Türk Milli Eğitimi… - Ramazan DURMUŞ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Türk Milli Eğitimi… - Ramazan DURMUŞ
Tarih: 23.03.2012 > Kaç kez okundu? 2766

Paylaş


4+4+4 tartışmalarında alevli hafta yaklaşıyor. Çoğunluğuna güvenen AKP Hükümeti, muhalefetin ve sivil toplumun sesine kulak vermeden yandaşlarının alkışları arasında istediği kanun ve yönetmeliklere gövde gösterisi yapıyor.

Türk Milli Eğitiminde yapılmak istenen değişiklikler arasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilginç icraatları da devam ediyor.

Örneğin, bunlardan birisi de Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği... Kaşla göz arasında Resmi Gazete’de yayınlandı ve yürürlüğe girdi.

Birileri adına bürokrasiden arındırma, ya da sadeleştirme dese de yürürlükten kaldırılanlar arasında yer alan 2011 tarihli Özel Okullar Çerçeve Yönetmeliği’nde “okulum amacı” başlığı altında neler var neler...

“-Millî Eğitim Temel Yasası’nda belirtilen Türk millî eğitiminin amaç ve ilkeleri doğrultusunda öğrencileri, Atatürk inkılâp ve ilkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk milliyetçiliğine bağlı; Türk milletinin millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; ailesini, vatanını, milletini seven ve daima yüceltmeye çalışan; insan haklarına ve Anayasanın başlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen ve bunları davranış hâline getirmiş yurttaşlar olarak yetiştirmek ve ilgi, yetenek ve başarılarına göre hayata, iş alanlarına, üst öğretime ve mesleğe hazırlamaktır”

Bu ifadenin kaldırıldığını söylesem inanır mısınız?

Maalesef sadeleştirme adı altında “okulun amacı” başlıklı yukarıdaki bölüm yer ile yeksan oldu ve yönetmelikten çıkarıldı.

Bundan rahatsızlık duymamak mümkün değil. Ama AKP, Milli Eğitimde yapacağını yapmaya devam ediyor.

Örneğin; Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi üzerinde AKP iktidarının oyununda son nokta konuldu.

Yine aynı sadeleştirme bahanesiyle Türk Bayrağı ve İstiklal Marşı ile Gençliğe Hitabe de kaldırıldı. Özel okullarımızda artık bunlar mecburi değil, sahiplerinin inisiyatifine bağlı...

Malum, çöpe atılan yönetmeliğe göre, özel okullarda oluşturulacak Atatürk Köşesi’ne “Atatürk’ün büstü veya maskı, fotoğrafı, Türk Bayrağı, İstiklâl Marşı ve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi, madalyon, gravür, fotoğraf, Atatürk’ün eğitimle ilgili sözleri ile kitap, tablo ve levhalar”ın yerleştirilmesi zorunluluğu bulunuyordu.

Şimdi yeni yönetmeliğe göre özel öğretim kurumlarının böyle bir Atatürk Köşesi oluşturma mecburiyeti da ortadan kalktı. Eski yönetmelikteki ayrıntılı düzenlemenin yerine sadece ve lutfen şöyle yazıldı:

“-Kurumların girişinde temiz, düzenli ve kolayca görülebilecek en uygun yerde Atatürk köşesi oluşturulur!”

Ha, unutmadan ekleyelim özel eğitim kurumlarının patronaj takımı arzu ederse okulunun ismini de başka bir dilde koyabilecek. Yani Türkçe isim mecburiyeti de kaldırıldı.

AKP’nin icraatlarını izlemeye devam...

Allah aşkına Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’nden bu ne rahatsızlık? Örneğin şu ifadelere karşı çıkmak mümkün mü, okuyalım:

Ey Türk Gençliği;

Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.

Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, İstiklâl ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin!

* * *

Mecburiyetten kurtulan özel eğitim kurulları canlarının istediği gibi belli bir standarttan yoksun Atatürk köşeleri ile karşımıza çıktıklarında acaba ne yapacağız?







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 47
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1669
Toplam Tekil 4076450
IP 3.139.70.131






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu