AJAN ROBOTLAR İŞBAŞINDA - Prof. Dr. Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









AJAN ROBOTLAR İŞBAŞINDA - Prof. Dr. Nurullah AYDIN
Tarih: 15.03.2012 > Kaç kez okundu? 2845

Paylaş


Yöneten-yönetilen ilişkisi devlet demek istihbarat demektir. İstihbarat örgütleri iş başında. Türkiye’de son günlerdeki gelişmelere ve TV ekranlarında konuşanlara, gazete köşelerinde yazanlara dikkat edilirse, robot insan oluşturmada ciddi mesafeler alındığını gösteriyor. Ajan gazeteci, ajan siyasetçi, ajan akademisyen, ajan bürokrat görev başında.







2002 Sivil darbe ile Türkiye’de ve BOP ile başlayan Arap baharı ile devam eden süreçte bölgede; ABD’nin CIA, NSA, FBI eğitiminden geçenler, birer robot olarak, aynı kavramları, aynı sloganları, aynı düşünceleri papağan gibi tekrarlıyorlar.







ABD'nin savunma alanında robot teknolojisini kullanıma başlamasının ardından, Ruslar da yarıştan geri kalmamak için çalışmalarını hızlandırdı. Rusya şimdi de ajan robotlar için düğmeye bastı. Son bir kaç yıldır pilotsuz uçaklarla keşif yapan ABD, Afganistan ve Irak'ta askeri robot kullanımını başlattı. Robotlar çok erken gelişme aşamasında olmalarına rağmen, büyük potansiyel gösteriyor. Ancak robot çalışmalarını yürüten sadece ABD değil.







Dünya genelinde askeri birimler robot teknolojisi üzerinde araştırmalarını sürdürüyor.



Terörle mücadelede yeni bir dönemin başlangıcını yapacak robotlar iş başında. Rusya'da üretilen yeni askeri amaçlı robotlar, bombaları bularak imha ediyor.







Moskova Bauman Teknik Üniversitesi'nde bilim adamlarından oluşan ekip yakın zamanlarda ordunun bir parçası haline gelecek prototipler üzerinde çalışmalarına hızla devam ediyor. Ekibin ilk icadı bomba tespit robotu oldu. Robot, önce şüpheli paketi inceliyor, ardından yüksek basınçlı özel sıvı ile patlayıcı imha ediyor.







İlk icatlarının başarılı olması ile birlikte ekip yeni askeri casus robot üzerinde çalışmalarına başlandı. Robot üzerinde bulundurduğu kameralarla köşelerin etrafına bakabiliyor, birinci katın penceresine kadar uzatılabilen kameralar bulunduruyor. Sadece ses değil, görüntü kaydı da yapabiliyor.







Düşmana ateş edilmesi gerekiyorsa robot MRK-27 BT tipi robota yardım çağrısında bulunuyor. MRK-27 BT makineli tüfek, iki adet bomba atar ve iki roketatar ile donatılmış bir robot.







1938 yılında ilk Rus tank robotun icat edildiğini anlatan robot gelişim uzmanı Anatoly Dmitriyeviç, "Bu robotlar Rus-Fin savaşının bir parçası oldu. Sığınak içinde saklanan asker, düğmelere basarak robotu kontrol edebiliyordu." diye konuştu.







Bauman Teknik Üniversitesi ekibi Rusya'nın ABD seviyesini yakalayacağından emin. Ancak icat ettikleri robotların Rus ordusu tarafından kullanıp kullanılmayacağı konusundan emin değil. Robot tasarımcısı İlya Laverçev diyor ki; "Kesin cevap veremem, en azında şu ana kadar yaptığımız modeller olmaz. Ancak daha geliştirilmiş, değiştirilmiş ve modernize edilmiş robotların kullanılacağı konusunda umutluyum."







Uluslararası Robot Günleri”nde siyasi ve dini robotlarını çağrıştıran görüntüler vardı.







Çizgi izleyen, sumo ve mini sumo, serbest, merdiven çıkan, çöp toplayan, slalom yapan, çoklu mini sumo dallarının yanı sıra triatlon kategorisi de En yeni robot teknolojileri sergilenmişti. Triatlon kategorisinde robotlardan, pistte sırayla çizgi izlemesi, labirentte yol bulması ve slalom yaparak pistin sonundaki engelleri geçmesi istenmişti.







Örneklerde görüldüğü gibi robotlar, insan davranışları örnek alınarak geliştiriliyor. Bir de bunun tam tersi var. Robot davranışları esas alınarak geliştirilen insanlar var!







Araştırmayan, soruşturmayan, önderi ne derse robot gibi algılayan ve uygulayan insanlar bunun dışında görüş ileri sürenleri tekfir ediyor, yani kâfir olmakla suçluyor.







Radikal kesimlerin siyasi kanadı, her türlü labirentten geçip her türlü slalomu yaptıktan, papaz elbisesi giydikten hatta Ankara’nın şerrinden Washington’un ve Brüksel’in şefaatine sığınmak gibi bir çizgiyi takip ettikten sonra, toplumu robotlaştırmak için artık son hamlelerini yapıyor.







ABD, aynı uygulamayı bütün insanlık için planlıyor. Türkiye’deki robotlaştırma da zaten küreselleşme dedikleri bu robotlaştırmanın bir parçasıdır.







Robotlaştırma her siyasi oluşumlarda var. Siyasi partilerin tamamında kendilerine özgü bir robotlaştırma var. Çizgi dışına çıkana, biraz aklını çalıştırana hemen hain deniliyor ki kötü örnek olmasın!







Çözüm, insanları robotlaşmaktan kurtarmak için çağın gerçekleriyle akılcı bilimsel düşünce ve görüşle aydınlatmak gerekir.







Günün Sözü: Kerizler yaşadıkça uyanıklar ölmez.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1771
Toplam Tekil 4067905
IP 3.145.191.169






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu