sonra Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden Kıbrıs’ın Türklerle meskun kuzey yarısına, Kıbrıslı Türklerle uzaktan akrabalıkları olanlar, 1923 Lozan Anlaşması ile adayı terk eden Türk ailelerin genç kuşakları ve yeni bir Türk yurdu olan Kuzey Kıbrıs’ta yeni bir yaşam kurmak isteyen kişiler gelerek yerleştiğini ve yeni bir hayata başladığını, ve bunların arasında da, elinde keseri, beyninde gemi yapım bilgileri ile Karadeniz bölgesinden gelen insanların Kuzey Kıbrıs’a yerleşerek zanaatlarını devam ettirdiğini araştırarak, belirli boylarda tahta tekneler imal etmelerini konu olarak ele almıştır.



Yöntem olarak “Canlı Tarih” kayıt sistemi kullanılarak, kişiler ile birebir görüşülerek bildiri hazırlanmış, imal edilen teknelerin resimleri çekilmeye, planları kayıt altına alınmaya çalışılmıştır.



Bildiri, bu tür faaliyetleri Türk Deniz Tarihine kazandırmak, kimlerin Kuzey Kıbrıs’a Karadeniz bölgesinden gelerek yerleştiklerini, hangi yörede ahşap tekne üretimi yaptıklarını, kaç tane ve hangi model ve şekilde tekne ürettiklerini bilimsel olarak tespit ederek, Türk Deniz tarihi kayıtlarına geçirmeyi hedeflemiştir.



Girne’de Eski Liman mevkiinde küçük tekne tamiri ve yapımına başlayan Eşref Usta [Tel: 0533 872 9351] ile Gemi Konağı’nda kayık tamiri ve imalatı yapan kayıkçı ustası Mustafa Usta’dan [Tel: 0533 847 7870] bahseden bildiri esas olarak ilk adı ile “Gemyat” ve sonradan değiştirilen adı ile “Shipyard Tersanesi” ile Gazimağusa’da kayık, römork, tekne ve gemi inşası ile bakım tesisini kuran Karadeniz, Cide’li, Sayın Ramazan Gündoğdu’yu [Tel: 0533 861 0304] ele almış, “Shipyard Tersanesi”ni akademik bir şekilde analiz etmiştir.



Bildiri Sayfası:

http://www.ataatun.org/1974-sonrasi-kuzey-kibris’ta-deniz-tasiti-ureten-karadenizliler.html



Konferans Sayfası:

http://www.deniz.ktu.edu.tr/duim/tdtt/program.html





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 55
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1327
Toplam Tekil 4076108
IP 3.145.97.248






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu