RAUF DENKTAŞ’IN TARİHE SON NOTU - Fahrettin KORKMAZ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









RAUF DENKTAŞ’IN TARİHE SON NOTU - Fahrettin KORKMAZ
Tarih: 16.01.2012 > Kaç kez okundu? 2878

Paylaş


27 Ocak 1924 yılında Kıbrıs’ın Raf bölgesinde doğan Rauf Denktaş, ömrünü Kıbrıs ve Türklük davasına vakfetmiş, unutulmaz ve vakur bir dava önderi payesi ile 13 Ocak 2012 tarihinde Kuzey Kıbrıs’ta ebedi âleme intikal etmiştir. Daha henüz 1,5 yaşında iken annesini kaybetmiş olan Rauf Denktaş, anneannesi ve babaannesi tarafından hayata tutundurulmuştur ve iyi denilecek bir tahsil hayatıyla hayata hazırlanmıştır. Henüz 6 yaşında iken eğitim için İstanbul’a gönderilmiştir ve çok küçük yaşlardan itibaren kesintisiz olarak sürdürdüğü ilköğretim ve ortaokul tahsilini İstanbul’da tamamlamıştır. Lise yıllarını Kıbrıs’ta tamamlayan Rauf Denktaş, 2. Dünya savaşından hemen sonra İngiltere’de hukuk tahsilini yaparak öz dili Türkçesinin yanı sıra Rumcaya ve İngilizceye de tam hâkim bir uluslararası entelektüel Türk lideri olarak, Kıbrıs Türk halkının egemenlik ve varoluş mücadelesini hasta yatağında son nefesine kadar sürdürmüştür.



20. ve 21. yüzyılda Kıbrıs Türkü'nün egemenlik denkleminin bir önder kuramcısı olan Rauf Denktaş, bütün ömrünü milletinin haklı taleplerini meşrulaştırmak uğrunda sarf etmiştir. Kıbrıs tarihine damgasını vuran Denktaş, uğruna bir yaşam adadığı Kıbrıs davasını son nefesinde bile aklından çıkarmamıştır. Milletine vasiyet olarak, devlete ve bağımsızlığa sahip çıkmalarını, Anavatan Türkiye’ye güvenmelerini, Kıbrıs Türklerinin eşit egemen hakkından hiçbir surette ödün vermemelerini, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden ve Türk askerinin adadaki varlığından vazgeçmemelerini sıkı sıkıya tembih etmiştir.



Nefesini vermeden dakikalar önce çok yakınında bulunan ailesine fısıldadığı şarkısında Kıbrıs sevdasını dile getirerek, “Burası bağımsız bir cumhuriyettir” diyerek tarihe son notunu düşmüştür. Yine 23 Aralık 2011’de, yaşamının ele alındığı bir etkinliğe gönderdiği mesajda, “Mücadelenin yeni nesle anlatılması herkesin birer vatan borcudur” demiştir. Kıbrıs Türk halkının, aydınlık bir istikbal için ve mazide yaşananların bir daha cereyan etmemesi için milletinden dik durmalarının, Türklükleriyle gurur duymalarının ve Atatürk ilkelerinden taviz vermemelerinin altını çizen Rauf Denktaş, “Devlet demek hürriyet demektir, dimdik ayakta durup, kimsenin boyunduruğu altına girmemek demektir. Bağımsızlığınızdan asla vazgeçmeyin” demiştir.



Rauf Denktaş, KKTC Devleti’nin Türk Milleti’nin bulunmuş bir yitiği ve sonsuza kadar yaşatılması gereken bir evladı olduğunu, bu evladın yaşatılması gerektiğini, ona zarar vermeye çalışan herkese “dur” demenin tüm Kıbrıslı Türklerin bir vicdan, namus ve vatan borcu olduğunu vurgulamıştır.



88 yaşında ebedi âleme göç eden merhum Rauf Denktaş, yaşamının tüm karelerini halkının bağımsızlığı ve onurlu kılınması mücadelesine harcamıştır.1974 Kıbrıs Barış Harekâtı ile Kıbrıs Türk halkının baskı ve zulüm altındaki biçare günlerinin son bulmasına ortam hazırlayan Rauf Denktaş, Kıbrıs Türklerinin dünyadaki tercümanı olmuştur. Kıbrıs Türk halkının haklılığını yalnızca Rumlara karşı değil, Rumların haksızlıklarına destek olan emperyalist dünyaya karşı da savunan Rauf Denktaş, Kıbrıs Türklerinin dik duruşunun evrenselleşen ve efsaneleşen adı olmuştur.



50 senenin üstünde bir süreyle Kıbrıs davasını omuzları üstünde tutmuş olan Rauf Denktaş, 20.yüzyılda Türk tarihine altın bir sayfa eklemiştir. Ne hazindir ki, takip eden yani içerisinde bulunduğumuz asırda bu altın sayfa köklü koçanından koparılmak istenmiştir. Rauf Denktaş’ın beşparmak dağlarında göndere çektiği Kıbrıs Türk Bayrağı sonsuza dek yükseklerde dalgalanacaktır. Bugün aramızdan ayrılmıştır. Ancak eserini kimse tarihten silemeyecektir. Türk Milleti ve Tarihi O’nu rahmet ve minnetle ebediyete kadar rahmetle anacaktır. Cenabı Allah rahmet eylesin ve yokluğundan doğan acıyı ve eksikliği kapatabilmeyi biz takipçilerinden esirgemesin. Türkiye’yi savunmanın yolunun Kıbrıs’tan, Kıbrıs’ı savunmanın kırmızıçizgisinin ise Türkiye’den geçtiğinin bilinciyle bir ömrü tamamlayan, bu çığlığını dünyaya haykıran, ancak kimi dâhili simalara bu mutlak doğruyu duyuramayan ve bazen menfur tertipleri de yaşarken yaşamış olan Türk’ün yılmaz mücadele adamının mekânı cennet olsun. Hoşça kalın…







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 48
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 968
Toplam Tekil 4074244
IP 3.149.230.44






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu