Türk Ulusunun Ulu Günü: Nevruz - Abdullah Karahisarlı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Türk Ulusunun Ulu Günü: Nevruz - Abdullah Karahisarlı
Tarih: 21.03.2009 > Kaç kez okundu? 2943

Paylaş


Nevruz, Farsça “Yeni Gün” anlamına gelir. Baharın gelişini, tabiatın uyanışını simgeleyen Nevruz; her yıl 21 Mart’ta kutlanır.

Nevruz, Türkler’in ilk millî bayramıdır. Çin kaynaklarında; Hunlar’ın milattan yüzlerce yıl önce 21 Mart’ta hazırladıkları yemeklerle kırlara çıktıkları, bahar şenlikleri yaptıkları görülmektedir. Uygurlar’ın Nevruz kutlamalarını tasvir ettikleri tabloları bulunmaktadır. Osmanlılar’ın ise “Sultan-ı Nevruz” adı altında bizzat padişahın katılımıyla törenler yaptıkları bilinmektedir. Yakın çağımızda da, Atatürk’ün Nevruz şenlikleri düzenlettiği ve kendisinin de katıldığı bilinmektedir.

Nevruz, özbeöz bir Türk bayramıdır. Temeli beş bin yıllık Türk tarihiyle bir olan Nevruz; Türkler’de bir tabiat, varoluş, diriliş bayramı olarak algılanmıştır. Bunun içindir ki Nevruz’un diğer bir adı da Ergenekon’dur. Nevruz’un diğer bir adının Ergenekon olmasının nedeni: Toprağın yağmurlarla ıslanıp sonra üzerinin karla kaplanıp kısa bir ölüm uykusuna yatması ve daha sonra baharın (Nevruz’un) gelmesiyle yeniden canlanıp, dirilmesi aynı Türkler’in 400 yıl boyunca dört tarafı yüksek dağlarla kaplı bir vadide sıkışıp daha sonra dağları aşıp hürriyetlerine kavuşması yani yeniden dirilmesi olayına benzetilmesindendir.

Nevruz, farklı Türk boylarında ve zamanlarda; Novroz, Ulusun Ulu Günü, Ergenekon, Bozkurt, Sultan-ı Nevruz, Ulustın Ulu, Yengi Kün, Ulu Kün, Altay Ködürgeni, Yörük Bayramı, İlkyaz Yortusu, Çağan gibi adlarla anılmıştır.

Günümüz Türk dünyasında da büyük bir coşkuyla kutlanan Nevruz, Türkiye ve KKTC hariç diğer bağımsız Türk Cumhuriyetlerinde resmi bayram olarak kutlanmaktadır. Nevruz, Türk dünyasının hamisi olan Türkiye ve Yavru Vatan’ımızda da bir an önce resmi bayram olarak kutlanmalıdır.

Gelelim şimdi Nevruz’un bölücü müptezeller tarafından sahiplenip, kutlamasına ve bölücü olaylara dönüştürülmesine: Özbeöz Türk bayramı olan Nevruz’umuz maalesef bölücüler tarafından sahiplenilmiş ve bölücülük malzemesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bölücüler bu sahiplenmeye dayanak olarak “Demirci Kava Destanı”nı göstermektedir. Lâkin Nevruz’un bir Türk bayramı olduğu yukarıda bahsettiğim tarihi gerçeklerle sabittir.

Bölücüler yukarıda bahsettiğim şekilde Nevruz’u kendilerine mâl ederek bölücü olaylar yapmaktadırlar. Sokak ortalarında ateş yakıp çevreye maddi zarar veriyor, güvenlik güçlerine saldırıyor tüm bunları yaparken de her zaman olduğu gibi en önde çocuk ve kadınları kullanıyorlar. Nevruz’u coşkuyla kutlamamız hatta o yaklaşırken büyük heyecan duymamız gerekirken, bölücüler tarafından yukarıda bahsettiğim şekilde kışkırtma ve yıkım aracı olarak kullanılması nedeniyle sıkıntılı bir güne dönüştürülmüştür. Nevruz yaklaşırken bölücülerin mevzilendiği yerlerde ikamet eden vatandaşlarımız ve onlarla mücadele eden güvenlik güçlerimiz sıkıntıya düşmektedirler.

Birde Nevruz, bahar bayramı olduğu için tabiatı simgeleyen renklerle temsil edilir ve kutlanır. Bu renkler; yeşil, sarı ve kırmızıdır. Bölücü müptezellerin bölücülük yaparken kullandıkları bez parçalarının renkleri de bunlar ama bu renklerin bir Türk ananesi olduğu da bilinmektedir. Bu renkler Göktürkler’de hem millî hem de dinî değere sahipti, Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun bayrağı da bu renklerden oluşmaktaydı, Osmanlı İmparatorluğu’nun ordu sancakları, bayrakları ve tuğlarında da bu renkler yer almaktaydı. Bölücüler aynı Nevruz’umuz gibi onu simgeleyen renkleri de bizden çalmaya çalışmaktadırlar. Lâkin ne Nevruz kelimesindeki “v” harfini “w” yaparak Nevruz’umuzu ne de atalarımızın sancak, bayrak, tuğ ve dinî simge olarak kullandıkları renkleri sahiplenebilecekler.

Netice itibariyle, Nevruz özbeöz Türk bayramıdır. Bunun su götürmez bir gerçek olduğu tarihi belgelerle ortadadır. Nevruz’un Türk bayramı olduğuna kanıt ise; Hunlar zamanından başlayarak günümüze kadar bütün Türk boyları tarafından kutlanması ve hatta Türklerle akrabalıkları olduğu söylenen Kızılderililer’de bile kutlanması, bir Türk destanı olan Ergenekon’da Nevruz’dan bahsedilmesi, Siyasetnâme, Divân-ı Lügati’t-Türk gibi Türk bilginlerinin eserlerinde bahsedilmesi ve Ergenekon, Bozkurt, Altay Ködürgeni ve Yörük Bayramı gibi Türklüğü çağrıştıran adlarla anılmasıdır.

Büyük önderimiz Atatürk’ün “Gençlerimize, çocuklarımıza görecekleri eğitimin hududu ne olurla olsun en evvel ve her şeyden evvel kendi geleneklerine, millî ananelerine ve Türkiye’nin bağımsızlığına düşman olan unsurlarla mücadele etmek lüzumu öğretilmelidir.” sözlerini kendimize şiar edinmeliyiz ve bu düstura uygun nesiller yetiştirmeliyiz. Zira bölücü terörün sahiplendiği ananemiz olan Nevruz’u sahiplenmemiz ve vatanımızı ebediyete kadar yaşatmamız bu düstur ile sağlanacaktır.

Asil Türk Milleti Nevruz toyun kutlu olsun!





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 26
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 499
Toplam Tekil 4068420
IP 3.139.86.56






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu