TÜRK DÜNYASI SARIKAMIŞ’TA BULUŞTU - Seyfullah TÜRKSOY - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









TÜRK DÜNYASI SARIKAMIŞ’TA BULUŞTU - Seyfullah TÜRKSOY
Tarih: 11.01.2012 > Kaç kez okundu? 2968

Paylaş




İpekyolugezgini@hotmail.com











Sarıkamış’ta Allahuekber dağlarının eteklerindeyiz..



Her yer bembeyaz kar ve buz..



Dondurucu bir soğuk var..



Ve bizler Türk Dünyası çadırlarının önünde nöbetteyiz..



Kars Serhat Boyları Derneği Başkanı Muharrem Yıldız’ın öncülüğünde Kars Valiliği ile Kars Belediye Başkanlığının katkıları ve Türksoyla İpekyolu ekibi olarak bizim de koordinasyon desteğimizle gerçekleşen büyük buluşma Sarıkamış’ta Allahuekber Dağları’ında muhteşem görüntülere vesile oluyor.



Bu büyük buluşmada kimler yok ki…



Can Azerbaycan’ın Ulu Çınar’ı Şair Yazar ve Milletvekili Sabir Rüstemhanlı..



Yine Azerbaycan’ın bir başka önemli şair ve yazarı Tevfik Hüseyin..



Borçalı Krapapakları’nın yiğit evladı, şair Derviş Osman..



Yine Borçalı’dan bir başka ziyalı, idealist Doç.Dr. Hüseyin Artukoğlu..



Türkmenistan’ı temsilen Büyükelçilik eski Müsteşarı ve Oxford Üniversitesi Öğretim Üyesi Annaguli Nurmammedov..



Atatürk’ün Baba Ocağı Kocacık’tan Hüseyin Kaplan ve Azmi Sezair..



Kırgızistan’daki Sürgün Karadenizli Türklerin Lideri Muhammet Uzunoğlu..



Başkurt Türkleri adına Türkolog Ahad Salihov..



Ve ismini burada sayamadığım diğer konuklar…



Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmeneli, Ahıska, Başkurtistan, Afganistan, Kıbrıs, Doğu Türkistan, Gagauzya…



Türk Dünyası’nın hemen her köşesinden Sarıkamış’a gelen temsilciler şehitlerimiz için yürüdüler ve saygı nöbeti tuttular..



Bundan tam 97 yıl önce vatanı düşman işgalinden kurtarmak ve aynı zamanda Turan-Türkistan Birliği idealini gerçekleştirmek amacıyla



Sarıkamış’ta destan yazan ve şehadet şerbetini içen kahraman şehitlerimize bir vefa borcu olarak Allahuekber Dağları’na gelen soydaşlarımız burada çok duygulu anlar yaşadılar…



Serhat Boyları Derneği’nin bu önemli organizasyonuna Türk Dünyası’nın 16 bölgesinden katılan misafirlerin yanı sıra Ardahan Üniversitesi öğretim üyeleri de 20 kişilik kadroyla dahil oldu. Öğretim üyeleri arasında Kırgızistan, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Afganistan Ahıska gibi çeşitli bölgelerden çok değerli isimler bulunuyordu.



Başta rektör Prof.Dr.Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Orhan Söylemez



olmak üzere Ardahan Üniversitesi yöneticilerine ve öğretim üyelerine duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum.



7 Ocak’ta gerçekleşen etkinlikler kapsamında önce Şehitler Anıtı’nı ziyaret ettik ve hep birlikte okuduğumuz İstiklal Marşımızın ardından şehitlerimizin ruhuna dualarımızı gönderdik. Daha sonra İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in katılımıyla Buzdan Heykeller Anıtı’nın açılışına katıldık. Tokat’tan, Elazığ’dan, Rize’den, Beykoz’dan ve pek çok yerden Sarıkamış’a gelen ve şehitlerimizi yad eden yüzlerce vatandaşımızı görmenin sevincini ve gururunu yaşadık.



Sarıkamış Kaymakamlığı’nın desteği ve Kızılay’ın Kars ve Sarıkamış şubelerinin katkılarıyla kurduğumuz Türk Dünyası çadırlarında kardeş devletlerin ve toplulukların bayrakları gururla dalgalanıyordu.



7 Ocak’ı 8 Ocak’a bağlayan gecenin ilerleyen saatlerine kadar Allahuekber Dağları’nın tepelerinde Türk Dünyası çadırlarının önünde buz gibi havayı iliklerimize kadar hissederek şehitlerimizin 97 yıl önce yaşadığını bir nebze olsun hissetmeye çalıştık.



Bizler kışlık elbiselerimizle ve kalpaklarımızla ve her türlü imkanımızla oradaydık.



Oysa 1914 yılında onbinlerce Mehmedimiz yazlık giysilerle ve her türlü imkansızlıklarla bu dağlarda kahramanlık destanı yazıyordu. Onlar bu vatanı kurtarmak ve korumak uğruna seve seve canlarını verdiler. Kahraman ecdadımızın bir hedefi de Türkiye ile Türkistan arasındaki birliği sağlamak ve Kafkasya’dan Türkistan’a kadar bütün Türk Dünyası’nı birleştirmekti. Onlar sadece Rus ve Ermeni askerlerle savaşmadılar. Aynı zamanda ağır tabiat şartlarının yanı sıra yokluk açlık ve hastalıklarla da savaştılar...



8 Ocak günü sabahın ilk saatleriyle birlikte Sarıkamış Allahuekber Dağları’nda şehitlerimiz için yürürken attığımız her adımda kahraman ecdadımızın yaşadığı büyük zorlukları düşündük. O dönemin zorlu şartlarını bir kez daha gözümüzde canlandırdık.







BU YIL SARIKAMIŞ’TA YAŞANAN ‘İLK’LER..







Bu yılki anma etkinliklerinde iki mühim hadise gerçekleşiyordu.



Birincisi bu yıl ilk defa Türk Dünyası’ndan çok sayıda temsilci Sarıkamış’ta buluşarak Şehitlerimizi anma etkinliklerine katılıyordu. Bir diğer önemli hadise ise Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir bakan ‘Şehitlerimize Saygı Yürüyüşüne’ katılarak 2.5 saatlik karlı dağlardaki yürüyüşü başarıyla tamamlıyordu. O nedenle İçişleri Bakanımız Sayın idris Naim Şahin’i tebrik ediyorum. Sayın Bakan törendeki konuşmasıyla da gönlümüzü fethetti.



Birlik ve beraberlik çağrısı yaparak önümüzdeki yüzyıla Türk Mührünün mutlaka vurulacağını belirtti. Protokol konuşmalarının ardından Kars Serhat Boyları Derneği Başkanı Muharrem Yıldız’la birlikte İçişleri Bakanımızı askeri çadırların hemen yanıbaşında kurulan Türk Dünyası çadırlarına davet ettik. Sayın Bakan o günkü uçağını kaçırma riskini de göze alarak Türk Dünyası çadırlarını ziyaret etti ve soydaşlarmızın tek tek elini sıkarak hepsiyle yakından ilgilendi. Türk Birliği’nin önemine işaret etti.



Aynı günün akşamında ise bir başka heyecan tablosunu yaşadık.



Kars Belediye başkanı Sayın Nevzat Bozkuş Türk Dünyası’ndan gelen misafirlere bir yemek verdi. Yemek sırasında çok duygulu anlar yaşandı.



Kars Serhat Boyları Derneği Başkanı Muharrem Yıldız burada yaptığı konuşmada Sarıkamış Harekatı’nın önemine değindi ve Türk Dünyası buluşmalarını gelenekselleştireceklerini vurguladı. Muharrem Yıldız özetle şu görüşlere yer verdi: “ Çanakkale’deki şehitler de bizim Sarıkamış’taki şehitler de.



Ne mutlu ki Çanakkale’yi artık bütün Türkiye biliyor. Her yıl yüzbinlerce insanımız Çanakkale’yi ziyaret ederek şehitlerimizin ruhunu şad ediyor. Bizler Sarıkamış’ın da Çanakkale gibi her yıl yüzbinlerce hatta milyonlarca insanımız tarafından ziyaret edilmesini arzu ediyoruz. Bu yıl 16 Türk yurdundan temsilcileri buluşturarak bu konuda yeni bir çığır açmış olduk. Aziz şehitlerimize vefa borcumuzu ödemek için herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Bu konuda son yıllarda olumlu gelişmeler var. Ama bunları yeterli görmüyoruz. Sayın Başbakanımızın daha önce açıklamış olduğu Sarıkamış’la ilgili projelerinin de biran önce hayata geçmesini temenni ediyoruz. Bu konuda ilgili kurumların daha somut adımlar atmasını bekliyoruz. Bu yılki Sarıkamış etkinlikleri konusunda bizden desteğini esirgemeyen Sayın Valimize Sayın Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’



Yemekli toplantıda söz alan Azerbaycan Milletvekili Sabir Rüstemhanlı da Sarıkamış’ın öneminden bahsetti ve Türk Dünyası’nın birliğine vurgu yapan bir şiirini okudu. Atatürk’ün baba ocağı Kocacık’tan gelen öğretmen Hüseyin Kaplan ve Kırgızistan’ın Oş bölgesinden gelen Sürgün Karadenizli Türkler’in Lideri Muhammet Uzunoğlu da vatan hasretiyle yüklü konuşmalarıyla orada bulunan herkesi duygulandırdılar.











Konuşmaların ardından Kars Valisi Ahmet Kara, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kars Kızılay Başkanı Remzi Aras ve Türk Dünyası’nı temsilen Sarıkamış’a gelen konuklara Serhat Boyları Derneği’nin birer teşekkür plaketi verildi.







9 Ocak günü Kars’tan ayrılırken yüreğimizde Sarkıkamış Şehitleri’nin aziz hatırası ve



Allahuekber Dağları’nda yaşadığımız 2 soğuk günün sıcak hatıraları vardı.



Bu yıl Serhat Boylari Derneği’nin koordinasyonuyla 16 ülkeden temsilcileri Sarıkamış’ta buluşturduk ama seneye hedefimiz 32 ayrı Türk yurdundan temsilcilerle Allahuekber Dağları’nda nöbet tutmak. Bu uğurda maddi ve manevi hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan, “TÜRK DÜNYASI SARIKAMIŞ’TA NÖBETTE” projesinin mimarı ve öncüsü Muharrem Yıldız’ı kutluyorum ve



Türksoy’la İpekyolu ekibi olarak, böylesine önemli bir projeye bundan sonra da seve seve destek vereceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyorum.



Allah ömür ve imkan verirse seneye yine Allahuekber Dağları’nda şanlı bayrağımızın etrafında Türk Dünyası’nın da bayraklarını dalgalandırmaya devam edeceğiz..



Aziz şehitlerimizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyorum.



Ruhları şad olsun!..











ETİKETLER: Sarıkamış Allahuekber Dağları Kars Şehitler Seyfullah Türksoy İpekyolu Türk Dünyası Muharrem Yıldız Kars Serhat Boyları Derneği Ahmet Kara Nevzat Bozkuş İdris Naim Şahin Ardahan Üniversitesi





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 224
Toplam Tekil 4075006
IP 3.133.144.217






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 7.867 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu