BÜYÜK ORTAOĞU PROJESİ İŞLİYOR - Prof. Dr. Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BÜYÜK ORTAOĞU PROJESİ İŞLİYOR - Prof. Dr. Nurullah AYDIN
Tarih: 09.04.2012 > Kaç kez okundu? 2792

Paylaş


Yine yorum yapan yapana. Kimileri Türkiye sağlam olanların dışında diyor Kimileri ise tüm bölgeyi içine alan bir anafor. Kimileri domina etkisi oluyor diyor.







Ortadoğu ülkelerinde kaos başlamıştır. Ne zaman sakinleşeceği ise belirsiz.



Bakın, ülkeler bazında neler oluyor? Bu ülkeler, başkanlık sistemi ile yönetiliyordu.







TUNUS



Seyyar satıcı, tezgahı elinden alınınca kendini yakarak öldürdü. Takvimler 17 Aralık 2010'u gösteriyordu. Tunus'taki devrim domino etkisi yarattı ve isyan ateşi bir coğrafyayı sardı.







FAS



Ülkede 21 Ocak tarihinde 3 kişi kendini yakmaya çalıştı. İki gün sonra bir kişi daha aynı eylemi denedi. Fas hükümeti gerginliği azaltmak için önemli miktarda hububat alımı için ihale açtı.







CEZAYİR



İlk gösteriler 5 Ocak tarihinde başladı ve 5 gün sürdü. Hayat pahalılığını protesto eden göstericilerden 5'i öldü, 800'den fazla kişi yaralandı. Gösteriler gıda maddelerine yapılan zammın ger çekildiğinin ilanından sonra durdu. Polis "Cezayir için demokrasi" adlı gösteriyi yasakladı. Ana muhalefetteki RCD partisinin organize ettiği eylemde 32 kişi gözaltına alındı, yakalananlar arasında milletvekilleri de vardı. Ülkede 2 kişi kendini yakarak öldü.







MORİTANYA



Ülkede rejime karşı çıkan bir işadamı Nouakchott'ta 17 Ocak tarihinde kendini yaktı.







ARNAVUTLUK



Hükümetin yolsuzluklarına kızan muhalifler, Başbakanlık binasına doğru yürüdü. Molotof kokteyli ve gerçek mermilerin havada uçuştuğu çatışmada 3 kişi öldü, polis ve göstericilerden 55 kişi yaralandı. Muhalefet, “Provokasyon” suçlaması yaptı. Olayların başlangıç nedeniyse, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'nın yardımcısı hakkındaki ciddi yolsuzluk iddiaları.







ÜRDÜN



Ürdün'de halk hayat pahalılığına isyan etti. Amman'da binlerce kişi sokaklara çıkarak hükümetin politikalarını protesto etti. Halk yükselen gıda fiyatlarını, işsizliği ve enflasyonu eleştirdi. Binlerce hükümet karşıtı, sendika ve sol görüşlü eylemci başbakan Samir Rifai'nin politikalarını lanetledi, “Rifai defol, aşımız ateş üstünde, Ürdünlüler de” sloganlarını haykırdı.







YEMEN



Yemenliler yoksulluk yüzünden tırmanan öfkeyle daha da çileden çıktı. Yemenliler tam 30 yıldır ülkeyi yöneten Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in istifasını istedi. Başkent Sana'da muhalefetin çağrısıyla toplanan yaklaşık 16 bin kişi 32 yıldır iktidardaki Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in görevini bırakması için gösteri yaptı. Onbinler sokaklarda, "Şimdi değişim zamanı" sloganları attı.







LÜBNAN



Sünni politikacı eski başbakan Necip Mikati'nin, Hizbullah önderliğindeki muhalefet tarafından yeni başbakan adayı olarak tercih edileceğinin öne çıkması üzerine, Hariri taraftarları sokaklara çıktı. Bu olay üzerine geçici hükümetin Başbakanı Saad Hariri taraftarları, başta Beyrut olmak üzere birçok şehirde lastik yakıp yol kesti.







MISIR



Mısır halkı da, 30 yıllık Hüsnü Mübarek rejimini devirmek ve oğlu Cemal'i yerine getirmesini engellemek için sokağa döküldü.30 yıldan beri ülkeyi demir yumrukla yöneten 82 yaşındaki Hüsnü Mübarek'e karşı ilk kez Mısır halkı ayaklandı. Kahire ve İskenderiye'de Mısır Devlet Başkanı'nın posterleri kendi vatandaşları tarafından yırtıldı. Halkının yüzde 60'ı genç olan 80 milyon nüfuslu ülkede, günde 2 doların altında yaşayan 30 milyonu aşkın insanın tepkisi sel olarak caddelere taştı.





LİBYA



Yakılıp yıkıldı, onbinlerce insan katledildi. Batı yanlıları iktidarı ele geçirdi. Petrol batı’nın artık. İktidar mücadelesi ile kaos devam ediyor.







Ya Türkiye!



Önümüzdeki günlerde kapsamlı hareketlenmelerin yaşanacağının işaretleri gelmeye başladı.



Öylesine ki; halk ikiye ayrılmış durumda. Kin nefret öfke dalgaları yayılıyor. Açıklamalara dikkat edilirse sertlik, gerginlik kaosa giden kapıları açmış gibi görünüyor.







Günün Sözü: Sakin insan daha gerçekçi düşünür ve uygular.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 47
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 943
Toplam Tekil 4074219
IP 18.116.42.208






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu