“TÜRK DÜNYASI BAKANLIĞI KURULMALI” - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“TÜRK DÜNYASI BAKANLIĞI KURULMALI” - Necdet SİVASLI
Tarih: 02.04.2012 > Kaç kez okundu? 2789

Paylaş


BAŞKENT GÜNLÜĞÜ / NECDET SİVASLI



e.mail: necdetes@mynet.com



“TÜRK DÜNYASI



BAKANLIĞI KURULMALI”



MHP Genel Başkan Yardımcısı Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru, Türk Dünyası’nın sorunları ile yakından ilgilenen bir parlamenter olarak dikkatleri çekiyor. Geçenlerde de TBMM’de gündem dışı söz alarak, yine Türk Dünyası ile ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi. Bugünkü yazımızda, Dr. Doğru’nun bu konudaki görüşlerine ter ayırdık.



Dr. Reşat Doğru, bugünkü hükümetin ABD, AB ve Afrika ile ilişkileri geliştirmeye çalışırken, Türk Dünyası’nı göz ardı ettiğini dile getiriyor ve “ Türk Dünyası sadece Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar değil, dünyanın her tarafında yaşayan Türkleri ilgilendirmektedir” diyor. Sonra da ekliyor: “Büyük devlet olmak, dünyanın her tarafındaki hem vatandaşların, hem de soyundaki insanlara sahip çıkmakla olunur.”



“ ÖNCE TÜRKLERE SAHİP ÇIKALIM”



AKP’nin son 10 yıl içinde Türk Dünyası’nı hep ikinci plana attığını görüyoruz. Dr. Doğru, bunu değerlendirirken, devletimizin Orta Asya Türk Devletleri ile çok üst seviyede ilişki içinde olması gerektiğine işaret ediyor. “Ancak bakınız ki, Azerbaycan ile, Türkmenistan ile, Kırgızistan ile, Kazakistan ile sorunlar çözülmemekte, her geçen gün de kötüye gitmektedir. Azerbaycan topraklarının büyük kısmı Ermeni işgali altındadır. Buralara bizim büyük devlet olarak sahip çıkmamız gerekir. Öz topraklarından zorla atılan,soykırıma uğrayan Azerbaycan Türkleri bizim kardeşlerimizdir” diyor.



Dr. Doğru, daha sonra şunları söylüyor, kendisini dinleyelim:



“ Irak Türkmenleri çok zor şartlar altında yaşamaktadırlar. Irak işgalinde binlerde Türkmen öldürülmüştür. Kerkük, Musul, Tuzhurmatu, başta olmak üzere bütün bölgelerde katliamlar yaşanmakta, zorla göç uygulanmaktadır. Ahıska Türklerinin Ahırkelek bölgesine yerleştirilme sözü tutulmamıştır. Çin sınırı içinde yaşayan Doğu Türkistan Türklerine uygulanan şiddet ve baskı her geçen artmaktadır. Türkler zulüm altındadır. Kıbrıs Türklerinin kazanılmış hakları masada kaybedilmeye doğru gitmektedir. Kıbrıs davası Türk milletinin geleceği ve umudur. Almanya başta olmak üzere Avrupa’daki Türklere sahip çıkılmalıdır. Dış Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı daha aktif hale getirilmelidir. Avrupa Türklüğü, gençlere sahip çıkılarak korunmalıdır.”



“TÜRK DÜNYASI BAKANLIĞI KURULMALI”



MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru, çeşitli önerilerde de bulunuyor. Bu önerileri de şöyle sıralamış:



1.- Türk Dünyası ile her türlü ilişkilerimizi sağlayacak Türk Dünyası Bakanlığı kurulmalıdır.



2.- Latin esaslı ortak Türk Alfabesi kararının Türk Dili ve Türk Dünyası’nın geleceği için hayati önem taşıması dikkate alınarak bu yoldaki çalışma ve uygulamalar tamamlanmalı ve sonuca bağlanmalıdır.



3.- Türk Cumhuriyetlerinin eğitim kurumlarında ortak Türk Edebiyatı ve tarih okutulmalı ve bunun için ortak müfretadlar hazırlanmalıdır.



4.- Her düzeyde sözlükler ve gramer kurallarını lehçeler arasındaki benzerlik ve farklılıkları gösteren kılavuz kitaplar hazırlanmalıdır.



5.- Dünya Türklerinin birbirini anlayacağı ortak bir dilin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapılmalıdır.



6.- Ortak sanat ve edebiyat dergileri çıkarılmalıdır.



7.- Yükseköğrenimde denklik problemlerinin düzeltilmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır.



8.- Türk Cumhuriyetleri ile ülkemiz üniversitelerinin uyumunu sağlamak amacıyla bir üst kurul oluşması sağlanmalıdır.



9.- Misafir öğretim uygulaması ve Türk coğrafyasında öğrenci değişim projelerinin hızlandırılması ve artırılması gerekmektedir.



10.- Ortak bir yazı dili kurulması konusunda çaba sarf edilmelidir.



11.- Dünya Türkleri arasında “Türk Dünyası Dil Birliği Kurumu”nun kurulması gereklidir.



12.- Ülkemizdeki devlet üniversitelerinin Balkanlar’da kampus kurması, hatta sağlık alanında yatırım yapması uygun olacaktır.”



Biz de Dr. Doğru’nun bu önerilerini destekliyoruz. En kısa zamanda da Türk Devletleri ile olan ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmayı temenni ediyoruz. Çünkü,bu alanlarda Türk Dünyası’nın Türkiye’den beklentilerini en iyi bilenlerden biriyiz.





























--------------------------------------------------------------------------------





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1003
Toplam Tekil 4067137
IP 3.139.238.76






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.716 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu