SİYASETÇİLER NEDEN DOKUNULMAZ, HERKES EŞİT Mİ? - Prof. Dr. Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









SİYASETÇİLER NEDEN DOKUNULMAZ, HERKES EŞİT Mİ? - Prof. Dr. Nurullah AYDIN
Tarih: 07.01.2012 > Kaç kez okundu? 2898

Paylaş


Eski genelkurmay başkanı tutuklandı her kafadan bir ses çıkmaya başladı. Hukuk eşitliğinden demokratikleşmeden, askeri vesayetin sona erdirilmesine kadar birçok görüş var.







Oysa; İnsanlık, tarihin ilk devrinden itibaren haksızlık ve eşitsizlik acısını yaşamıştır. Öylesine ki, soyluluk, zenginlik, makam algısı insanların bir kısmını diğer insanlardan farklı olduğu düşüncesini getirmiştir.







Toplum olarak bir arada yaşama, herkesin uyacağı kuralları da berberinde getirmiştir. Görev paylaşımı, ticaret, evlenme, suç ve ceza, yönetim alanı kuralları, hukuk düzeni kuralları olarak evrim geçirmiştir.







Bu süreçte; hukukçuların bütün çabası, her insanın doğuştan eşit haklara sahip olduğu ve ayrıcalıklı kişi sınıf ve zümrenin olamayacağı düşüncesinin uygulanmasına gelinmiştir. İnsan hakları evrensel beyannameleri ile uluslararası sözleşmelerle konu, dünya genelinde benimsenmiştir. Ancak ayrıcalıklı olmakta direnen kesimler, demokrasi sistemi içinde yine de kendilerine ayrıcalıklar tanınmasını sağlamış, özel statülü konumlar oluşturmuşlardır.







Dünya genelinde çok örnekleri olmasına rağmen demokratik ülkelerde yasalar önünde eşitliği görmek olası olmuştur. ABD’de Nikson skandal üzerine istifa etmiş, İsrail cumhurbaşkanı tacizden tutuklanmış, Avusturya cumhurbaşkanı istifa etmiş, birçok bakan yargılanmıştır. Ortadoğu, Güney Amerika ve Asya toplumlarında ise eşitsizlik sürmüş ancak toplumsal devrim yada darbelerle ayrıcılıklılar devrilebilmiş yargılanabilmişlerdir. Saddam, Kaddafi katledilerek bu yolla etkisizleştirilirken, Mısır’da Cumhurbaşkanı Mübarek yargılanmaktadır.







Peki; Türkiye’de ne olmuştur, ne olmaktadır?







Osmanlı döneminde padişahlar, ya devrilmiş ya da katledilmiştir. Cumhuriyet döneminde birçok bakam yargılanmıştır. İktidarda olan yönetim, 1960 darbesi ile devrilmiş, sonrası cumhurbaşkanı başbakan, genelkurmay başkanı, maliye bakanı, dışişleri bakanı, emniyet genel müdürü, meclis başkanı, içişleri bakanı ve yargılanmış üç kişi de idam edilmiştir.







Türkiye’de bir Genelkurmay Başkanı’nın tutuklanması ilk defa yaşanmıyor. Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun, darbenin ardından emekliye sevk edilmiş, rütbeleri sökülerek er statüsüne indirilmiş, önce idama mahkûm edilmiş sonra cezası ömür boyu hapse çevrilmiş, Cumhurbaşkanınca 1964’te affedilmiştir.







!960 darbe sendromu sonrası demokrasi için olmazsa olmaz kural olarak, siyasetçilere dokunulmazlık yargılanamazlık hükmü getirilmiştir. Yine bazı bürokratlara yargılanma zorluğu getirilmiştir.



Siyasetçiler için suç işleme özgürlüğü var, Erdelhun sendromu ve Menderes sendromu, Türkiye’de demokrasiyi kilitlemiştir. Herkesin kanun önünde eşit olduğu gerçeğini tersyüz etmiştir.



Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Cumhuriyet tarihinde sivil bir mahkeme tarafından tutuklanması üzerine herkes farklı yaklaşımda bulunmaktadır.







Cumhurbaşkanı Gül; Mahkeme kararı olmadan kimse suçlu ilan edilemez. Herkes hukuk karşısında eşittir, soğukkanlı yaklaşılmalı, diyor.



CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu; tutuklanmayı Uludere'nin perdelenmesi için yapıldığını iddia ediyor.



MHP Genel Başkanı Bahçeli; 'TSK’nın ve mensuplarının terör örgütü kurmanın üssü olarak takdim edilmesi önü alınamayacak kriz ve kaoslara meydan verecektir, diyor.







Oysa; ağır ceza mahkemesinin kayıp trilyon davasından dolayı hakkında şüpheli durumu var yargılanamıyor ama o cumhurbaşkanı.



Belediye başkanlığı döneminde kalpazanlık gibi iddialar içeren onlarca dosya var ama o başbakan.



İntihal nedeniyle profesörlüğü alınmış ama o eğitim bakanı.



Ali dibocu diye iddia edilen biri Adalet bakanı.



Başbakanı eleştiren genç tutuklanırken ithamda bulunan bazı gazetecilere işlem yapılmıyor



Milletvekillerine gelince, her türlü suç isnadında olanı var ama hiç biri yargılanmıyor.







Sadece bunlar mı, elbet te değil. Adamına göre hukuk algısı o kadar bariz ki HSYK



ayrımcılık yapıp meslekten ihraç edilenlerden bazılarını mesleğe döndürüp diğerlerine duyarsız kalabiliyor. Asker karşıtlığı, ahlaksızlık, homoseksüellik gibi nedenlerle ihraç edilenlerin kararını kaldırıp mesleğe dönme kararı verebiliyor.







Peki ama milletvekilleri neden yargılanamıyor neden bürokratlarla ve vatandaşlarla eşit değiller sorusuna cevap verilmiyor, vermiyorlar. Ölçü ne sorusu boşlukla kalıyor.



Bu durumda Türkiye’de demokrasi var, hukuk devleti var, yargı bağımsız diyebilir miyiz?







Günün Sözü: Bütün enerjileriN kaynağı olan umudunu yitirme.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 142
Toplam Tekil 4068064
IP 3.144.84.155






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu