TBMM GENEL KURULUNDA TÜRKBİRLİĞİ ÇAĞRISI - Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TBMM GENEL KURULUNDA TÜRKBİRLİĞİ ÇAĞRISI - Prof. Dr. Salih ŞİMŞEK
Tarih: 23.01.2012 > Kaç kez okundu? 2891

Paylaş




Genel Kurul'da Türk birliği çağrısı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu

12 Ocak 2012 Perşembe, 19:15:39



"Kuvvetli bir Türk birliği yapmalıyız"







Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, "Ulu Türk kağanlığını kuramasak bile en azından kuvvetli bir Türk birliğini yapmalıyız. Ancak bunun için sadece Türkiye'nin değil, diğer Türk Cumhuriyetlerinin de sağlam ve ayakta durması lazım" dedi.



HABER/VIDEO http://www.marmarahaber.net/atanbayevden-birlik-cagrisi_haberi_22440.html

HABER AYRINTI: http://www.facebook.com/groups/TurkBirDevTT/doc/330688663620098/



Atambayev, TBMM Genel Kuruluna Türkiye Türkçesi ile hitap etti. Bir kabristanda, birbirlerine sırtını dayayarak düşmanlarına ok atan iki Türk askerinin taşın üzerine çizilmiş resimlerinin bulunduğunu ifade eden Atambayev, "İşte buna arkadaşların dayanışması denir. İşte bu anlayış ile ulu Türk kağanlığı kurulmuş ve 200 sene ayakta kalmayı başarmıştır. Türk, Türk'ü sırtından vurmaya başladığında o devlet yıkılmıştır. Türk kağanlığının sınırları, Çin Seddi’nden Karadeniz'e kadar uzanıyordu. Türkler Orta Asya'yı fethedişlerinin ardından orada kaldılar ve orayı korudular" dedi.



"Geçmişe tabanca ile ateş edersen, gelecek sana top ile ateş eder" diyen Atambayev, geçmişin korunması gerektiğini ifade etti. Kırgız askerlerinin, kuşatma sırasında İznik şehrinin kapılarını hiç kimseye açmadığını belirten Atambayev, "Orhan Gazi'nin onbinlerce askeri şehit düşmüştü ancak Orhan Gazi sadece Kırgız askerleri için türbe inşa ettirmişti" dedi. Atambayev, düşman orduları 1919'da Anadolu'yu işgal ettiğinde başta Kırgızlar olmak üzere diğer Orta Asya halklarının yardım ettiklerini ve 10 milyon altın topladıklarını bildirdi.



Atambayev, "Bu altın bugünün parasıyla milyarlarca dolar olurdu. Ancak dostluğu ve sevgiyi parayla ölçmek olmaz. Türkiye, Kırgızlar için gökyüzünde uzakta parlayan bir yıldızdır. Gökyüzü kapalı olsa bile bulutların arkasında bir yıldızın parladığını biliyoruz, bu yıldız kardeşimiz, arkadaşımız Türkiye'dir" diye konuştu.



"Tüfek, tabanca, top ve tankla iktidarını kurtaramaz"



Kırgızistan'ı krediler ve maddi destek karşılığında diz üstü çökertmek isteyenler olduğunu dile getiren Atambayev, "Ancak biz Türküz, eski Türküz, hiç bir zaman köle olmayız. Her bir Türk için dik başlı ölmek, diz çöken kölelik yaşamından daha iyidir" dedi. Atambayev, "İktidarın gücü sadece halkların güvenine bağlıdır. Eğer güven yoksa, ne tüfek ne tabanca ne top ne tankla iktidarını kurtaramaz" sözlerini sarf etti.



Atambayev, Türkiye'nin Türk halkları için kutup yıldızı olduğunu söyledi. Atambayev, "Arap baharının" Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in dediği gibi aslında 2010 yılı nisan ayında ülkesinde başladığını belirterek, Rusya'nın Kırgızistan'ın stratejik ortaklardan birisi olduğunu belirtti. Köleliğin ölümden beter olduğunu, Türkler için cehennem olduğunu ifade eden Atambayev, Kırgızların Türk halklarının en eskisi olduğunu belirtti. "Türkiye bizim Anavatanımızdır" diyen Atambayev, "Ancak dostlarım şunları bilelim: Anadolu'ya gelmek üzere atalarımızın yola çıktıkları bir yer var, atalarımız nereden geldi? O da ata-vatandır, Kırgızistan'dır. Türkiye için bu topraklarda şehit olan atalarımızı unutmayız" dedi.



Atambayev, "Ulu Türk kağanlığını kuramasak bile en azından Türk devletlerinin kardeşliğini pekiştirmeliyiz, kuvvetli bir Türk birliğini yapmalıyız. Ancak bunun için sadece Türkiye'nin değil, diğer Türk Cumhuriyetlerinin de sağlam ve ayakta durması lazım. Ekonomik yönden gelişmiş ve güçlü devletler olmalı. Sadece bir Türk Cumhuriyeti, Türkiye olursa zor olur" diye konuştu.



Genel Kurul Salonuna TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile birlikte giren Atambayev, Çiçek eşliğinde Genel Kuruldan ayrıldı.



Atambayev'in TBMM'deki konuşmasının tam metni tutanaklara göre şu şekilde:



Sayın milletvekilleri, Sayın Meclis Başkanı, Sayın Başbakan Yardımcısı, kıymetli dostlarım; Türkiye Büyük Millet Meclisinde sizlere hitap etmek benim için büyük bir gururdur. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar) Çok heyecanlıyım, affedersiniz. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar) Niye? Türkiye'yi seviyorum, tarihini de biliyorum. Ocak 1920 yılında İstanbul'da Osmanlı Meclisi Mebusanı tarafından Misakımillî bildirisinin ilan edildiğini de biliyorum. Daha sonra Meclisi Mebusan dağıtılmıştı. Birçok siyaset adamı tutuklanmış ama tutuklanmış olmasına rağmen, yeni Millet Meclisi 23 Nisan 1920 yılında bu sefer Ankara'da toplanmış ve kendisini ülkedeki tek meşru yönetim olarak ilan ettirmişti. İşte o zaman Meclis kendi Başkanını, Mustafa Kemal Atatürk'ü seçmişti. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar)



Hürmetli dostlar, Kırım'daki Kubaba Kabristanı'nda birbirlerine sırtlarını dayanan ve düşmanlarına yay ile ok atmakta olan 2 Türk askerinin taşın üzerine çizilmiş resmi bulunmuştu. İşte, buna arkadaşların dayanması denir. Eski Türkler her zaman birbirlerinin sırtlarını korumuşlardır, bu nedenle sadece 2'si kalsalar bile teslim olmadılar. "Arkadaş" sözünün tarihi böyledir. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar)



İşte, bu anlayış ile ulu Türk kağanlığı kurulmuş ve 552 ile 743 yılları arasında iki yüz sene ayakta kalmayı başarmıştı. Kardeş kardeşi, Türk Türk'ü sırtından vurmaya başladığında o devlet yıkılmıştı. Söz konusu kağanlığın sınırları Çin Seddi'nden Karadeniz'e kadar uzanıyordu o zaman. Çin Seddi'nden Karadeniz'e kadar... Kağanlığın içinde tüm Türk halkları vardı. İşte bu Türk kağanlığı döneminde Türkler Orta Asya bölgesini fethetmişlerdi ve o tarihten bugüne kadar Orta Asya bölgesinde kaldılar ve korudular.



Bu atasözümüz: Geçmişe tabancayla ateş edersen gelecek sana top ile ateş eder. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar) Geçmişimizi unutmamalı ve korumalıyız, işte o zaman geleceğimiz de parlak olacak.



Değerli dostlar, arkadaşlar; eski zamanlarda halklarımız her zaman birbirlerinin yardımına koşmuşlardır. Ulu Osman Gazi Osmanlı Devleti'ni kurduğunda Anadolu'daki Bizans bölgesinde başlıca üç şehir vardı: Bursa, Akçakoca ve bu bölgenin başkenti olan Nikaia, şu andaki İznik şehri. Ve bildiğiniz gibi, Kırgız askerlerinden oluşan bir birlik Türk ordusuna yardıma gelmesine kadar kuşatma sırasında İznik'in demirlerle kaplı kapılarını hiç kimse açamamıştı. O gün Kırgızlar ordunun ilk sıralarında hücuma başlamışlar ve hücum sırasında tüm Kırgızlar şehit düşmüşler. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar) Ama sonuçta kale kapıları açılmıştı, İznik fethedilmiş, Bizans İmparatorluğu'nun ordusu yenilmişti. İznik kuşatması sırasında Orhan Gazi'nin on binlerce askeri şehit düşmüştü ancak Orhan Gazi, sadece Kırgız askerleri için türbe inşa ettirmişti. Bu türbe, şu anda da İznik'teki Kırgızlar Türbesi… (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar)



1919 yılında düşman ittifak orduları, Türkiye'nin şu andaki 81 vilayetinin yerine sadece 6 vilayet bırakmaya karar aldılar, biliyorsunuz, sadece 6 vilayet bırakma kararı aldılar. Düşman orduları tarafından İzmir ve Türkiye'nin değerli toprakları işgal edildiğinde Kırgızlar da dâhil, başka Orta Asya Türk halkları kardeşlerinin yardımına koşmuşlardı. Türk ordusuna yardım olarak Orta Asya Türkleri, 10 milyon altın toplamış ve Sovyet Hükûmeti aracılığıyla göndermişti o zaman. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar) Bu altın, bugünün parasıyla milyarlarca dolar olurdu sonuçta ama birlikte Türkiye'yi koruyabildik. Dostluğu ve sevgiyi parayla ölçmek olmaz, mümkün değildir.



Kırgızlar için Türkiye gecenin gökyüzünde uzakta parlayan bir yıldızdır. Gökyüzü bulutlarla kaplı olsa bile bulutların arkasında bir yıldızın parladığını biliyoruz. Bu yıldız kardeşimiz, arkadaşımız Türkiye'dir. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar)



Sevgili dostlar, arkadaşlar; söylediğim gibi Türk Kağanlığı, Türkler kendi aralarında savaşmaya, Türk Türk'ü kardeş kardeşi öldürmeye başlayınca yıkılmıştır. Şimdiki dünyada Türk halklarına kötülük yapmak isteyen çok güçler vardır.



Geçen ay Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın İslam Kerimov ile 2010'uncu yılında Kırgızistan'ın yüreğinde meydana gelen ve iki kardeş halkının çatıştığı, Kırgız ve Özbeklerin birbirini öldürdükleri, Türk'ün Türk'ü vurduğu, kardeşin kardeşi vurduğu, Müslüman'ın Müslüman'ın kanını döktüğü trajedik olayları konuştuk. Ve Sayın İslam Kerimov bana şöyle demişti: Almazbek, düşmanlarımızın amacı Kırgızlar ile Özbekler değil Kırgızistan ve Özbekistanlıyı birbirlerine düşürmekti. Bu savaşın sonucunda her iki cumhuriyetimizin yıkılması ve yok olmasını istemişlerdir, iki Türk yeni Cumhuriyeti yok olsun istemiştir. Bu doğrudur, acı bir gerçektir ve bu gibi kötü niyetli denemeler devam edecektir.



Özbekistan'ın parçalanması, Kırgızistan'ın dünya haritasından yok olmasını isteyen kötü niyetli güçlerin var olduğu gerçektir ve bunun için şu an da tam bir uygun dönemdir. Kırgızistan yirmi yıl önce bağımsızlığını ilan etmiştir ancak bu tam bir bağımsızlık değildir. Şu anda ekonomik ve teknik yönden güçlü ülkelere bağımlıyız. Bağımlıyız. Bu gerçek. Acı gerçek. Petrol yataklarımız var, ancak işletecek kimse yok. Her sene büyük zorluklarla başka ülkelerden akaryakıt ithal ediyoruz. Doğal kaynaklarımız ülkemizden bedava çıkartılıyordu. Sadece Kumtor altın madenimizden son on yıl içerisinde 10 milyar Amerikan dolarından fazla tutardaki altın ülkeden çıkarılmış ve bunun sadece yüzde 3'ü Kırgızistan'ın hazinesine girebilmiştir. Kırgızistan'ı kredi ve maddi destek karşılığında dizüstü çökertmek istiyorlar. Dizüstü çökertmek istiyorlar, ancak biz Türk'üz. Biz eski Türk'üz. (AK PARTİ, CHP, MHP sıralarından alkışlar) Ve hiçbir zaman köle olmayız, çünkü her bir Türk için dik başlı ölmek, diz çöken kölelik yaşamından daha iyidir. Daha iyidir. (AK PARTİ, CHP, MHP sıralarından alkışlar)



Değerli dostlarım, arkadaşlarım, biz parlamenter demokrasi yolunu seçtik ve tüm dünya anlamalı. Tüm dünya anlamalı, iktidarın gücü sadece halkların güvenine bağlıdır. Sadece halkların güvenine bağlıdır. Eğer güven yoksa ve halk adaletsiz ve hırsız yönetim istemiyor ise, ne tüfek ne tabanca ne top ne tanklar iktidarı kurtaramaz. (Alkışlar)



İşte, bunu, yakın geçmişte Arap ülkelerinde meydana gelen gelişmeler açıkça göstermiştir. Rusya lideri Vladimir Putin'in dediği gibi, Arap baharı, Arap bahar hareketleri aslında 2010 yılının Nisan ayında Kırgızistan'da başlamıştı. Kırgızistan'da başlamıştı. Bu arada, Vladimir Putin'in Türkiye'nin yaptığı gibi Kırgızistan'ı sürekli desteklediğini belirtmek istiyorum.



Çağdaş Kırgızistan bağımsızlığına kavuştuktan sonra bizler Bağımsız Devletler Topluluğu'na üye olduk. Burada, Rusya hâlen önemli rol oynamaktadır.



Rusya, yarım milyondan fazla Kırgız'ın yaşadığı ve çalıştığı ülke. Rusya, stratejik ortaklarımızdandır. Son dönemde, sürekli gelişen Türkiye ve Rusya arasındaki ortaklık ilişkileri bize de güvence vermektedir. Kırgızistan-Rusya ve Türkiye-Rusya ilişkilerindeki gelişmelerden tüm halklarımız kazançlı çıkacaktır.



Hürmetli dostlarım, arkadaşlarım, demokratik ve güçlü bir devletin kurulmasında Türkiye Cumhuriyeti bize örnek teşkil etmektedir. Türkiye, bugün, Türk halkları için Kutup Yıldızı gibidir, Kutup Yıldızı. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar) Demokratik ve ekonomik yönden güçlü bir Türkiye halklarımızın parlak geleceğine ümit vermektedir.



Ulu Türk kağanlığının halkları kendilerine "el" diyorlardı "el." Şu anda, bu söz sadece Kırgızlarda kaldı, Kırgız Eli. Türk kağanlığının halkları Cennete "Beyş", Cehenneme "Tozok" derlerdi. Tozok, Türkçede tuzaktır. Kölelik ölümden beterdir, Türk için Cehennemdir ve bu sözleri sadece bizler, Kırgızlar hatırlıyoruz. Kırgızlar Türk halklarının en eskisidir. Eski Türk'üz biz, bizler en eski sözleri, örf ve âdetleri, gelenekleri ve Türklerin özünü muhafaza ettik.



Tabii ki, Türkiye anavatandır. Bizim anavatan Türkiye. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar) Ancak dostlarım, şunları bilelim: Anadolu'ya gelmek üzere atalarımızın yola çıktıkları bir yer var. Atalarımız nereden geldi? O da ata vatan yani ata mekândır. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar) Kırgızistan, bugünkü Türkiye için bu topraklarda şehit olan atalarımızı unutmayınız, unutmayınız, bizim atalarımızdı.



Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ve Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırgızistan'a ne kadar yardımcı olmak istediklerini biliyorum. Bu nedenle, sayın milletvekilleri, sizlere ve tüm Türk halkına hitap ediyorum. Tarih bize bir fırsat daha tanıdı. Ulu Türk kağanlığı kuramasak bile, en azından, Türk devletlerinin kardeşliğini pekiştirmeliyiz, pekiştirmeliyiz. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar) İnşallah, kuvvetli bir Türk birliğini de yapmalıyız. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar) Ancak, bunun için, sadece Türkiye değil, diğer Türk cumhuriyetleri de sağlam, ayakta durmalı, ekonomik yönden gelişmiş, güçlü devletler olmalıdır; Kırgızistan da, Özbekistan da, Türkmenistan da, hepsi. Sadece eğer bir Türk cumhuriyeti olursa Türkiye, zor olur, zor olur. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından alkışlar)



Değerli dostlar, arkadaşlar, büyük Türkiye'nin temelini atan ve burada birlikte şehit düşen atalarımızın ruhları bize yardımcı olsun. Allah hepimize yardımcı olsun. Kardeş Türk milletine mutluluklar ve esenlikler dilerim. Allah saklasın, korusun, iyilik versin.



Teşekkürler. (AK PARTİ, CHP ve MHP sıralarından ayakta alkışlar)







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 58
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 1161
Toplam Tekil 4073088
IP 3.139.82.23






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu